Κάθε άλλο παρά δοµικές ήταν οι ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήµα στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το πρωί, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες των προηγούµενων ηµερών και βαδίζοντας στα γνώριµα για τον ίδιο µονοπάτια των τελευταίων πέντε χρόνων. Η επιλογή για ανασχηµατισµό αµέσως µετά το αρνητικό για τη Ν.∆. αποτέλεσµα της ευρωκάλπης της περασµένης Κυριακής εντάχθηκε στο πλαίσιο της επιθυµίας του πρωθυπουργού να καταδείξει ότι έλαβε πλήρως το µήνυµα που εξέπεµψαν οι πολίτες και ως εκ τούτου αντιδρά µε συνοπτικές διαδικασίες. Η κυβερνητική ανασύνθεση βασίστηκε στο τρίπτυχο «ακρίβεια-οικονοµία, βελτίωση της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Μεταναστευτικό», προκειµένου να αποτελέσει αρχικά επικοινωνιακό και στη συνέχεια ουσιαστικό αντίβαρο τόσο στα κορυφαία ζητήµατα της καθηµερινότητας που απασχολούν τους Ελληνες, οι οποίοι κατά τεκµήριο πλέον δεν ήταν ικανοποιηµένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όσο και σε µέτωπα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως η επαναπροσέγγιση µε την παραδοσιακή «γαλάζια» βάση, κυρίως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια.

Εν ολίγοις, το πενθήµερο που µεσολάβησε από το κάτω των προσδοκιών αποτέλεσµα της ευρωκάλπης έως τις ανακοινώσεις προσφέρθηκε για διεξοδική ανάλυση και αξιολόγηση των µηνυµάτων που έστειλαν οι πολίτες, µε αιχµή τη δυσαρέσκειά τους στην αντιµετώπιση της ακρίβειας, τη γραφειοκρατία και γενικά τη λειτουργία της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, τους χειρισµούς στο αγροτικό µέτωπο και στη διαχείριση του Μεταναστευτικού και, τέλος, την υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών. Συνεπώς προέβη σε αλλαγές στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονοµικών, αντίστοιχα, παράλληλα µε τις αλλαγές στα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Συνοχής, Ναυτιλίας και Υποδοµών. 

Οι υπουργοί

Σε ό,τι αφορά το κοµµάτι των υπουργών, δεν υπάρχει καµία πρωτοεµφανιζόµενη περίπτωση στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, καθώς οι νέες προσθήκες έχουν να κάνουν µε µεγάλες επιστροφές, όπως εκείνη του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Ανάπτυξης και του Κώστα Τσιάρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε επίπεδο εσωτερικών µετακινήσεων, η επιθυµία του πρωθυπουργού για την παραµονή της Νίκης Κεραµέως στο κυβερνητικό σχήµα, προκειµένου µετά τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να δώσει µεταρρυθµιστικό στίγµα και στο Εργασίας, οδήγησαν στην έξοδο τη ∆όµνα Μιχαηλίδου, που µαζί µε τον Κώστα Σκρέκα, το όνοµα του οποίου ταυτίζεται σηµειολογικά µε την αδυναµία εξεύρεσης αποτελεσµατικών λύσεων στο µέτωπο του πληθωρισµού, τον ∆ηµήτρη Καιρίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη αποτελούν το καρέ των κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι τελικώς παρέµειναν εκτός νυµφώνος.

Eπιστολική ψήφος

Στο πόστο του υπουργού Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος µε φόντο την εµπειρία που αποκόµισε από την παρουσία του στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο καλείται να ηγηθεί από δω και µπρος, σε µια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συγκυρία, στην οποία εκτός των άλλων θα κυριαρχήσει και η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Στο ίδιο υπουργείο εντάχθηκε ο Βασίλης Σπανάκης. Στον αντίποδα, σηµαντικός για τα δεδοµένα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο αριθµός των νεοεισελθόντων στην κυβέρνηση υφυπουργών. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εκπροσώπησης στην κυβέρνηση κρίσιµων περιοχών, όπως η Θεσσαλία, καθώς και η Βόρεια και η ∆υτική Ελλάδα, εντάσσεται η είσοδος σε αυτήν του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα από τη Λάρισα, ως πρώτου βουλευτή από τον συγκεκριµένο νοµό που καταλαµβάνει κυβερνητική θέση από το 2019 και µετά, αλλά και της υφυπουργού Οικογένειας Κατερίνας Παπακώστα (µαζί µε Τσιάρα, Τριαντόπουλο, Παπαστεργίου και Μακρή και τον νεοεισαχθέντα Κέλλα συναποτελούν την οµάδα των Θεσσαλών). Στο ίδιο κάδρο εµπλέκονται και οι επιστροφές σε κυβερνητικές θέσεις του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Γκιουλέκα από την Α’ Θεσσαλονίκης, του νέου υπουργού Μετανάστευσης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από την Καβάλα και του υφυπουρφού Εργασίας Κώστα Καραγακούνη από την Αιτωλοακρανανία, που επανέρχεται µετά την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαµαρά, ενώ η Ζωή Ράπτη επανέρχεται στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ανάπτυξης. Μεταξύ των νέων της κυβέρνησης είναι και ο νέος υφυπουργός Υποδοµών, Βασίλης Οικονόµου, ο οποίος αντικατέστησε τη Χριστίνα Αλεξοπούλου, ενώ τη θέση του Χρίστου ∆ήµα, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός Οικονοµικών, ανέλαβε ο Αχαιός βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, ως νέος υφυπουργός Πολιτισµού. Τέλος, Ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας µπαίνει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ναυτιλίας.

Τέλος, το «µάρµαρο» του νοµοσχεδίου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών, το οποίο έπαιξε κοµβικό ρόλο στη συρρίκνωση του ποσοστού της Ν.∆. στις ευρωεκλογές, πλήρωσε ο Χάρης Θεοχάρης, για τον οποίο άπαντες συνοµολογούν ότι τέθηκε εκτός υπουργείου Οικονοµικών εξαιτίας της ανάγκης να περάσει προς τα έξω η εικόνα της αντίληψης της δυσαρέσκειας της συγκεκριµένης κοινωνικής οµάδας, η αποία αποτελεί κοµµάτι της κοινωνικής ραχοκοκκαλιάς του κυβερνώντος κόµµατος.

O νέος... Mπρατάκος

Από άνθρωπος των ειδικών αποστολών του συστήµατος Μητσοτάκη, ο Γιώργος Μυλωνάκης περνά πια στο προσκήνιο, ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σε µια εξέλιξη που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, µε το Μέγαρο Μαξίµου να αποκτά περισσότερο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Βλέπετε, ο µέχρι πρότινος γενικός γραµµατέας της Βουλής βρίσκεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον καιρό που ο πρωθυπουργός θήτευσε ως υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης στην κυβέρνηση Σαµαρά και έκτοτε διατηρούν µια εξαιρετική προσωπική και πολιτική χηµεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξεί να καταστήσει τον στενό συνεργάτη του ως το σηµείο αναφοράς που έλειπε από το Μέγαρο Μαξίµου, αλλά και να βελτιώσει την επικοινωνία του Μαξίµου µε τους βουλευτές, που µετά την έξοδο Μπρατάκου ήταν εµφανώς προβληµατική. Εξάλλου, ο Γιώργος Μυλωνάκης, πέραν από καθηµερινές σχέσεις µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα τα τελευταία χρόνια, έχει πλήρη γνώση και για τις επιδόσεις των «γαλάζιων» βουλευτών.

Ανασχηματισμός: Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης - Αναλυτικά τα ονόματα

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Βασίλης Οικονόμου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη
Υφυπουργός: Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιάσων Φωτήλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Στέφανος Γκίκας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» .