«Είμαι αισιόδοξος ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) το βράδυ θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας von der Leyen για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια». Με αυτά τα λόγια, χθες το απόγευμα από το Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τον βασικό στόχο του ταξιδιού του σήμερα στις Βρυξέλλες: Την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμα: Η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων με Φον ντερ Λάιεν και το υπαρκτό σενάριο για Μητσοτάκη, Τουσκ και Πλένκοβιτς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κεντρικός διαπραγματευτής από το ΕΛΚ - Τι θα ζητήσει ο Μακρόν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, θα είναι οι βασικοί διαπραγματευτές από πλευράς της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν – και όχι μόνο. Απόψε, στην πρώτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις κάλπες της περασμένης Κυριακής, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την κεντροαριστερά θα εκπροσωπούν ο –πολιτικά τραυματισμένος– Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Εκ μέρους των φιλελεύθερων θα διαπραγματευτεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, που επίσης επλήγη σημαντικά στις ευρωεκλογές και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι κ. Μητσοτάκης και Τουσκ έχουν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εξ ονόματος του οποίου μιλάνε, βγήκε πρώτο και με ενισχυμένες δυνάμεις στη νέα Ευρωβουλή και έχει ήδη επιλέξει τον υποψήφιό του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είναι πλέον το απόλυτο φαβορί για τη θέση. Η δε ακροδεξιά δεν είχε τη μεγάλη άνοδο που πολλοί προέβλεπαν.

«Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, οι ευρωπαίοι πολίτες εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συντηρητική ομάδα του ΕΛΚ», έγραψε προ ημερών σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους Αριστερούς, Σοσιαλιστές και Πράσινους ο Στέφανος Κασσελάκης, αποδεχόμενος την πραγματικότητα αυτή.

Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ συγκεντρώνει 189 έδρες (από 176), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 135 έδρες (από 139) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι του Renew 79 έδρες (από 102). Αθροιστικά έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, με 403 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720. Ακόμα για παράδειγμα κι αν ένα 10% καταψηφίσει την φον ντερ Λάιεν – κάτι που θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενο - η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν συγκεντρώνει και πάλι το απαιτούμενο όριο των 361 ψήφων για να επανεκλεγεί.

«Θα βρεθώ, μετά τη Διάσκεψη Ειρήνης η οποία γίνεται για την Ουκρανία, στις Βρυξέλλες και η ελπίδα μου είναι και ότι, και ως ένας εκ των δύο διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα μπορούμε να συμφωνήσουμε στην κατανομή των θέσεων ευθύνης στην ηγεσία της ευρωπαϊκής πυραμίδας γρήγορα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο το πρωί, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό.

«Νομίζω ότι αυτό θα βγάλει ένα κομμάτι αβεβαιότητας από τη μέση, το οποίο νομίζω ότι δεν κάνει καλό συνολικά στην Ευρώπη, έτσι ώστε τουλάχιστον να έχουμε την ψηφοφορία για τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -η πρότασή μας θα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εκτιμώ ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο-, να ολοκληρωθεί αυτή η ψηφοφορία πριν από τα τέλη Ιουλίου», συμπλήρωσε στην ίδια αυτή παρέμβαση.


Βρυξέλλες: Το μεγάλο παζάρι για πρόεδρο της Κομισιόν

Στο πολιτικό παζάρι των Βρυξελλών, οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν για όλα τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. (πρόεδροι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας). Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά ήδη προαναγγείλει την προσέγγιση που θα επιχειρηθεί με την Τζόρτζια Μελόνι ως πρωθυπουργό της Ιταλίας και όχι συνολικά ως εκπρόσωπο της ευρωομάδας των συντηρητικών στην οποία ανήκει. Η Φον ντερ Λάιεν θα επιθυμούσε τη στήριξή της και για συμβολικούς λόγους, αφού ηγείται ενός από τα ιδρυτικά κράτη της Ε.Ε. και μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα ζητήσουν –και λογικά θα λάβουν– ως αντάλλαγμα για τη στήριξη της Φον ντερ Λάιεν την στήριξη του ΕΛΚ και του Renew στον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για το πόστο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διαδεχθεί έτσι τον Σαρλ Μισέλ. To Renew, που είναι η μικρότερη πολιτική δύναμη από τις τρεις, θα πάρει πιθανότατα την θέση του Ύπατου Εκπροσώπου, με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας να διαδέχεται τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η προεδρία του ευρωκοινοβουλίου θα παραμείνει στα χέρια του ΕΛΚ, που θα επιδιώξει να ανανεώσει για 2,5 χρόνια ακόμα τη θητεία της Μαλτέζας Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αν τη Δευτέρα επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής, τότε στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 και 28 Ιουνίου, επίσης στις Βρυξέλλες, τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις τέσσερις αυτές θέσεις θα επισημοποιηθούν, με ψηφοφορία που απαιτεί πλειοψηφία και όχι ομοφωνία. Σε αυτή την περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος ώστε στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 16 Ιουλίου, να γίνει η ψηφοφορία και να εγκριθεί από το σώμα η ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια ακόμα πενταετία.

Εφόσον γίνει αυτό, αμέσως μετά ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά των ηγετών των κρατών-μελών με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα πρόσωπα της νέας Κομισιόν και τα χαρτοφυλάκια που θα πάρουν. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει να έχει ξανά μία από τις αντιπροεδρίες και παράλληλα ένα από τα λεγόμενα «καλά» χαρτοφυλάκια, όπως είναι η Ενέργεια, η Διεύρυνση, η Γεωργία και φυσικά το υπό σύσταση χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.