Πριν από 11 χρόνια ακριβώς, τον Ιούνιο του 2013, ο μεγάλος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρώτη φορά σε υπουργικό θώκο, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε ένα από τα γραφεία πλησίον εκείνου του νέου υπουργού, βρήκαν την πρώτη μέρα «στέγη» δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες, ο Θανάσης Νέζης και ο Δημήτρης Φραγκάκης – οι μόνοι που ήταν μαζί του σταθερά όλη τη δεκαετία από τότε που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τη Β’ Αθηνών το 2003 μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση εκείνη την εποχή.

Λίγες μόνο ημέρες αργότερα, στο γραφείο αυτό των «εμπίστων» βρέθηκε και ο Γιώργος Μυλωνάκης. Με σπουδές στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό στη Διεθνή Πολιτική και Ασφάλεια από το ίδιο πανεπιστήμιο, ο Μυλωνάκης είχε ήδη σημαντική εμπειρία στη δημόσια διοίκηση: Το 2003, διορίστηκε μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στην Περιφέρεια Αττικής και το 2006 αποσπάστηκε στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών. Το 2008 μετά από δημόσια πρόσκληση μετατάχθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου και εκπρόσωπος τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε μάθει για τις ικανότητές του, τον έφερε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως ειδικό σύμβουλό του – η επιλογή του γραφείου ήταν απλά μια απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία τον περιέβαλε εξαρχής.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας, σε μία περίοδο πολύ δύσκολη και απαιτητική συνολικά για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο Μυλωνάκης ασχολήθηκε κυρίως με θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, βρίσκοντας μάλιστα πολλές φορές «λαβράκια» στα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τον Ιανουάριο του 2016 και την επικράτηση Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές, ο Γιώργος Μυλωνάκης έγινε ένας από τους στενότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ανά διαστήματα του ανέθετε διάφορες δύσκολες «αποστολές» ή ζητήματα ειδικού χειρισμού να τα φέρει εις πέρας. Τέτοιες αποστολές θα κληθεί να αναλάβει – μεταξύ άλλων πολλών θεμάτων - και τώρα, ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Διαβάστε ακόμα: Ανασχηματισμός - Γιώργος Μυλωνάκης: ''Μεγάλη η τιμή αλλά εξίσου μεγάλη και η ευθύνη - Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό για τη διαχρονική εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου''


Γιώργος Μυλωνάκης: Οι ειδικές αποστολές που αναλαμβάνει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαγνώσει το τελευταίο διάστημα ένα κενό στην ομάδα του στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα κενό σε άτυπες βασικά αρμοδιότητες που την πρώτη τριετία της διακυβέρνησης ασκούσε ως επί το πλείστον ο Γρηγόρης Δημητριάδης και πιο πρόσφατα οι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος. Δεδομένου ότι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής έχει ένα μεγάλο βάρος με την εποπτεία και την παρακολούθηση όλου του νομοθετικού έργου, ήταν απαραίτητη η προσθήκη ενός ανθρώπου εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να έχει αμφίδρομη επικοινωνία με τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους βουλευτές, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση.

Ειδικά στο κομμάτι το κοινοβουλευτικό, ο Γιώργος Μυλωνάκης έχει πλέον μια συσσωρευμένη εμπειρία, καθώς την τελευταία πενταετία ήταν γενικός γραμματέας της Βουλής, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται πάντα σε αυτό τον ρόλο. Την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, κλήθηκε πολλές φορές να συντονίσει το κομμάτι της διασφάλισης και μεταφοράς μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, κλπ.), ιατρικού υλικού και εμβολίων. Το πανηγυρικό για τη χώρα έτος 2021, στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, τοποθετήθηκε μετά από συνεννόηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, στην εκτελεστική επιτροπή «Ελλάδα 2021». Το 2019, ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός είχε σκεφτεί να τον ορίσει ως διευθυντή του γραφείου Τύπου του, ωστόσο έκρινε πως η τοποθέτησή του στη Βουλή, μαζί με άλλους ειδικούς ρόλους κατά καιρούς – όπως αυτοί που περιγράψαμε – ήταν πιο δόκιμη.

Πλέον, ο 51χρονος «προσωπάρχης» ουσιαστικά του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνει σε ακόμα πιο βαθιά νερά, με μία κυβέρνηση με πολλές αλλαγές, μια κοινοβουλευτική ομάδα με ανησυχίες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τον πρωθυπουργό που έχει πλέον αυξημένες απαιτήσεις από όλους τους συνεργάτες του.