Τελικά, ο Χάρης ∆ούκας δήλωσε «παρών» στη µάχη για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς µε όχηµα το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε αναµενόταν, µέσω συνέντευξης στην «Καθηµερινή της Κυριακής», η οποία συνιστά εκτός από σαφή παρέµβαση στις εσωκοµµατικές διεργασίες και έκφραση των προσωπικών του φιλοδοξιών, καθώς φαίνεται να µην αρέσκεται µόνον στα καθήκοντα του δηµάρχου.

Ο κ. ∆ούκας εµφανίζεται να έχει σχέδιο πρότασης για την ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου ζητώντας παράλληλα κι αυτός -όπως πολλοί άλλοι στο ΠΑΣΟΚ- την άµεση, µαζική προσφυγή στην κοµµατική βάση ως αφετηρία ανασύνταξης. «Η µόνη αποτελεσµατική διέξοδος είναι να δώσουµε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται», τόνισε ασκώντας εµµέσως κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς όµως να τον ονοµατίζει για όσα δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Ο (µόλις έξι µήνες) δήµαρχος Αθηναίων παράλληλα επιχειρεί να φανεί ως εγγυητής της επόµενης µέρας, ώστε να κλείσει ο κύκλος «των αλλεπάλληλων ηττών», δίνοντας έµφαση στο µοντέλο συνεργασιών του στις δηµοτικές εκλογές.

«Συγκροτήσαµε µια ατζέντα µε τα πραγµατικά προβλήµατα του κόσµου, διατυπώσαµε συγκεκριµένες προτάσεις και καταφέραµε µε αυτή την ατζέντα να συσπειρώσουµε προοδευτικές δυνάµεις και πολίτες ανεξαρτήτως κοµµατικών επιλογών. ∆ηλαδή, καταφέραµε να πολλαπλασιάσουµε και όχι απλώς να αθροίσουµε δυνάµεις», ανέφερε.

Ο κ. ∆ούκας ωστόσο δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, κι αυτό γιατί προφανώς δεν έχουν ακόµη διαµορφωθεί οι τελικοί σχηµατισµοί των εσωκοµµατικών δυνάµεων. «Αυτή την ώρα προέχει να συµφωνήσουµε και να χαράξουµε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άµεσα να δροµολογηθούν», είπε. Σηµειώνεται ότι η παρέµβαση του κ. ∆ούκα έρχεται την ώρα που βγαίνουν στο προσκήνιο πληροφορίες σύµφωνα µε τις οποίες ο κ. Ανδρουλάκης εξετάζει προσφυγή στις εσωκοµµατικές κάλπες ως απάντηση στους επίδοξους δελφίνους. Αφήνοντας αιχµές για τις επιδόσεις του κόµµατος στις ευρωεκλογές, ο κ. ∆ούκας υπογράµµισε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι η λύση. «Από τις εκλογές του περυσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα “κάντε επιτέλους κάτι” έρχεται από παντού», τόνισε, ενώ για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς επισήμανε: «Οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Προσδοκούν βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Όμως δεν θα περιμένουν επ’ αόριστον, ο χρόνος εξαντλείται. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο για να περιμένει».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή