Ας ξεκινήσουµε από µια απλή διευκρίνιση για το τι συζητάµε.

Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του κατά 1%, χάνοντας 109.088 ψήφους σε σχέση µε πέρυσι. Υπήρχαν κάποια θετικά σηµάδια. Σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναµέτρηση µέσα σε ένα χρόνο αυξήσαµε, έστω λίγο, τα ποσοστά µας και πολύ πάνω από τις ευρωεκλογές του 2019. Σπάσαµε τη γαλάζια κυριαρχία στον χάρτη, «πρασινίζοντας» δύο νοµούς της Κρήτης έπειτα από 12 χρόνια. Είµαστε δεύτερη δύναµη σε 19 νοµούς της χώρας.

Ωστόσο οι απολογισµοί γίνονται επί των στόχων που βάζει ένα κόµµα και όχι από επί µέρους στοιχεία. Είχαµε σαν στόχους την ανάδειξή µας σε δεύτερη δύναµη και τη µεγάλη, τη σηµαντική ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. ∆εν πετύχαµε κανέναν από τους δύο στόχους, σε συνθήκες που δηµιουργούσαν µεγάλα περιθώρια. Ηδη τον Νοέµβριο βρισκόµασταν δεύτεροι στις δηµοσκοπήσεις µε ποσοστά 15%-16%, που έδειχναν τις δυνατότητες που υπήρχαν. Αλλά και στις εκλογές, η Ν.∆., πληρώνοντας την αδυναµία, την αποτυχία των πολιτικών της και την αλαζονεία της, δέχτηκε µεγάλη ήττα χάνοντας 989.720 ψήφους, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ µε τη σειρά του έχασε κι αυτός 337.800 ψήφους. Αυτό σηµαίνει ότι αθροιστικά αποδεσµεύτηκαν 1.300.000 ψηφοφόροι από τα δύο πρώτα κόµµατα κι εµείς δείξαµε πλήρη αδυναµία να εκφράσουµε ένα σηµαντικό τµήµα τους.

Εδώ είναι και το µείζον θέµα για το ΠΑΣΟΚ. Οτι χάσαµε µια µεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουµε τη συγκυρία, τα προβλήµατα των αντιπάλων και να πάµε ψηλά. ∆εν µπορούµε εποµένως να είµαστε ικανοποιηµένοι από το αποτέλεσµα και έχουµε χρέος να αναζητήσουµε τα αίτια, να προχωρήσουµε σε αλλαγές για να διασφαλίσουµε µια δυναµική πορεία στα επόµενα τρία χρόνια. ∆εν είναι η απαίτηση απλά κάποιων στελεχών που για να απαξιωθούν χαρακτηρίζονται «δελφίνοι». Είναι η απαίτηση της πλειονότητας των ψηφοφόρων µας. Θα πρέπει εποµένως να συνεδριάσουν τα όργανα, να συζητήσουµε όλα τα προβλήµατα φυσιογνωµίας, πολιτικών επιλογών, αντιπολιτευτικής τακτικής, θεσµικής δηµοκρατικής λειτουργίας του κόµµατος και ασφαλώς και της ηγεσίας και να δώσουµε λύσεις.

Αυτό πρέπει να γίνει και κάθε τι άλλο θα είναι υπεκφυγή που εγκυµονεί κινδύνους εσωστρέφειας και έντασης της απογοήτευσης των ανθρώπων της παράταξης. Ο συντεταγµένος δηµοκρατικός λόγος στο ΠΑΣΟΚ και η προώθηση αλλαγών είναι ο µόνος δρόµος για να ανοίξουµε τα φτερά µας και να απειλήσουµε πραγµατικά τη Ν.∆.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ