Έναν χρόνο µετά τις εθνικές εκλογές, ο ελληνικός λαός αποδοκίµασε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δίνοντάς του ιστορικά µικρότερο αριθµό ψήφων από όσους έχει λάβει ποτέ η Ν.∆., τιµωρώντας, παράλληλα, την αλαζονεία που επέδειξαν κάποιοι µε το 41%.

Η πλειοψηφία επέλεξε άλλα κόµµατα και κυρίως την αποχή. Το µήνυµα εποµένως συνοψίζεται στη φράση «Η κυβέρνηση είχε πύρρειο πρωτιά».  Η εκλογική αναµέτρηση δεν έχει κανέναν νικητή, αλλά έχει πολλαπλά µηνύµατα µε πολλούς αποδέκτες. Και εµείς δεν έχουµε ούτε κλειστά αυτιά ούτε κλειστά µάτια. 

Οσο και αν υποβαθµίζεται το αυθεντικό µήνυµα, στο ΠΑΣΟΚ το έχουµε αντιληφθεί. ∆εν είναι µόνο η δηµόσια συζήτηση, είναι κυρίως οι αγωνίες που εκφράζονται σε ιδιωτικές συζητήσεις σε όλη τη χώρα. Αγωνίες για το µέλλον της παράταξης, τον ρόλο της και φυσικά την ταυτότητά της. Αυτό που µας απασχολεί και πρέπει να µας απασχολεί είναι πώς θα βελτιώσουµε τις συνθήκες ζωής του Ελληνα που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Το ΠΑΣΟΚ, σε µια συνθήκη δυναµικής καταδίκης του πολιτικού συστήµατος, δεν κατάφερε να αναδειχτεί ως η υπεύθυνη εναλλακτική δύναµη διεκδίκησης της κυβέρνησης, παρά τη συλλογική µεγάλη προσπάθεια και κινητοποίηση στελεχών, µελών και φίλων του Κινήµατος.  Αυτές τις ευθύνες και τις αιτίες θα τις αναζητήσουµε εκεί που πρέπει, µε θάρρος, τόλµη και σεβασµό στους πολίτες.

Πρέπει όµως να καταγραφεί ότι οι συνοµιλητές του Κινήµατος και οι πολίτες που µας παρακολουθούν σοβαρά αυξάνονται, µαζί µε τις απαιτήσεις. Χρέος µας εποµένως είναι να εµπνεύσουµε και πάλι το σύνολο του ελληνικού λαού, να γεννήσουµε ξανά ελπίδα και προοπτική για όλους, να κινητοποιήσουµε τις αδρανείς πολιτικά δυνάµεις της χώρας για να φτιάξουµε κράτος, κοινωνία και οικονοµία µε όρους που θα ανταποκρίνονται πραγµατικά στις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Ο δρόµος είναι δύσκολος και ανηφορικός, γνωρίζω όµως ότι το σύνολο των µελών, των φίλων και των στελεχών του Κινήµατος είµαστε αποφασισµένοι να πετύχουµε την αναγέννηση της Ελλάδας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ