Γιατί ''καίγεται'' η επανεκλογή Σακελλαροπούλου: Το 28% των ευρωεκλογών δυσκολεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Ποια ονόματα έχουν ακουστεί
Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δυσκολεύει τον πρωθυπουργό να ''περάσει'' την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από την ΚΟ, κυρίως μετά την αντίθεση των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή
Πολλαπλές παρενέργειες είχε το δυσµενές αποτέλεσµα των ευρωεκλογών για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε από το ίδιο το βράδυ της Κυριακής πως έλαβε το µήνυµα, γι’ αυτό και προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα. Ιδίως εκεί όπου υπάρχουν ζητήµατα που καίνε τους πολίτες, όπως στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο µείζον θέµα της ακρίβειας. Παραλλήλως, προσπάθησε να κλείσει τη µεγάλη «τρύπα» της Βόρειας Ελλάδας µε τη συµµετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήµα βουλευτών από νοµούς πέριξ της Μακεδονίας και της Θράκης. Οπως επίσης τοποθετώντας πρόσωπα µε πιο δεξιό προφίλ, που είχαν, για παράδειγµα, επιλέξει να µην ψηφίσουν τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.
Διαβάστε ακόμα: Σακελλαροπούλου: Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου η ΠτΔ
Και αν τα προαναφερθέντα επιβεβαιώθηκαν λίγες ηµέρες µετά τις ευρωεκλογές, φαίνεται πως θα υπάρξει ακόµα µία σηµαντική «παρενέργεια», και µάλιστα στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, την οποία βεβαίως θα γνωρίζουµε στο τέλος του έτους. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, που φυσικά δεν επιβεβαιώνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διαφαίνεται πως δύσκολα θα υπάρξει ανανέωση της θητείας της νυν Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου το µεγάλο ''θύµα'' της εκλογικής αναµέτρησης
Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαίνεται να είναι το µεγάλο «θύµα» της εκλογικής αναµέτρησης, καθώς πολιτικά στελέχη και αναλυτές προεξοφλούν πως µετά το 28,31% των ευρωεκλογών πολύ δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης θα µπορέσει να την «περάσει» από την Κοινοβουλευτική του Οµάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αντώνης Σαµαράς έχει διαµηνύσει µέσω διαρροών πως δεν είναι διατεθειµένος να την ψηφίσει, όπως φυσικά είχε κάνει και το 2020. Αντίστοιχα σχόλια έχουν κάνει σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες αρκετοί βουλευτές του κλίµατος του πρώην πρωθυπουργού.
Εξίσου αρνητική διάθεση υπάρχει για την κ. Σακελλαροπούλου και στο «καραµανλικό» στρατόπεδο και µάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής ήταν διατεθειµένος να εκφράσει µε τον δικό του τρόπο την αντίθεσή του στην ανανέωση της θητείας της.
Ενα τµήµα της Ν.∆. ουσιαστικά χρεώνει στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας πως έχει ένα αρκετά φιλελεύθερο προφίλ για τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κεντροδεξιάς παράταξης. Περισσότερο από όλα, λένε, δεν µπορούν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι το βράδυ της ψήφισης του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια η κ. Σακελλαροπούλου βρέθηκε σε µαγαζί στο κέντρο της Αθήνας όπου πανηγύριζαν ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πατέλης κ.ά. Και όλα αυτά, βεβαίως, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει αυτά τα 4,5 χρόνια άριστη συνεργασία µε την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και µάλιστα έχει µιλήσει µε εξαιρετικά κολακευτικά λόγια για τον τρόπο που ασκεί τα προεδρικά της καθήκοντα.
Στο τραπέζι το ενδεχόµενο να προταθούν Κώστας Τασούλας, Κώστας Καραµανλής, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αννα ∆ιαµαντοπούλου, αλλά και ο συνταγµατολόγος Νίκος Αλιβιζάτος
Να περιορίσουν τις διαρροές
Την ίδια στιγµή, είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες ηµέρες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορα ονόµατα που θα µπορούσαν να αποτελέσουν επιλογή του κ. Μητσοτάκη και εκτιµάται ότι θα µπορούσαν να περιορίσουν τις µεγάλες διαρροές που καταγράφει η Ν.∆. προς τα δεξιά της. Πρώτο από όλα φιγουράρει το όνοµα του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα. Σύµφωνα µε «γαλάζιες» πηγές που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυµία τους, θεωρείται πως εκτελεί µε άψογο τρόπο τα καθήκοντά του στη Βουλή, έχει συναινετικό προφίλ, µεγάλη πολιτική εµπειρία, αλλά και υψηλό µορφωτικό επίπεδο, όπως απαιτεί η θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.
Φυσικά οι συζητήσεις δεν εξαντλούνται στο πρόσωπο του κ. Τασούλα. Αντιθέτως, περιλαµβάνουν και άλλα ονόµατα. Για παράδειγµα, ένα από αυτά που πέφτουν πάντα στο τραπέζι είναι του Κώστα Καραµανλή, στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να κλείσει αυτό το εσωκοµµατικό µέτωπο και να πάει σε µια αµιγώς κοµµατική επιλογή. Υπενθυµίζεται, πάντως, πως ο κ. Καραµανλής είχε αρνηθεί τη θέση αυτή το 2015, όταν του την είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια ώρα, από τη στιγµή που ο πρωθυπουργός επιλέξει πρόσωπο από την Κεντροδεξιά, για προφανείς πολιτικούς λόγους, είναι σαφές πως «καίγονται» ονόµατα από την Κεντροαριστερά, µεταξύ αυτών του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Αννας Διαµαντοπούλου, αλλά και του συνταγµατολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που είχε ακουστεί πριν από µερικούς µήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει αρκετούς µήνες µπροστά του για να αποφασίσει, σταθµίζοντας όλα τα πολιτικά δεδοµένα. Αλλωστε, κανείς δεν µπορεί να απορρίψει κάποιο πρόσωπο-έκπληξη, όπως είχε πράξει το 2020 µε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οπως, επίσης, κανείς δεν µπορεί να µιλήσει κατηγορηµατικά για τη σηµερινή Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, µιας και ο κ. Μητσοτάκης είναι «Σφίγγα» στο θέµα αυτό.
Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά».