Ο εκλεγµένος, πλέον, ευρωβουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας, Φρέντης Μπελέρης, που παραµένει προφυλακισµένος στις φυλακές της Χειµάρρας, µιλάει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για τα πρώτα του συναισθήµατα µετά την εκλογή του και στέλνει µήνυµα «απέραντης ευγνωµοσύνης και ασύγκριτης περηφάνιας» σε όλους τους Ελληνες.

Ο Φρέντης Μπελέρης πλέον περιµένει την εκδίκαση της έφεσης στις 25 Ιουνίου, καθώς η δίκη της Παρασκευής αναβλήθηκε. Τότε θα µάθουµε αν τελικά θα αθωωθεί, αν θα καταδικαστεί µε µειωµένη ποινή, πράγµα που σηµαίνει ότι θα αποφυλακιστεί, ή θα ισχύσει η αρχική καταδίκη και έτσι θα αποφυλακιστεί τον Σεπτέµβριο.

Διαβάστε ακόμα: Μπελέρης: "Μόνη δίκαιη απόφαση, η αθώωσή μου - Το δικαστικό σύστημα ελέγχεται από τον Ράμα"


Πώς νιώθετε µετά την εκλογή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήµατα;

Ενιωσα και νιώθω ακόµα µεγάλη συγκίνηση. Κατάλαβα ότι δεν είµαι µόνος σε αυτή την προσπάθεια. Ηξερα ότι έχω δίπλα µου όχι µόνο τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, που µε στήριξαν µε την ψήφο τους. Και σκεφτόµουν και τους δικούς µου ανθρώπους, που έζησαν όλη αυτή την περιπέτεια. Από την πραξικοπηµατική σύλληψή µου, την άδικη φυλάκιση, τη στηµένη καταδίκη, την ταλαιπωρία ενός χρόνου στη φυλακή, αλλά τώρα βλέπουν και τη δικαίωση µέσα από τη δύναµη του ελληνικού λαού.

Ποιο είναι το µήνυµα που στέλνετε σε όλους τους Ελληνες;

Ενα µήνυµα απέραντης ευγνωµοσύνης και ασύγκριτης περηφάνιας. Ο πρωθυπουργός µού έδωσε την ευκαιρία, εγώ και η οικογένειά µου δώσαµε τη µάχη όπως µπορούσαµε, αλλά στο τέλος η δική τους στήριξη ήταν η καθοριστική. Η δική τους ψήφος έφερε τη δικαίωση και η δική τους ψήφος θα µου δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσω τον αγώνα µου για τη δηµοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώµατα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισµού από την καρδιά της Ευρώπης.

Αισθάνεστε δικαιωµένος; Νιώθετε ότι στο πρόσωπό σας δικαιώνονται και όλοι οι αγώνες της ελληνικής µειονότητας της Αλβανίας;

∆ικαιωµένος, ναι. Και ξέρω ότι όλα τα µέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ένιωσαν µεγάλη περηφάνια για το αποτέλεσµα. Αλλά ο αγώνας µας δεν σταµατά εδώ. Εχουµε πολλά να κάνουµε για να προστατεύσουµε τα δικαιώµατα των Ελλήνων της περιοχής και να είναι όλοι βέβαιοι ότι ως ευρωβουλευτής θα συµβάλω σε αυτό.

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος µε τον οποίο επικοινωνήσατε;

Ο γιος µου, ο Πέτρος, που ήταν η φωνή και το στήριγµά µου σε όλη αυτή την προεκλογική περίοδο. Νιώθω τυχερός και ευλογηµένος που ο Θεός µε αξίωσε να έχω µια τόσο καλή και δεµένη οικογένεια. Η γυναίκα µου, η κόρη µου, ο αδερφός µου ήταν όλοι δίπλα µου.

Στόχος μας τώρα θα είναι να κερδίσουμε τις δημοτικές εκλογές και στη Χειμάρρα, όποτε γίνουν. Με τον υποψήφιο της «Ομόνοιας», του κόμματος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, τον οποίο και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις



Είδατε τις εικόνες µε τους πανηγυρισµούς στη Χειµάρρα το βράδυ της 9ης Ιουνίου; Πώς νιώσατε;

Συγκινήθηκα πολύ και χάρηκα για τη χαρά των συµπολιτών µου. Ηταν για όλους µας µια δικαίωση. Οι άνθρωποι εκεί έχουµε περάσει πολλά και είµαστε πολύ δεµένοι µεταξύ µας. Στόχος µας τώρα θα είναι να κερδίσουµε τις δηµοτικές εκλογές και στη Χειµάρρα όποτε γίνουν. Με τον υποψήφιο της «Οµόνοιας», του κόµµατος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, τον οποίο και θα στηρίξω µε όλες µου τις δυνάµεις.

Με τον πρωθυπουργό στην επικοινωνία που είχατε τι συζητήσατε;

Ο πρωθυπουργός µού είπε ότι έκανα περήφανους πολλούς ανθρώπους µε την εκλογή µου και µου ανέφερε ότι είδε και ο ίδιος τους πανηγυρισµούς στη Χειµάρρα. Εγώ τον ευχαρίστησα θερµά για τη στήριξη και την ευκαιρία που µου έδωσε να είµαι υποψήφιος και να συνεχίσω τον αγώνα µου. Μετά συζητήσαµε διάφορα διαδικαστικά για τη λειτουργία της οµάδας των ευρωβουλευτών και ευχηθήκαµε να τα πούµε το συντοµότερο δυνατό από κοντά, µόλις µε το καλό λήξει αυτή η περιπέτεια.


Εχετε σκεφτεί ποια θα είναι η πρώτη σας τοποθέτηση στο Ευρωκοινοβούλιο;

Θα ήθελα να αφορά το κράτος δικαίου στις υπό ένταξη χώρες. Αλλά δεν ξέρω ποια θα είναι. Τώρα γίνονται οι συζητήσεις για τις επιτροπές στις οποίες θα συµµετέχουµε. Σε κάθε περίπτωση, να είναι όλοι σίγουροι ότι θα εργαστώ πολύ, µεθοδικά και σοβαρά για να είµαι καλός και χρήσιµος ευρωβουλευτής. Ξέρω ότι ψηφίστηκα κυρίως για συναισθηµατικούς λόγους, αλλά θα βάλω τα δυνατά µου να αποδείξω ότι µπορώ να προσφέρω πολλά την επόµενη πενταετία.

Εκτός από τον γιο σας, τον Πέτρο, ποιον άλλο θα θέλατε να ευχαριστήσετε για τη στήριξή του σε αυτές τις εκλογές;

Είµαι ευγνώµων σε όλους όσοι µε στήριξαν: στους βουλευτές, τους υπουργούς, τα στελέχη, τους δηµάρχους και περιφερειάρχες που µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριξαν την προσπάθειά µου. Στους συνεργάτες µου, επίσης, στα παιδιά που εργάστηκαν εθελοντικά στην καµπάνια µας. Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω σε δύο καλούς µου φίλους: στον βουλευτή Αγγελο Συρίγο, ο οποίος είναι εδώ και πολλές δεκαετίες δίπλα στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισµό και ξέρει όσο κανένας τα ζητήµατά µας. Και στον πρώην υπουργό Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος µου συµπαραστάθηκε σε όλη αυτή την περιπέτεια. Με επισκέφτηκε στη φυλακή, ενθάρρυνε την υποψηφιότητά µου και ήταν δίπλα µου σε όλη την προεκλογική περίοδο. Ενα µεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι µε στήριξαν και φυσικά σε όσους µε ψήφισαν.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»