Το εκλογικό αποτέλεσµα των ευρωεκλογών επιτρέπει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να στραφεί εκ νέου στις δυνάµεις της Κεντροαριστεράς, για να εξασφαλίσει µια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα (ΕΛΚ), από το οποίο προέρχεται, πήρε 186 έδρες, παραµένοντας η µεγαλύτερη πολιτική οµάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και ο ρυθµιστής των µετεκλογικών εξελίξεων.

Τα άλλα δύο κόµµατα της ∆εξιάς, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθµιστές (ECR), στο οποίο ανήκει και το κόµµα της Τζόρτζια Μελόνι, και το πιο ριζοσπαστικό Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία (I.D.) της Μαρίν Λεπέν και του Ματέο Σαλβίνι, αύξησαν επίσης τα ποσοστά τους συγκεντρώνοντας 131 έδρες, 13 περισσότερες σε σχέση µε το 2019.

Αν σε αυτά προστεθούν και οι έδρες του γερµανικού AfD, του ουγγρικού Fidesz και άλλων µικρότερων κοµµάτων, τότε το σύνολο των δυνάµεων της ∆εξιάς φθάνει τις 167 έδρες, αποτελώντας τη δεύτερη µεγαλύτερη οµάδα στο Κοινοβούλιο σε σύνολο 720 εδρών. Ο κατακερµατισµός της όµως την εµποδίζει να διαδραµατίσει καθοριστικό ρόλο την εποµένη των εκλογών, συµµετέχοντας στο µοίρασµα των θέσεων-«κλειδιών» στην Ε.Ε., γεγονός που εκµεταλλεύεται η Κεντροαριστερά.

Ηδη από την εποµένη των εκλογών έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ώστε να δηµιουργηθεί ένας ισχυρός δεξιός πόλος. Η Μαρίν Λεπέν απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στη Μελόνι και µαζί µε τον Ματέο Σαλβίνι, το κόµµα του οποίου ανήκει επίσης στο I.D., προσπαθούν να συνάψουν συνεργασίες µε ανεξάρτητους ευρωβουλευτές και οµάδες του δεξιού χώρου, ενώ βλέπουν θετικά και την επιστροφή του γερµανικού AfD που αποµακρύνθηκε προεκλογικά.

Διαβάστε ακόμα: Ξεκινά το μεγάλο παζάρι για πρόεδρο της Κομισιόν: Φαβορί η Φον ντερ Λάιεν - Κεντρικός διαπραγματευτής από το ΕΛΚ ο Μητσοτάκης - Τι θα ζητήσει ο Μακρόν

Οι Σοσιαλιστές θέλουν να κερδίσουν το Συμβούλιο και ο Αντόνιο Κόστα είναι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ



Η αριστερή πτέρυγα

Στην αριστερή πτέρυγα οι Σοσιαλιστές και ∆ηµοκράτες (S&D) παραµένουν η δεύτερη µεγαλύτερη δύναµη του Κοινοβουλίου µε 135 έδρες, 4 λιγότερες σε σχέση µε το 2019. Στην ίδια πτέρυγα στους µεγάλους χαµένους συγκαταλέγονται οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe -η οµάδα που στηρίχθηκε από τον Μακρόν- µε 79 έδρες, 23 λιγότερες σε σχέση µε τις προηγούµενες ευρωεκλογές, καθώς και οι Πράσινοι, που συγκέντρωσαν µόλις 53 έδρες, 18 λιγότερες σε σχέση µε το 2019. Η επανάληψη της συνεργασίας του ΕΛΚ µε τους Σοσιαλιστές και ∆ηµοκράτες (S&D) και τους Φιλελεύθερους του Renew Europe εξασφαλίζει στη Φον ντερ Λάιεν 400 έδρες, 39 περισσότερες από τον αριθµό της πλειοψηφίας.

Πολιτικοί αναλυτές όµως εκτιµούν ότι θα υπάρξουν σηµαντικές απώλειες ψήφων που θα µπορούσαν να φθάνουν έως και το 10%, καθώς αρκετοί βουλευτές αυτών των κοµµάτων δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητά της. Σε αυτή την περίπτωση ή θα πρέπει να στραφεί στους Πράσινους, ζητώντας την υποστήριξή τους, είτε να προσεταιριστεί κάποιους από τους ανεξάρτητους ευρωβουλευτές της δεξιάς πτέρυγας.

Οι Πράσινοι, αν και δηλώνουν πρόθυµοι να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, είναι αποφασισµένοι να ζητήσουν σηµαντικά ανταλλάγµατα σε σχέση µε την Πράσινη Ατζέντα. Οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe δηλώνουν επίσης πρόθυµοι να συνεργαστούν µε το ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές, για να σχηµατίσουν έναν κεντρώο συνασπισµό υπέρ της Φον ντερ Λάιεν.

Οπως όλα δείχνουν, είναι νοµοτελειακό το ΕΛΚ να αναζητήσει συµµάχους στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς οι κατακερµατισµένες δυνάµεις της Εναλλακτικής ∆εξιάς δεν φθάνουν για να εξασφαλίσουν στη Φον ντερ Λάιεν την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κρίσιµη σύνοδος

Στις 16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στην οποία θα γίνει το παζάρι για το µοίρασµα των κορυφαίων θέσεων της νέας Κοµισιόν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Πολωνός οµόλογός του Ντόναλντ Τουσκ είναι οι δύο εξουσιοδοτηµένοι εκπρόσωποι του ΕΛΚ σε αυτές τις διαπραγµατεύσεις. Τους Σοσιαλιστές θα εκπροσωπήσουν ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερµανός Ολαφ Σολτς.

Σύµφωνα µε διπλωµατικούς κύκλους των Βρυξελλών, οι παρασκηνιακές συζητήσεις έχουν προχωρήσει και τα πρόσωπα για τις τέσσερεις κορυφαίες θέσεις έχουν ήδη βρεθεί. Σε αυτό βοήθησε και η εκλογική πανωλεθρία του Μακρόν, ο οποίος ήταν αντίθετος µε την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρότεινε τον Μάριο Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής.

Οι προτάσεις

Εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγµή, η Φον ντερ Λάιεν αναµένεται να προταθεί εκ νέου από το Συµβούλιο για την προεδρία της Επιτροπής, µε την τελική απόφαση να λαµβάνεται από το Κοινοβούλιο στις 18 Ιουλίου. Οι Σοσιαλιστές από την πλευρά τους θέλουν να κερδίσουν το Συµβούλιο και ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα είναι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέµατα εξωτερικής πολιτικής, η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, από την οµάδα των Φιλελευθέρων του Renew Europe, αναµένεται να προταθεί ως διάδοχος του Ζοσέπ Μπορέλ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως όλα δείχνουν θα παραµείνει στη Μαλτέζα Ροµπέρτα Μέτσολα από το ΕΛΚ, το όνοµα της οποίας έχει ακουστεί και για την προεδρία της Επιτροπής σε περίπτωση που η υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν δεν προχωρήσει.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»