Οι πρόσφατες ευρωεκλογές απέκτησαν ιδιαίτερη πολιτική διάσταση, µε τους πολίτες όχι µόνο να αποφασίζουν για τους ευρωπαϊκούς συσχετισµούς, αλλά και να τοποθετούνται µε την ψήφο τους για το πολιτικό σύστηµα της χώρας. Αναµφίβολα, τα πρωτοφανή επίπεδα της αποχής, καθώς και η άνοδος της Ακροδεξιάς αποτελούν την πρώτη και αβίαστη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσµατος.

Στον εκλογικό απολογισµό, τα µηνύµατα για την εγχώρια πολιτική σκηνή κέρδισαν τη δηµόσια συζήτηση. Η κυβέρνηση πλέον, χωρίς τα φτερά του 41%, τώρα µόνο περπατά... Οχι µόνο έµεινε κατά πολύ µακριά από τον πήχη που η ίδια έθεσε προς δήθεν διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα, αλλά κατακρηµνίστηκε, µε 13 µονάδες πτώσης και σοβαρά «πολιτικά κατάγµατα», που κάποιοι πληρώνουν ήδη µε τον ανασχηµατισµό.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ µάλλον έχει µικρότερη σηµασία ότι έχασε δυνάµεις και σίγουρα µεγαλύτερη ότι απώλεσε την ηγεµονία στον κεντροαριστερό χώρο, αρκούµενος πλέον να ζητά… µόνο συνεννόηση στην ψήφιση νοµοσχεδίων!

Μακριά από παράκεντρα και προσωπικές στρατηγικές. Αυτό επιτάσσουν οι αξίες του ΠΑΣΟΚ, η ιστορία του και οι αγώνες του



Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ είναι από αυτούς που επιβίωσαν εκλογικά, παρότι ο στόχος για κατάληψη της δεύτερης θέσης δεν επετεύχθη - κι αυτό στοίχισε, η µικρή όµως αύξηση των δυνάµεών του καταγράφηκε θετικά, δίνοντας µια προοπτική.

Αυτή, ωστόσο, απαιτεί αναδιοργάνωση και συντεταγµένη δράση των οργάνων, δηµιουργία ενός πολιτικού κέντρου στρατηγικής, που θα διαµορφώσει τον οδικό χάρτη για πολιτικές πρωτοβουλίες, κοµβικές παρεµβάσεις και εθνικές πολιτικές.

Με συναίνεση, σεβασµό στη δηµοκρατία και τα πρόσωπα, δίνοντας χώρο και οξυγόνο να εκφραστούν όλες οι απόψεις και όλοι οι προβληµατισµοί. Και κυρίως, µε προµετωπίδα την ενότητα του χώρου µας, µακριά από παράκεντρα και προσωπικές στρατηγικές.

Αυτό επιτάσσουν οι αξίες του ΠΑΣΟΚ, η ιστορία του και οι αγώνες του, που έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και ανήκουν σε όλους εκείνους που έµειναν στα δύσκολα και άντεξαν πολλά.


Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Λάρισας και μαχόμενη ποινικολόγος

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»