Ευρωεκλογές: Οι υπόγειες διαδρομές του DEB-ΚΙΕΦ και οι... σκιές σε Σκόπια και Τουρκία
Η συνάντηση των ακραίων
Τα ανησυχητικά µηνύµατα για την Τσιγδέµ Ασάφογλου, η παράµετρος της αποχής, ο ρόλος του Φερχάτ και η "µακεδονική" ΜΚΟ της υποψήφιας Νατσουλίδου
«Την Κυριακή ο κάθε µειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε DEB είπε: ‘‘Είµαι Τούρκος’’». Σε καµία στιγµή της προεκλογικής της εκστρατείας η πρόεδρος του ακροδεξιού Κόµµατος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ-DEB: Dostluk-Esitlik-Baris), Τσιγδέµ Ασάφογλου, δεν σταµάτησε το ανθελληνικό της παραλήρηµα. Έκανε συνεχώς λόγο για «τουρκική µειονότητα της ∆υτικής Θράκης», έχοντας δίπλα της τους δύο ψευτοµουφτήδες, υπηρεσιακά στελέχη του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης και παλαιούς παράγοντες της «Τουρκικής Εστίας» (Türk Ocaklarι), τον κατεξοχήν παρακρατικό βραχίονα της Κωνσταντινούπολης. Τα ανησυχητικά µηνύµατα για τις δραστηριότητες της 37χρονης µουσουλµάνας, η οποία πέτυχε να κερδίσει την πρωτιά σε Ροδόπη µε 36,95% και Ξάνθη µε 27,42%, βάφοντας τον ελληνικό χάρτη µε τα χρώµατα του κόµµατός της, εστάλησαν στην Αθήνα από τους ακριτικούς σταθµούς της ΕΥΠ «αρκετά νωρίτερα», ωστόσο αξιολογήθηκαν επιχειρησιακά-διπλωµατικά και όχι πολιτικά, αφού κανείς δεν είχε εικόνα ότι η συµµετοχή στους 2 νοµούς θα έφτανε µόλις στο 35,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΙΕΦ έλαβε στη Ροδόπη 14.448 σταυρούς, σχεδόν τους διπλάσιους από τη Ν.∆. (7.850 σταυρούς), και στην Ξάνθη 11.176, έναντι 8.390 της Ν.∆.
Η εκδήλωση
Σύµφωνα µε σχετικές πληροφορίες, συµπεριλαµβάνεται και η συµµετοχή του Οζγκιούρ Φερχάτ, βουλευτή της Νέας Αριστεράς και επιστήθιου φίλου του Αλ. Τσίπρα, σε εκδήλωση του ΚΙΕΦ στην Κοµοτηνή στις 21 Απριλίου 2024. Εκεί επιβεβαιώθηκε δηµοσίως και «κυρώθηκε» στις κάλπες, καθώς η Νέα Αριστερά έλαβε µόλις 666 ψήφους, παρότι ο βουλευτής της, ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. που επίσης κατέρρευσε), είχε εκλεγεί µε 12.208 ψήφους το 2023! Τότε οι εκπρόσωποι του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ευθεία ανάµιξη του τουρκικού προξενείου στις εθνικές εκλογές, ενώ αργότερα κατονόµαζαν συνοµιλητές των µειονοτικών υποψηφίων ως αυτουργούς στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και στο ∆άσος της ∆αδιάς.
Τα ταξίδια στη Βόρεια Μακεδονία
Λίγα 24ωρα αργότερα ελληνικές διπλωµατικές πηγές φέρεται να ειδοποίησαν καταλεπτώς για τα συνεχή ταξίδια Ελλήνων (από την Εδεσσα, την Αριδαία κ.τ.λ.) στα Σκόπια µεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών (24 Απριλίου και 8 Μαΐου) στη γείτονα, όπου κατήγαγε συντριπτική νίκη το ακραίο VMRO, στην προεδρία µε την Γκιορντάνα Σιλιάνοβσκα και στις βουλευτικές κάλπες µε τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Μία εξ αυτών ήταν η παλαιά ακτιβίστρια Ευγενία Νατσουλίδου, της ΜΚΟ «Μακεδονική» Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας (Krste Misirkov), ο αποκαλούµενος «αρχιµανδρίτης Νικόδηµος Τσαρκνιάς» (Τραϊανός Πασόης το κανονικό του όνοµα) και ένας δικηγόρος ονόµατι Μέτο Κολόσκι. Τουλάχιστον από το 2021 Νατσουλίδου και Πασόης πραγµατοποιούν κοινές -δηµοσίως- δραστηριότητες µε την Ασάφογλου, ενώ η Νατσουλίδου κατήλθε µε το ψηφοδέλτιο του ΚΙΕΦ υποψήφια ευρωβουλευτής και µε σύνθηµα: «Εχουµε µία ευκαιρία να µετρηθούµε... Ο ‘‘Τούρκος’’ ψηφίζει ‘‘Τούρκο’’ και ο ‘‘Μακεδόνας’’ ‘‘Μακεδόνα’’. ∆εν έχουµε να χάσουµε τίποτα, µόνο να κερδίσουµε µπορούµε».
Η συνάντηση των ακραίων
Σηµειώνεται ότι αξιωµατούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας παρακολούθησαν συνέδριο µε θέµα «Μειονότητες και ανθρώπινα δικαιώµατα στην Ελλάδα», που έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2023 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, µεταφέροντας στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασία του Πολίτη πλήρη στοιχεία ενός εκάστου των συµµετεχόντων, καθώς κρίθηκε ως «κορυφαίο αντάµωµα Βαλκάνιων εθνικιστών µε τους µουσουλµάνους της Θράκης». Η χαρτογράφηση ήταν επιτυχής, αφού πολλοί εξ αυτών έχουν απασχολήσει τα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια για υποθέσεις σχετιζόµενες µε ειδεχθείς ενέργειες, όπως κατασκοπεία, λαθρεµπόριο όπλων και λαθραία διακίνηση συναλλάγµατος.
Σύµφωνα µε ορισµένες πληροφορίες, η συνεργασία του κόµµατος της προέδρου του ΚΙΕΦ µε τη διαχειρίστρια της ΜΚΟ τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης του διοικητή της ΕΥΠ, Θ. ∆εµίρη, µε τον Ιµπραήµ Καλίν, τον επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ, στις 13 Μαΐου στην Αγκυρα, στο περιθώριο των απευθείας συνοµιλιών του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη µε τον πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν. «∆εν υπήρξε καµία διάθεση συζήτησης από την τουρκική πλευρά, που επικεντρώθηκε στον έλεγχο των µεταναστευτικών ροών και την πάταξη της τροµοκρατίας», υπογραµµίζουν επιτελείς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Και σαν να µην έφταναν αυτά, την εποµένη των ευρωεκλογών οι γείτονες πανηγύριζαν για την επιτυχία του DEB στους δύο νοµούς και παράλληλα κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι είχε καλλιεργήσει εχθρικό κλίµα, λόγω διεξαγωγής της άσκησης «River Route» της 31ης Ταξιαρχίας του Στρατού, η οποία διενεργήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στον Εβρο την Παρασκευή 7 Ιουνίου.*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»