Ολοκληρώθηκε η συζήτηση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η δημοσιογράφος του Mega και του Παραπολιτικά 90,1 Νίκη Λυμπεράκη.

«Ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη συμφωνία, αν περιμέναμε περισσότερο ίσως σάπιζε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο πρώτο ερώτημα που δέχθηκε από τη συντονίστρια της συζήτησης των δύο πρώην πρωθυπουργών, Νίκη Λυμπεράκη. Συνεχίζοντας ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών». «Πολλώ δε μάλλον δεν είναι σύμμαχος σταθερότητας. Οι ηγεσίες οφείλουν να επιλύουν χρόνια ζητήματα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

tsipras


Το ευχαριστώ Ζάεφ

«Ευχαριστώ όλους όσοι δεχτήκατε την πρόταση από το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα. Ξέρετε ότι σας αγαπώ εσάς τους προοδευτικούς» είπε αρχικά ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στη συζήτηση των δύο πρώην πρωθυπουργών.«Περίμενα έξι χρόνια για να μιλήσω μαζί με τον Αλέξη για τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ακόμη.

Ο «μύθος» των Πρεσπών

Στη συνέχεια ο Ζόραν Ζάεφ μοιράστηκε μια ιστορία με το κοινό. «Θέλω να σας πω μια ιστορία: Υπάρχει ένας μύθος για την προέλευση της λίμνης των Πρεσπών. Ο μύθος λέει ότι εκεί που υπάρχει η λίμνη ήταν ένα λιβάδι με 7 πηγάδια από τα οποία έπαιρνε ο κόσμος νερό. Σε αυτά τα πηγάδια πήγαινε η Πρέσπα τα βράδια για να πάρει νερό. Εκεί γνώρισε ένα όμορφο αγόρι από άλλη φυλή και ερωτεύθηκαν. Ένα βράδυ τα παιδιά κοιμήθηκαν μαζί κάτω από ένα δέντρο, το πρωί που ξύπνησαν το λιβάδι είχε γίνει λίμνη. Τότε το αγόρι είπε στην Πρέσπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε άλλο. Έτσι ονόμασαν τη λίμνη Πρέσπα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο μύθος είναι κάτι φανταστικό, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα» είπε και κατέληξε πως «πήραμε πολλά βραβεία, ωστόσο, για εμάς το μεγαλύτερο βραβείο ήταν η ειρήνη», συμπλήρωσε.


Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22gkiaf6azt)

Ζάεφ: Θα ήμασταν πολιτικά νεκροί

Ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι σε συζήτησή του με τον Αλέξη Τσίπρα συμφώνησαν ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα «ήμασταν πολιτικά νεκροί». Ωστόσο αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν προκειμένου να αφήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ η νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν απείλησε ποτέ ότι θα καταστρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως επιβεβαίωσε τη Συμφωνία, ωστόσο είπε ότι δεν θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας.

«Αν δεν χρησιμοποιούμε το συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, τότε θα παρανομεί βάσει του Συντάγματός μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ και συνέχισε ότι αυτό «θα ήταν ένα άσχημο μήνυμα».

zoran_zaev


Ο συμβολισμός των Πρεσπών

«Θέλω να σας αποκαλύψω πως μου ήρθε η ιδέα να πάμε στις Πρέσπες» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι είχε επισκεφθεί πριν χρόνια την περιοχή. «Σαν φοιτητής επισκέφτηκα την περιοχή και εντυπωσιάστηκα» είπε και πρόσθεσε ότι θέλησε να αλλάξει τον συμβολισμό που είχε για την Ελλάδα. «Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Μια βαριά φορτισμένη περιοχή που πλέον συμβολίζει την Ειρήνη» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη υποστήριξε πως «καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» τονίζοντας την αναγκαιότητα «εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος» γιατί διαφορετικά «δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κυρώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμα και σε άτομα που δεν την τηρούν τη συμφωνία».

Μάλιστα έσπευσε να εκφράσει την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας «θα σεβαστεί τη συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία». «Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης» υποστήριξε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.


Ζάεφ: Αθέτησε τις υποσχέσεις της η Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας «η ΕΕ μας υποσχέθηκε και αθέτησε την υπόσχεση. Υποσχέθηκαν ότι όταν πετύχουμε τη Συμφωνία και αλλάξουμε το Σύνταγμα θα έχουμε άμεσα πρόσκληση για το ΝΑΤΟ και εκκίνηση διαπραγματεύσεων για την ΕΕ».

«Ωστόσο, η ΕΕ δεν μας προσκάλεσε διότι ο πρόεδρος Μακρόν επινόησε μια νέα μεθοδολογία για τις μικρότερες χώρες που έχουν προβλήματα και η διαδικασία ένταξης καθυστέρησε. Μετά έγιναν εκλογές για να δούμε κατά πόσο οι άνθρωποι ήθελαν να συνεχίσουμε και ψήφισαν το 2020 και μετά εμφανίστηκε το πρόβλημα με τη Βουλγαρία και πάλι σταματήσαμε. Έτσι πολλοί στη χώρα στράφηκαν στον Εθνικισμό. Η ΕΕ πρέπει να πάρει μια απόφαση, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε.

«Οι νέοι θα αρχίσουν να φεύγουν και να πηγαίνουν σε χώρες της ΕΕ. Είναι υπαρξιακό το πρόβλημα για τη Βόρεια Μακεδονία» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Συνεχίζοντας τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης στην ΕΕ, λέγοντας πως «σίγουρα είναι πιο χρήσιμο από αυτό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Μάλιστα είπε ότι χρειάζεται «αμοιβαία εμπιστοσύνη για να ενισχύσουμε τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία», ενώ άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «τρία μνημόνια δεν κυρώθηκαν ποτέ» με δικαιολογίες πως η νέα κυβέρνηση δεν είναι συνεργάσιμη.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει κρατήσει τη γραβάτα που του είχε δωρίσει το 2018 ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως «τη γραβάτα του Ζόραν Ζάεφ την έχω στο συρτάρι μου». Ακόμη εξέφρασε την ικανοποίησή του που «τελείωσαν οι ακρότητες όταν εκλέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» και συνέχισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

alexis_tsipras_-_zaev_zoran


Όταν ο Τσίπρας άκουσε για πρώτη φορά για τον Ζάεφ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι αρχικά δεν πίστευε πως ο Ζόραν Ζάεφ θα γίνει πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα. «Ο Νίκος Κοτζιάς μου είπε αλλάζουν τα πράγματα και είναι μια μεγάλη ευκαιρία αν εκλεγεί» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας μια ευκαιρία «που μόνο προοδευτικές κυβερνήσεις μπορούσαν να φέρουν εις πέρας». Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε λέγοντας πως «δεν φτάσαμε στη συμφωνία γιατί μας το επέβαλαν ξένες δυνάμεις» αλλά γιατί «πιστεύουμε πως είναι προς όφελος των λαών μας».

zoran_zaev_-_aleksis_tsipras