H σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς λέγεται ότι θα αναφερθεί στις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές σε διεθνές επίπεδο και τη συνεργασία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ σοσιαλιστών, αριστεράς και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Τη στιγμή που που η συζήτηση για την Κεντροαριστερά είναι πλέον καθημερινή, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα προφανώς θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει το δικό του στίγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σχολιάσει και την έρευνα των Metron Analysis και Choose Strategic Communications Partner, τονίζοντας ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι κοινά, είτε μιλάμε για τη Γερμανία, είτε για τη Γαλλία, είτε για τη χώρα μας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για την άνοδο της ακροδεξιάς και την οπισθοχώρηση της αριστεράς, επισημαίνοντας ότι η λύση είναι η συνεργασία και η συμπόρευση των κατακερματισμένων αυτών δυνάμεων.


Διάσκεψη Τσίπρα - Ζάεφ: Οι συζητήσεις υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, παραβρέθηκε χθες στο συνέδριο των Τσίπρα - Ζάεφ, κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχε ο πρώην υπουργούς Εξωτερικών Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και ο Μάθιου Νίμιτς.

Στο συνέδριο βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο τη Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και «το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στο φασισμό», απέναντι στην ανάδυση του συντηριτισμού, τονίζοντας: «νομίζω ότι είναι παράδειγμα».

Ο ίδιος, αστειευόμενος, θύμισε το «Ολαντρέου» στον Αλέξη Τσίπρα, τασσόμενος καθαρά, ωστόσο, υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22k68t2b2pl)
Στη σημερινή συνεδρίαση θα βρεθεί ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, ο οποίος έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του να ηγηθεί μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς.

Διαβάστε ακόμα: Το ανφέρ Κασσελάκη σε Τσίπρα: Την ώρα που μιλούσε ο πρώην πρωθυπουργός στη Συνδιάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε στον ΑΝΤ1

Αλέξης Τσίπρας: Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου

Χθες, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν περιμέναμε να ωριμάσει περισσότερο ενδεχομένως να σάπιζε». Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών». «Πολλώ δε μάλλον δεν είναι σύμμαχος σταθερότητας. Οι ηγεσίες οφείλουν να επιλύουν χρόνια ζητήματα» συμπλήρωσε. Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να πέσουν οι υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας στις Πρέσπες, τονίζοντας ότι είχε επισκεφθεί πριν χρόνια την περιοχή.  

«Σαν φοιτητής επισκέφτηκα την περιοχή και εντυπωσιάστηκα» είπε και σημείωσε ότι θέλησε να αλλάξει τον συμβολισμό που είχε για την Ελλάδα. «Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Μια βαριά φορτισμένη περιοχή που πλέον συμβολίζει την Ειρήνη» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σε άλλο σημείο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» τονίζοντας την αναγκαιότητα «εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος» γιατί διαφορετικά «δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κυρώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμα και σε άτομα που δεν την τηρούν τη συμφωνία».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως «ο νέος πρωθυπουργός της γείτονας χώρας θα σεβαστεί την συμφωνία  και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία». Την ίδια στιγμή έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της ελευθερίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22gkiaf6azt)
Ο Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε  στην ομιλία του ότι «υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ξεφύγουμε από την επιρροή των οπαδών της αδράνειας», λέγοντας πως οι φασίστες και οι χουνταίοι μας έφεραν κοντά και κατάφεραν να γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τον κ. Κοτζιά, «η συμφωνία λέει κάτι. Λέει «εμπιστεύομαι την Ελλάδα» και θα προωθήσουμε τη θετική ατζέντα αν κάνουμε σοβαρές υποχωρήσεις».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22jjqpj2seh)

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Στο Ωδείο Αθηνών βρέθηκαν μεταξύ άλλων κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, πρόσωπα από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, όπως οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, βουλευτές όπως η Αθηνά Λινού, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Νίκος Παππάς, η Ράνια Θρασκιά, ο Σίμος Κεδίκογλου κ.ά. στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Γιαβρόγλου.

Επίσης, πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Δραγασάκης.

Από το ΠΑΣΟΚ το «παρών» έδωσαν κατά τη διάρκεια της μέρας ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, ο Παύλος Χρηστίδης, η Κατερίνα Μπατζελή κ.ά. ενώ από τη Νέα Αριστερά οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσόγλου και άλλοι.