Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με Θοδωρή Λιβάνιο στο Μαξίμου - Στο επίκεντρο το ΑΣΕΠ
Η ατζέντα του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός «βάζει μπροστά» το ζήτημα του ΑΣΕΠ
Ο πρωθυπουργός «φέρνει πιο μπροστά» στο πρόγραμμα τη συνάντηση με τον νέο αρμόδιο υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο, καθώς αυτή επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη. Με αυτόν τον τρόπο και κάνοντας αυτή την αλλαγή στο πρόγραμμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα του ΑΣΕΠ, με τον πρωθυπουργό άλλωστε να έχει δεσμευτεί και προ της ευρωκάλπης πως θα αναληφθεί πρωτοβουλία που θα αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, καθώς για παράδειγμα σήμερα μεσολαβούν πολλοί μήνες από την ώρα που ένας υποψήφιος θα πετύχει στον διαγωνισμό μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει να εργάζεται στη δημόσια διοίκηση.
«Έχουμε μια ''βαριά'' διαδικασία στο ΑΣΕΠ, η οποία εξασφαλίζει αξιοκρατία, αλλά δεν είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε, γιατί είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και εμάς, πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ, κάνοντας όμως τους διορισμούς πιο γρήγορους», είχε πει χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» στον δρόμο προς την κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Άξιο αναφοράς είναι, δε, όπως σημειώνει η στήλη «Big Mouth» του powergame.gr το γεγονός ότι ο νέος επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «τρέξει» σειρά δράσεων προκειμένου να καταπολεμηθεί ο βραχνάς της γραφειοκρατίας εν γένει.
Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης - Δεσμεύσεις μέσω των Παραπολιτικών: Παράταση για τον χαμηλό ΦΠΑ σε καφέ και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ
Δημόσιο: Το σχέδιο για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ - Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις
Αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων και αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ΑΣΕΠ προβλέπει το ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εσωτερικών για το 2024 και συγκεκριμένα για το δ΄ τρίμηνο.
Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο δράσης, η διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα δύο χρόνια. Γι' αυτό χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων για τη δημιουργία «δεξαμενής» υποψήφιων δημοσίων υπαλλήλων για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών.
Το σχέδιο του ΥΠΕΣ κάνει λόγο για:
- Σύγχρονα κέντρα αξιολόγησης για τη στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ.
- Δημιουργία κέντρων αξιολόγησης (e-assessment centers) του ΑΣΕΠ με την αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη διεξαγωγή γραπτών διαγωνισμών, με στόχο τη στελέχωση των φορέων του Δημοσίου με κατάλληλο προσωπικό.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης:
- Δημιουργία ηλεκτρονικού εργαλείου στρατηγικής ανάλυσης υφιστάμενης κατάστασης, πρόβλεψης και εκτίμησης των λειτουργικών κενών για την κάλυψη των αναγκών στελέχωσης των φορέων.
- Ανάπτυξη εργαλείου για την έγκαιρη εκτίμηση και διαχείριση των κενών αναφορικά με την στελέχωση των φορέων.
- Ανάπτυξη εφαρμογής στο κινητό για τη διασύνδεση των υπαλλήλων με την υπηρεσία στην κατεύθυνση της παροχής εξατομικευμένης πληροφόρησης.
- Υλοποίηση εφαρμογής για την εξατομικευμένη πληροφόρηση των δημοσίων υπαλλήλων.
- Υποστήριξη εφαρμογής του Ν. 4765/21 για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Ανάπτυξη πλατφόρμας, εντός του HRMS, επί της οποίας θα υλοποιούνται όλα τα στάδια της διαδικασίας (προκήρυξη, αίτηση, αξιολόγηση, ενστάσεις) για πρόσληψη ΙΔΟΧ για φορείς τους Δημοσίου σύμφωνα με τον Νόμο 4765/2021.
- Υποστήριξη αναμόρφωσης συστήματος προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
- Υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων, με ευθύνη του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, τα οποία αφορούν στελέχη του ΑΣΕΠ για την υποστήριξη της αναμόρφωσης του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο με την ευθύνη του ΑΣΕΠ.