Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ.  Κώστας Γκιουλέκας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Ερωτηθείς ποια είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξεκινήσει την θητεία του στο υπουργείο υποστήριξε ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη με τα έργα που κατασκευάζονται. Ζούμε μονίμως υπό συνθήκες κυκλοφοριακού εμφράγματος επειδή έχουν αφαιρεθεί δύο λωρίδες από την περιφερειακή οδό για να κατασκευαστεί το Flyover όλο αυτό έχει δημιουργήσει μια τεράστια ταλαιπωρία και για αυτό προσπαθούμε με διάφορα μέτρα, με ισχυρή αστυνόμευση, με τα παράνομα παρκαρίσματα και με διόδους άλλες να μπορέσουμε κάπως να βοηθήσουμε ούτως ώστε να ανακουφιστεί κάπως το πρόβλημα.

Το δεύτερο επίσης πολύ σημαντικό είναι το θέμα της πυρασφάλειας. Συγκαλούμε τις επόμενες μέρες μια διευρυμένη σύσκεψη σε επίπεδο περιφερειών και δημάρχων όλης της Μακεδονίας και της Θράκης για να δούμε ακόμα περισσότερα μέτρα ασφάλειας και να προλάβουμε ενδεχόμενο κίνδυνο από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά είναι τα δύο πρώτα που κάνουμε την πρώτη μέρα που αναλάβαμε.

Ο Κώστας Γκιουλέκας στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα               18-06-24

Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στα ζητήματα που έχουν ανοίξει μετά την επικράτηση του μειονοτικού κόμματος σε Ροδόπη και Ξάνθη απάντησε ότι «η Τουρκία εργαλειοποιεί το ζήτημα της Θράκης και το οποίο κάποια όργανα της Άγκυρας προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν εδώ με τον συγκεκριμένο τρόπο. Ξέρουμε κάποιους οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα αλλά είναι Τούρκοι.

Και αυτό το θέμα θέλει έναν εντελώς ιδιαίτερο χειρισμό γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης δεν έχουν αυτή την κατεύθυνση την οποία έχουν τα συγκεκριμένα όργανα τα οποία κατευθύνουν κάποιες ομάδες. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα είμαι στη Θράκη. Έχουμε εκεί μια σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς όπου ανάμεσα στα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη, στην πυρασφάλεια κλπ θα μιλήσουμε και για αυτό το ζήτημα για να αναφερθούμε σε κάποιες λύσεις και προτάσεις».

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν πιστεύει ότι η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από τις ρίζες της υπογράμμισε ότι «όχι. Εγώ δεν κρύβω ότι ανήκω σε αυτό που λένε «παραδοσιακή Δεξιά» αλλά το άνοιγμα προς το Κέντρο αποδείχτηκε πολιτικά ορθό. Η ΝΔ ταυτόχρονα με το άνοιγμα προς το Κέντρο πρέπει να δει και οποιαδήποτε διαρροή υπάρχει προς τα δεξιά για να μπορέσει, πείθοντας αυτούς θα τους συμπολίτες μας, να τους επαναπατρίσει πολιτικά».

Ερωτηθείς αν θα τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική πλευρά είπε πως «εξαρτάται από το τι θα κάνουν τα Σκόπια. Εμείς ως ΝΔ είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ότι ήταν μια εθνικά επιζήμια συμφωνία και δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί γιατί ήταν μια λεόντειος συμφωνία υπέρ των Σκοπίων, και είχαμε ξεκαθαρίσει ότι αν ισχύσει αυτή η συμφωνία τότε δυστυχώς θα δεσμεύσει τη χώρα και ότι την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Μια συμφωνία η οποία παρέδωσε εθνότητα, γλώσσα, ονομασία και πολιτισμό στα Σκόπια αν κάποιοι την βλέπουν ως εθνικά επωφελή συμφωνία τότε έχω τελείως διαφορετική άποψη. Αυτή την άποψη την είχε η ΝΔ και για αυτό καταψήφισε».

«Όταν μια Συμφωνία δεσμεύει τη χώρα φυσικά η χώρα είναι αναγκασμένη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αυτές τις συμφωνίες που υπέγραψαν άλλες συμφωνίες να τις κρατάει. Ωστόσο αυτό το οποίο συμβαίνει είναι κάτι το οποίο το σημειώνουμε, νομίζω ότι μπορεί η Ελλάδα να το επικαλεστεί όποτε και αν χρειαστεί για το πώς εννοεί η άλλη πλευρά την τήρηση της συμφωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Γκιουλέκας.