Στους Ευρωπαϊκούς στόχους για την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο συνέδριο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος στόχος είναι τόσο ο πολίτης όσο και ο επαγγελματίας υγείας, να έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα του ηλεκτρονικά, καταργώντας το hard copy στα ιατρικά αρχεία. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και ηλεκτρονικό αρχείο πληροφοριών, σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο δεύτερος στόχος, συνέχισε ο ίδιος, είναι τα δεδομένα της χώρας μας και τα δεδομένα από άλλες χώρες να μπορούν να είναι συγκεντρωμένα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας για καλύτερη οργάνωση των προτεραιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, υπάρχουν ατέλειες στο σύστημα υγείας, που πρέπει να διορθωθούν. Οι αλλαγές είναι δύσκολες και απαιτούν χρόνο, άλλα πρέπει να γίνουν ώστε το ελληνικό σύστημα υγείας να γίνει βιώσιμο και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Μπορούμε με σταθερά βήματα, με υπομονή, επιμονή και καλό σχεδιασμό να το επιτύχουμε», υπογράμμισε κλείνοντας ο υφυπουργός Υγείας.