Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα οι εργασίες της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους ενώ ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τους ξένους ηγέτες που έδωσαν το παρών είτε διά ζώσης είτε μέσω live streaming στην Διεθνή Διάσκεψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», προειδοποιώντας ότι όποιος αγνοήσει αυτό το αίτημα της κοινωνίας θα δει να τον προσπερνούν οι εξελίξει

Με τον Ζάεφ παλέψαμε σε πολύ δύσκολες στιγμές

«Με τον Ζόραν παλέψαμε σε πολύ δύσκολες στιγμές για αυτό που θεωρούσαμε τότε και θεωρούμε και σήμερα αναγκαίο, όταν όλοι μας έλεγαν ότι δεν είναι εφικτό. Για να προωθήσουμε την ειρήνη, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα εθνικά συμφέροντα των χωρών μας, την σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην περιοχή. Και δε διστάσαμε το αναγκαίο για τους λαούς μας, να το κάνουμε πράξη αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Διότι δεν υπάρχει στην εποχή μας η πολυτέλεια να αναβάλουμε τη δράση μας για την ειρήνη, τη συνεργασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Διεθνής Διάσκεψη αποτελεί πολιτικό γεγονός με το βλέμμα στο σήμερα και στο αύριο. «Μια δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια για την επεξεργασία και ανάδειξη προοδευτικών πολιτικών, τεκμηριωμένων και πρακτικών προτάσεων και λύσεων, για το σήμερα και το αύριο των πολιτών» υπογράμμισε. «Ίσως θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί ένα παγκόσμιο φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ως προς τα Βαλκάνια, επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Τονίσθηκε ότι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαικό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ’αυτό, είναι ο σεβασμός της Συμφωνίας. Και αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας - για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

tsipras_institouto_1


Τα Δυτικά Βαλκάνια

«Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει την σημασία που έχουν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και να ακολουθήσει ενεργητικές πολιτικές για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και για να ανακτηθεί η δυναμική που δημιουργήσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι σε μία περίοδο με ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα, «δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην περίοδο πριν τις Πρέσπες όπου η ενταξιακή διαδικασία είχε παγώσει και ο ρόλος της ΕΕ γινόταν όλο και πιο αδύναμος προς όφελος τρίτων επικίνδυνων κρατικών και μη -κρατικών δυνάμεων».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο, διότι έχουμε δει πού οδήγησε αυτό με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και μάλιστα πρόσφατα- πριν 20 μόλις χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πρότυπο επίλυσης διαφορών γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχει δρόμος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την ειρηνική επίλυση χρόνιων προβλημάτων και διενέξεων».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι υπάρχει ο δρόμος μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής προοπτικής απέναντι στα εθνικιστικά αδιέξοδα και την οπισθοδρόμηση. «Αρκεί να υπάρχουν ηγεσίες με βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας και προς όφελος των λαών τους. Αρκεί να υπάρχουν ηγεσίες που αναγνωρίζουν την σημασία που έχει ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των μειονοτικών δικαιωμάτων και των σχέσεων καλής γειτονίας για το μέλλον του τόπου τους».

Όπως επεσήμανε «η ΕΕ πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι αν αποδειχθεί αναξιόπιστη ως προς την υπόσχεσή της στα Δυτικά Βαλκάνια – στη γειτονιά της – τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία ως διεθνής γεωπολιτική δύναμη πέρα από αυτήν». «Πρέπει να γίνει σαφές από την ΕΕ σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών έχει οφέλη για τους λαούς των Βαλκανίων. Ότι οι θυσίες ανταμείβονται και δεν αγνοούνται κυνικά» συμπλήρωσε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι μέσα από τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης αναδείχθηκε ότι η ενεργητική διμερής και πολυμερής διπλωματία με στόχο την ειρηνική επίλυση διαφορών, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ - πολύ πέρα από τα Βαλκάνια.

«Και εδώ είναι σημαντικό η Ευρώπη να επανεξετάσει τη θέση της στο σημερινό παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη, καθώς και την Κοινή της Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας. Η συζήτηση για ενίσχυση των κοινών αμυντικών της δυνατοτήτων είναι εύλογη. Άλλωστε το κόστος του κατακερματισμού των αμυντικών αγορών στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως» σημείωσε.

Ακολούθως είπε πως «ο Διατλαντικός διάλογος – ο διάλογος ΗΠΑ-Ευρώπης- εντός και εκτός του ΝΑΤΟ, πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Στην αναγνώριση των πολλών πεδίων όπου τα συμφέροντά μας και οι προσεγγίσεις μας συγκλίνουν, αλλά και σε εκείνων όπου τα συμφέροντά μας αποκλίνουν» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «ειδικά ως προς το Παλαιστινιακό και το Ουκρανικό, η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά, πρώτα από όλα για τους αυτονόητους ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και επειδή η συνέχεια αυτών των συγκρούσεων θα έχει ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ».


Για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

«Στη Γάζα το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και να μην εκφράζεται μόνο με δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η απόλυτη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς από όλους μας, δεν μπορεί επουδενί να αποτελεί λευκή επιταγή για τον θάνατο χιλιάδων παλαιστίνιων αμάχων και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή».

«Και όσο η ΕΕ δεν δρα πιο δυναμικά στη Γάζα, τόσο θα ενισχύεται -και δικαίως- η κατηγορία του Παγκόσμιου Νότου και των απανταχού δημοκρατικών πολιτών για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός, να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

tsipras_institouto_2


Για την Ουκρανία

Σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή είναι σαφής. Το μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε λογική παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και αναθεωρητισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράζει την αλληλεγγύη αυτή με τον τρόπο που θα επιλέξει, στο πλαίσιο των αξιών της και της γεωστρατηγικής της θέσης».

«Από εκεί και πέρα όμως, είναι ακατανόητο η ΕΕ να μην επενδύει στον διπλωματικό, μεσολαβητικό της ρόλο για ειρήνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί θετικό βήμα η πρωτοβουλία στην Ελβετία, αλλά δεν αρκεί».

«Είναι αναγκαία μια μόνιμη κατάπαυση πυρός που θα τερματίζει αυτήν την ανείπωτη αιματοχυσία, χωρίς να αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της εισβολής. Και θα δίνει μια Ευρωπαϊκή προοπτική στον Ουκρανικό λαό, αποκλείοντας όμως ρητώς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Η αναφορά στο Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να παλέψουν για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. «Σήμερα, 50 ακριβώς χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, -50 χρόνια παράνομης στρατιωτικής κατοχής- η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν πιο δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά το 2017, όταν επιχειρήσαμε να λύσουμε το μείζον αυτό διεθνές, ευρωπαικό και περιφερειακό ζήτημα» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η πρόοδος στο Κυπριακό, είναι η μόνη εξέλιξη που θα τις αναβαθμίσει.

«Οφείλουμε να αναστοχαστούμε»

«Ως προς την Ευρώπη συνολικά, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο κάποιες επιμέρους σκέψεις. Το ερώτημα "πού βαδίζουμε" αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαικής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου.

«Η αντιπολιτική και η ακροδεξιά ενισχύονται. Οι κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις αποδυναμώνονται και οι τάσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για στροφή στα δεξιά ενισχύονται ακόμα περισσότερο» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οφείλουμε να αναστοχαστούμε».

«Απέναντι σε μια πολιτική του μέσου όρου, που χαράσσεται εντός του απολύτως οριοθετημένου πλαισίου της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, αυτές οι διαφορές έχουν χάσει πια την ορατότητά τους. Η έλλειψη σαφούς ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια των κρίσεων, οδηγεί μεγάλο μέρος των πολιτών στο καταφύγιο άλλων ισχυρών ταυτοτήτων» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «έτσι ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός ή οι ξενοφοβικές λογικές γίνονται σημείο αναφοράς και έλξης λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά υποστήριζαν την Αριστερά.

tsipras_institouto_3


Οι στόχοι που πρέπει να θέσουν Αριστερά και προοδευτικές δυνάμεις

«Οφείλουν να ξαναδώσουν με αυτοπεποίθηση τη μάχη των ιδεών και της επικράτησης προοδευτικών πολιτικών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Να επαναπροσεγγίσουν τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής. Να δώσουν νόημα στην πολιτική ως μάχη για τη αλλαγή της ζωής των πολλών προς το καλύτερο και όχι ως εναλλαγή αποτυχημενων ιδεών και πολιτικών. Να κάνουν αισθητές τις ιδεολογικές πολιτικές και αξιακές τους διαφορές από τη δεξιά και κυρίως να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ασφάλειας» σημείωσε με νόημα.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναγνωρίσουν τόσο τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς όσο -και ακόμη περισσότερο- της νομιμοποίησής της Ακροδεξιάς ρητορικής αλλά και των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, από το ευρωπαϊκό συντηρητικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, και έσπευσε να εξηγήσει ότι «πρόβλημα δεν είναι μόνο που κέρδισε η Μελόνι στην Ιταλία. Πρόβλημα είναι που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με την Φον Ντερ Λάιεν».

«Οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, μπροστά στο κίνδυνο να χάσουν ψήφους προς τα δεξιά τους, είτε υιοθετούν την ακροδεξιά ρητορική είτε νομιμοποιούν με εκλογικές συμμαχίες και πολιτικές συμφωνίες την ακροδεξιά» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από ότι αυτή καθεαυτή η άνοδος της ακροδεξιάς.

Ενιαία ομάδα των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, με τον πρώην πρωθυπουργό να τονίζει ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Μια ενιαία ομάδα που με βάση τους αριθμούς θα είναι η ισχυρότερη του ευρωκοινοβουλίου. Θα είναι πρώτη δύναμη με διαφορά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» ανέφερε.

«Έτσι ώστε στη διαπραγμάτευση με το Λαϊκό Κόμμα και τους φιλελευθέρους για τη διακυβέρνηση της Ένωσης την επόμενη πενταετία, για τις κρίσιμες θέσεις, η προοδευτική Συμμαχία, ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, να μπορεί να θέσει τους δικούς της όρους από θέση ισχύος» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

tsipras_institouto_4


Η προοδευτική δύναμη

«Χρειαζόμαστε μια προοδευτική δύναμη που θα ξυπνήσει μια Ευρωπαϊκή ηγεσία που υπνοβατεί προς το χείλος του γκρεμού και που περιμένει την επόμενη κρίση για να αναπτύξει τους θεσμούς που χρειαζόμασταν πριν από αυτή» ανέφερε από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χρειαζόμαστε μία δύναμη που θα αγωνιστεί για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού εργαλείου βασισμένου και στην έκδοση κοινού χρέους, για τη στήριξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η καινοτομία και η πολιτική προστασία απέναντι σε καταστροφές.

Για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου στήριξης απέναντι στην ανεργία και ενίσχυσης της απασχόλησης που θα αμβλύνει τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων στους ευάλωτους επιμερίζοντας το κόστος μεταξύ των κρατών μελών. Για την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ, φορολογώντας αποτελεσματικά το πλούτο, τα υπερκέρδη και τα ολιγοπώλεια και αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή.

Για μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική όχι για να ωφελήσει τις ήδη προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης, αλλά για ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιφερειακή βιομηχανική πολιτική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και να υπάρξει όντως δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα. Για τη προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Γάζα και στην Ουκρανία και σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Για να στηρίξει μια δίκαιη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στην προώθηση νόμιμων διόδων και στην επιστροφή των αιτούντων που δεν δικαιούνται άσυλο».

tsipras_-_sakkelaropoulou_1


Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί ένα σημείο καμπής. «Οι πολίτες γύρισαν μαζικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν φταίει η πολιτική γενικά, αλλά μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής, που έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί.

«Η εξουδετέρωση της αλήθειας από την καταιγιστική επικράτηση της προπαγάνδας. Η εξουδετέρωση της ουσίας από την επικοινωνία. Η πεποίθηση που σιγά-σιγά έγινε κοινός τόπος, ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι πολίτες αισθάνονται ότι αυτή η πολιτική δεν τους αφορά. Δεν αφορά τη ζωή τους. Για πολλούς μάλιστα είναι εχθρική». «Το βέβαιο είναι, ότι η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως όταν οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, τότε κερδίζει μια συγκεκριμένη πολιτική.

«Η πολιτική που ευνοεί τις ελίτ σε βάρος των πολλών. Η πολιτική που τρέφει ην ακραία αδικία και ευνοεί την άκρα Δεξιά. Η πολιτική που περιφρονεί τη δημοκρατία και δεν διστάζει να υπονομεύει τους θεσμούς και να ταπεινώνει ακόμα και τη Δικαιοσύνη. Η πολιτική που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς, ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες», με στόχο να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. «Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ναι στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό, όχι στην αφαίρεση και τη διαίρεση»

«Αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της».

«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει «να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».

tsipras_-_sakellaropoulou_2


Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να βάλουν μπροστά το «εμείς» και να αφήσουν το «εγώ», να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις.


Ζόραν Ζάεφ: Βλέποντας την κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να καταλάβουμε ότι η ειρήνη δεν είναι κάτι δεδομένο

Σημειώνεται πως πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο βήμα ανέβηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως εκ μέρους των διοργανωτών της της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη που διοργανώνουν από κοινού το Ίδρυμα του Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όσους πήραν μέρος σε αυτό το διήμερο.

«Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν παράλογο να οργανώσει κανείς μια διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ειδικά μετά τους δύο Παγκοσμίου Πολέμους, όπου κάποια μέρη του κόσμου υπεραμύνονταν της δημοκρατίας απέναντι σε κάποια αυταρχικά καθεστώτα» είπε ο κ. Ζάεφ.

zaev

«Βλέποντας τι συμβαίνει στην Ουκρανία με τον πόλεμο, πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ειρήνη δεν είναι κάτι δεδομένο για πάντα. Μέχρι χθες γιορτάζαμε την Ευρώπη ως μια Ήπειρο της Ειρήνης και σήμερα αντιμετωπίζουμε την απειλή του πολέμου στα ανατολικά της Ηπείρου μας. Αυτές οι απειλές έχουν τη δυνατότητα να ‘επιτεθούν’ στην Ειρήνη σε όλο τον πλανήτη. Αυτές οι απειλές είναι ακόμα πιο πραγματικές αν τις δούμε από την οπτική γωνία της ένοπλης σύρραξης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη» συνέχισε ο κ. Ζάεφ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία. «Αυτή η άμυνα σημαίνει ότι η νίκη θα είναι και δική μας νίκη. Αντιθέτως, η ήττα στον πόλεμο των αξιών, που δεν συμβαίνει μόνο στην Ουκρανία, θα είναι ήττα της ελευθερίας και την Δημοκρατίας» εξήγησε σε άλλο σημείο.

Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - Μέρα 2η

Νωρίτερα μίλησαν ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λοβέν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ διαδικτυακά θα απευθύνουν το μήνυμά τους ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, η αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας στη Φινλανδία, Λι Άντερσον και η αντιπρόεδρος της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ. 


«Το μέλλον της Γαλλίας είναι το μέλλον της Ευρώπης»

«Δεν μπορώ να είμαι μαζί σας απόψε και λυπάμαι για αυτό. Ήθελα να δηλώσω την στήριξή μου στον Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία που έχει λάβει για το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον της Γαλλίας είναι το μέλλον της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι μαζί σας απόψε» είπε ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, παίρνοντας πρώτος το λόγο. «Όπως γνωρίζετε στη Γαλλία προκηρυχθήκαν εκλογές και πλέον αυτό που φάνταζε απίθανο, μια νίκη της Ακροδεξιάς είναι πλέον αρκετά πιθανό» συνέχισε.


Εάν επικρατήσει η ακροδεξιά στη Γαλλία η Ευρώπη θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες

«Αν η Άκρα Δεξιά αποκτήσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές εντός 15 ημερών, τότε το σύνολο της Ευρώπης θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτού. Καταρχήν θα μπλοκαριστεί η διαδικασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού γιατί η Ακροδεξιά δεν θα θέλει να συμβάλει και να συνεισφέρει όσο στο παρελθόν στις δαπάνες της ΕΕ και απειλεί από οποιαδήποτε συνεισφορά, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια μεγάλη κρίση δημοσιονομική» εξήγησε στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ.

hollande


Για το μεταναστευτικό

«Δεύτερη επίπτωση θα είναι η αμφισβήτηση του συμφώνου για τη μετανάστευση. Πρόκειται για σύμφωνο που έχει εγκρίνει και το συμβούλιο της ΕΕ και παρ’ όλο που θα γίνουν κάποιες προσαρμογές, το σύμφωνο αυτό επιτρέπει να ρυθμίζουμε τις αφίξεις των μεταναστών και να υποδεχόμαστε με αξιοπρεπή τρόπο τους αιτούντες άσυλο. Η Άκρα Δεξιά έχει θέσει στο στόχαστρο να αμφισβητήσει το σύμφωνο έτσι όπως εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ» είπε στη συνέχεια ο κ. Ολάντ.


Για το ουκρανικό

«Τρίτη συνέπεια αν κερδίσει η Ακροδεξιά τις εκλογές στη Γαλλία είναι η αποδέσμευση από την βοήθεια στην Ουκρανία και σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική βοήθεια και σε ότι έχει να κάνει με την στρατιωτική βοήθεια» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. «Η κυρία Λεπέν ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη βοήθεια και τη στήριξη στην Ουκρανία» υπογράμμισε ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

«Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, είναι όσα θα συμβούν στο κοντινό μέλλον, εφόσον η Ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες συνέπειες μακροπρόθεσμες.

«Καταρχάς μιλάμε για την αποδέσμευση της Γαλλίας από οποιαδήποτε προοπτική για την Ευρώπη της άμυνας. Μια άλλη συνέπεια έχει να κάνει με την διεύρυνση. Η ακροδεξιά δεν θα είναι καθόλου θετικά διακείμενη ούτε στην προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ενώ θα διατηρεί εχθρική στάση απέναντι στην ενδεχόμενη προσχώρηση των Βαλκανικών χωρών» συνέχισε ο κ. Ολάντ.


Για την Λεπέν

«Η Μελόνι χρειάζεται περισσότερο την ΕΕ και για το μεταναστευτικό και για να αποκτήσει η χώρα της πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια. Η Λεπέν θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση και διαμάχη με την Ευρώπη. Θέλει οι δυσκολίες που δεδομένα θα αντιμετωπίσει να τις δικαιολογήσει ότι ευθύνεται η διαμάχη της με την ΕΕ. Είναι λοιπόν ΄παρών’ στη Γαλλία και δεν ήρθα στην εκδήλωσή σας γιατί οι στιγμές εδώ είναι πολύ σημαντικές» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές Φρανσουά Ολάντ.


Πρόεδρος ΕΣΚ: Είμαι υπερήφανος που κάναμε μια ισχυρή εκστρατεία

«Είναι τιμή και χαρά για εμένα που βρίσκομαι εδώ σήμερα και συζητώ μαζί σας για το μέλλον της Ευρώπη. Πολύ σημαντικό ζήτημα και η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Είμαστε εδώ μια και πλέον εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και πρέπει να πω καταρχάς ότι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι είμαι πολύ πολύ υπερήφανος που κάναμε μια ισχυρή εκστρατεία» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Η οικονομική ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος του λαϊκισμού και των ακροδεξιών κομμάτων, η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο -στο κατώφλι μας ουσιαστικά», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέν.

sweden_former_prime_minister



«Υπό το πρίσμα όλων αυτών των δοκιμασιών, έχουμε καθήκον να οραματιστούμε ένα μέλλον για την Ευρώπη που θα είναι δίκαιο, ισότιμο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, ασφαλές και βιώσιμο για όλους τους Ευρωπαίους» συμπλήρωσε. Ακόμη ο κ. Λεβέν στάθηκε στην «ανάγκη για μια κοινωνική Ευρώπη, με οικονομική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», «για μια δημοκρατική Ευρώπη, που θα μπορεί να υπεραμύνεται του εαυτού του της έναντι εκείνων που θέλουν να την υπονομεύσουν», και «για μια βιώσιμη Ευρώπη, που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να διαχειριστεί επίσης την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση».

«Πρέπει να πολεμήσουμε για μια Ευρώπη, που θα έχει οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ωφελεί τους πάντες, όχι μόνο τους προνομιούχους. Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα -πίεση γι’ αυτό- κοινωνικές πολιτικές, που θα προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Και αυτό θα το κάνουμε παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη, για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και επιμένοντας στην πλήρη υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο Στέφαν Λοβέν.


Γιολάντα Ντίαζ: Καλύτερο το μέλλον των δύο λαών μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Από τη στιγμή που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας εξασφάλισαν ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς ανένδοτες θέσεις, κάτι που είναι απαραίτητο στις δύσκολες εποχές που ζούμε» ανέφερε η πρόεδρος του συγκυβερνώντος αριστερού σχηματισμού Sumar, Γιολάντα Ντίαζ.

«Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτή τη συμφωνία και από αυτούς που την κατέστησαν δυνατή, αν θέλουμε να χτίσουμε μια διαφορετική Ευρώπη» συμπλήρωσε η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός.


Λι Άντερσον: Η ακροδεξιά στη Φιλανδία είχε το χειρότερο αποτέλεσμα τα τελευταία 15 χρόνια

«Σας μεταφέρω τους θερμότερους χαιρετισμούς μου από τη Φινλανδία, μια χώρα στις ευρωεκλογές είχαμε εντυπωσιακά και ιστορικά αποτελέσματα, όπου το κόμμα του, η Σύγχρονη Αριστερή Συμμαχία, πέτυχε το 17,3% και η ακροδεξιά είχε το χειρότερο αποτέλεσμά της τα τελευταία 15 χρόνια» ανέφερε στο μήνυμά της η Λι Άντερσον, αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας της Φινλανδίας.

«Βλέπετε σε όλες τις χώρας του βορρά υπάρχουν παρόμοια αποτελέσματα, η Ακροδεξιά δεν πήγε καλά, ενώ τα σύγχρονα πράσινα και κόκκινα κόμματα εμφανίζονται ως νέοι σημαντικοί πολιτικοί παίκτες» πρόσθεσε.