Σε μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης αναδεικνύει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο, ώστε να ενισχυθούν το συντομότερο δυνατόν κρίσιμοι τομείς όπως η Υγεία και να βελτιωθεί η λειτουργία δομών και φορέων και κατ’ επέκταση η εξυπηρέτηση των πολιτών. Βασική επιδίωξη για την προσεχή τριετία αποτελεί η διαμόρφωση μίας αποτελεσματικότερης δημόσιας διοίκησης με κύριο γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και η επίτευξή της προϋποθέτει την αναμόρφωση και επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

«Έχουμε σημαντικότατες δουλειές να κάνουμε στα θέματα του κράτους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές. «Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα: το ΑΣΕΠ. Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσω».

Διαβάστε ακόμα: "Σηκώνει μανίκια" ο Μητσοτάκης: Η επιστροφή στο Μαξίμου, η κουβέντα με Μυλωνάκη και οι επισκέψεις στα υπουργεία


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο 

Δεν είναι συνεπώς διόλου τυχαίο ότι ο πρώτος νέος υπουργός που πέρασε την πόρτα του Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό ήταν ο Θόδωρος Λιβάνιος. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αρχικά προγραμματίσει να επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη, αλλά ήθελε να δώσει τον χαρακτήρα του επείγοντος στην επίλυση του σύνθετου ζητήματος αυτού. Έτσι, χθες το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με μόνο θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η Υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το ΑΣΕΠ.

Συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.
Σε συνέχεια της επιτυχούς – όπως κρίνεται από την κυβέρνηση - εφαρμογής της νέας διαδικασίας διενέργειας προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέσω γραπτού διαγωνισμού, μία από τις ενέργειες που τελούν υπό σχεδιασμό είναι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ, προκειμένου να ανταποκρίνεται με ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία στο σύνολο των επιμέρους διαδικασιών, από το στάδιο της αίτησης, τη διεξαγωγή των διαγωνισμών, έως και την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, εξασφαλίζοντας την επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση.


Η συνάντηση με Θεοδωρικάκο και οι στόχοι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά τις επισκέψεις στα υπουργεία «αιχμής» μετά τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης (στις 10 το πρωί), με τον νέο Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας.