Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε, χθες, μέσω Ευρώπης, με τον πλέον θεσμικό τρόπο τη συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κατά τη διάρκεια του κλεισίματος της διήμερης εκδήλωσης του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, του πρώην Προέδρου, Προκοπή Παυλόπουλου, πολλών στελεχών της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, άνοιξε τα χαρτιά του και με τον τρόπο του δήλωσε παρών.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει «παρών» σε αυτό το εγχείρημα, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ η συζήτηση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Διαβάστε ακόμα: Τσίπρας: Εδώ και τώρα συνεργασία του προοδευτικού χώρου ή... άνοδος Δεξιάς και Ακροδεξιάς

Αλέξης Τσίπρας: «Παρών» για την ηγεσία της ενίαιας Κεντροαριστεράς - Το «καρφί» στον Κασσελάκη

«Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην αρχηγός την αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανέφερε ακόμα πως δεν μιλάει για την ισορροπία «του παλαιού δικομματισμού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Αλλά μια νέα δημοκρατική ισορροπία,  που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η «πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».


Μάλιστα, ζήτησε να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί» στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, «δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».

Σημείωσε δε πως «η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της αντι-πολιτικής, η υποχώρηση της αριστεράς έναντι της ακροδεξιάς οφείλεται και στην αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να εμπνεύσουν και να πείσουν για το πολιτικό τους σχέδιο», μια αναφορά που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως «καρφί» προς τον Στέφανο Κασσελάκη και τον τρόπο που πολιτεύεται.


«Η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας. Όταν οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, τότε κερδίζει μια συγκεκριμένη πολιτική», συμπλήρωσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d23dbfbl261d)

Σχεδόν 7 στους 10 πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των δυνάμεων σε ένα ενιαίο σχήμα, λέει δημοσκόπηση της Metron Analysis

Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά συνοδεύτηκε και από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με τα ευρήματα, σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (69%), από όλη την παλέτα των κομμάτων, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των δυνάμεων σε ένα ενιαίο σχήμα.

Παράλληλα, το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν σύμπραξη των κομμάτων.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 57% εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των  ευρωεκλογών δεν δημιουργεί ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης, έναντι ποσοστού 42% που πιστεύει το αντίθετο.