Ομιχλώδης… έως θυελλώδης διαγράφεται η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ εν αναμονή της σημερινής κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ενώ οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά.

Στη συνεδρίαση κατ’ αρχάς δεν είναι βέβαιο αν θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στην παρέμβασή του στο Ίδρυμα Τσίπρα περιορίστηκε να ταχθεί γενικώς υπέρ της συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων επικαλούμενος το γαλλικό παράδειγμα.

Στα καθ’ ημάς, ωστόσο, το ερώτημα στο υποθετικό σενάριο της συγκρότησης ενός εγχώριου Λαϊκού Μετώπου δεν είναι άλλο από το ποιος θα ηγηθεί του εγχειρήματος. Όσον αφορά το αμιγώς πασοκικό πεδίο και τα συντροφικά μαχαιρώματα της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία δίνουν και παίρνουν, η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες (ενδεχομένως να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα) θα είναι εντέλει αυτή που θα «ξεκλειδώσει» τους επίδοξους δελφίνους.

Διαβάστε ακόμα: Σκληρό ροκ στο ΠΑΣΟΚ: Το κρίσιμο πολιτικό συμβούλιο της Τετάρτης, οι απειλές για διαγραφές, η μάχη για την ηγεσία και οι επίδοξοι δελφίνοι


ΠΑΣΟΚ: Σε θέση μάχης οι επίδοξοι δελφίνοι

Ο Χάρης Δούκας πάντως έκανε χθες δυναμικό… μπάσιμο από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα και απάντησε στις απειλές του Νίκου Ανδρουλάκη για διαγραφές. «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος. Η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο για «προοδευτικές συγκλίσεις σε κάθε βήμα».

Την ίδια ώρα, η συνιστώσα «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» σε κείμενό της προτείνει έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο και μετά εκλογή αρχηγού και ασκώντας έντονη κριτική στην ηγεσία σημειώνει: «Η αστοχία της συνολικής στρατηγικής μας δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία”».

Σε κάθε περίπτωση όλα συνηγορούν στο ότι η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ θα κριθεί μέσα από μια μάχη για δύο, το πολύ τρεις, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιδιώκει να εξέλθει από όλη αυτή τη δοκιμασία με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ποιοι όμως θα βρεθούν απέναντί του; Θα είναι οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Χάρης Δούκας και βέβαια ο Παύλος Γερουλάνος ή θα έχουμε ανατροπές έπειτα από παρασκηνιακές συνεννοήσεις;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d23bb7g57wi1)

Αποκάλυψη Big Mouth: Η πιθανή συμφωνία Δούκα - Χριστοδουλάκη και η διαγραφή

Η έγκριτη δημοσιογραφική στήλη «The Big Mouth» δεν αποκλείει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους κυρίους Δούκα, Χριστοδουλάκη, με τον δεύτερο να κάνει ένα βήμα πίσω και να μη θέτει τελικά υποψηφιότητα. Η στήλη αποκαλύπτει όμως και κάτι άλλο: ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται ακόμα και να διαγράψει τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, αποκλείοντάς τον έτσι από υποψήφιο αντίπαλο.

«Ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς, που δεν τους καταλαβαίνει κανείς, του Ανδρουλάκη, πρέπει να σας πω ότι τα πασοκικά βλέμματα είναι στραμμένα πρωτίστως στον δήμαρχο Δούκα και δευτερευόντως στον βουλευτή Χριστοδουλάκη. Στο αν θα υπάρξει αρραβώνας μεταξύ των δύο, που εκ των πραγμάτων θα φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με τα σημερινά δεδομένα, εκείνο που μπορώ να εκτιμήσω μετά σχετικής βεβαιότητας είναι ότι ο αρχηγός Νίκος έχει αποφασίσει να διαγράψει με την πρώτη ευκαιρία τον βουλευτή Μανώλη. Και θα το κάνει πριν ο τελευταίος προλάβει να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του. Όπως λένε στελέχη που απηχούν τις σκέψεις Ανδρουλάκη, ένας διαγραμμένος Χριστοδουλάκης δεν μπορεί να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, ενώ θα έκανε τεράστια ζημιά αν όντας εκτός ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων. Σε κάθε περίπτωση και ενόψει του χρονικού ορίζοντα που έθεσε ο αρχηγός Νίκος, δεν αποκλείω ο Χριστοδουλάκης να επισπεύσει (γενικώς) τις αποφάσεις του», γράφει.


Τι θα κάνουν ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό λοιπόν το εκρηκτικό κλίμα, ιστορικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς και οι Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης και άλλοι, έχουν αποφύγει μέχρις ώρας να πάρουν θέση στις διεργασίες που εξελίσσονται, προεδρικοί και αμφισβητίες όμως εμφανίζονται σαν έτοιμοι από καιρό για σύγκρουση μέχρι τέλους. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου αναφορικά με τις διαγραφές που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν καταλαβαίνω, όταν κάποιος του λέει να πάει δημοκρατικά στην εκλογή από τη βάση, να λέει ότι “εγώ θα σας διαγράψω”. Προσωπικά δεν νιώθω κανένα φόβο, μου θύμισε (σ.σ.: η απειλή Ανδρουλάκη) το… “οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν”. Αν θεωρεί ότι εμείς θα σταματήσουμε να μιλάμε για τον φόβο της διαγραφής, κάνει λάθος», είπε στον AΝΤ1 ο κ. Κωνσταντινόπουλος και έσπευσε να σχολιάσει βιτριολικά: «Ο Ανδρουλάκης δεν νίκησε τον Κασσελάκη, θα κερδίσει τον Μητσοτάκη;».