Για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Λύτρα μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σήμερα στο Mega, τονίζοντας τη σημασία του ελέγχου των εξουσιών στην Ελλάδα.

Ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι οι εξουσίες στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητες, αλλά όχι ανεξέλεγκτες, λέγοντας: «Οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες, δεν είναι ανεξέλεγκτες. Δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη εξουσία στην Ελλάδα. Δηλαδή η αίσθηση που επικρατεί σε κάποιους ότι μια οποιαδήποτε εξουσία μπορεί να μην ελέγχεται από πουθενά είναι λάθος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι το Σύνταγμα και η νομοθεσία ορίζουν τον τρόπο ελέγχου της κάθε εξουσίας, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές ελέγχονται από την ανώτατη υπηρεσία, συγκεκριμένα από το Ανώτατο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

«Απλά το Σύνταγμά μας και η νομοθεσία ορίζει το πώς θα ελέγχεται η κάθε εξουσία. Οι δικαστές δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε απο τη Βουλή ούτε από την κυβέρνηση, αλλά από την ανώτατη υπηρεσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από το Ανώτατο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Δεν υπάρχει λειτουργία ή δικαστής που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταλήγει σε μια πειθαρχική τιμωρία, αλλά δεν μπορεί να μην ελέγχεται», πρόσθεσε.

Για το αν ο Άρειος Πάγος έπραξε σωστά που παρενέβη στην υπόθεση Λύτρα

Ερωτηθείς αν σωστά έπραξε ο Άρειος Πάγος που παρενέβη στην υπόθεση, ο κ. Φλωρίδης είπε: «Εγώ χαίρομαι για τα γρήγορα αντανακλαστικά της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στην υπόθεση αυτή, που είπε εδώ πρέπει να ελέγξουμε τι έχει γίνει».

Συμπλήρωσε ότι «κατά τον ισχύοντα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ήρθε η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως της Αρείου Πάγου, που λέει ότι, επειδή υπάρχει κίνδυνος για το θύμα, η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει».

«Όλα αυτά φωνάζουν με τον τρόπο τους ότι είναι κάτι που οφείλει να ελεγχθεί. Αν δεν υπάρχει έλεγχος στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, τότε πώς ελέγχονται κάποιοι δικαστές και απομακρύνονται για ανεπάρκεια», πρόσθεσε. «Θα θέτουν οι άνθρωποι την περιουσία τους, τη ζωή τους σε κίνδυνο έτσι;», διερωτήθηκε τέλος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d23rhxfd7cxl)

 

«Μεγάλη τομή»

Σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις προβλέψεις για την ενδοοικογενειακή βία, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε:

«Όταν πέρυσι το καλοκαίρι ετοιμάζαμε αυτό το πλέγμα των διατάξεων και των παρεμβάσεων στο ποινικό σύστημα, μας απασχολούσε πάρα πολύ, και αυτή ήταν συζήτηση με τον πρωθυπουργό, ότι πρέπει να πάμε σε μία μετατόπιση της στάσης της Πολιτείας στα θέματα του ποινικού Δικαίου. Αρκετές δεκαετίες το βλέμμα ήταν στραμμένο πώς στα πλαίσια του κράτους Δικαίου θα προστατευτούν τα δικαιώματα των εγκληματούντων και δεν υπήρχε καμία ματιά στα δικαιώματα των θυμάτων και την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να προστατεύει. Αυτή ήταν η μεγάλη τομή η οποία αποφασίστηκε. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ήταν να ψηφίσει η Βουλή τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα στις οποίες περιλαμβάνονταν διατάξεις για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία».

«Έπρεπε να βρούμε τρόπους να σπάσει αυτό το πέπλο σιωπής, δηλαδή να προστατεύουν τα θύματα με τέτοιον τρόπο ώστε να μιλήσουν. Επίσης, όλοι αυτοί οι επιστήμονες που από τη φύση της δουλειάς τους έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά, να μπορούν να καταγγείλουν τα περιστατικά ανεξάρτητα από τον φόβο του θύματος. Έπρεπε να δημιουργήσουμε έναν κλοιό ασφαλείας, έτσι ώστε ο γιατρός π.χ. που καταγγέλλει το περιστατικό που έχει μπροστά του, ανεξάρτητα από τη θέληση του θύματος, να μπορεί να το κάνει χωρίς να κινδυνεύει από ποινική και πειθαρχική δίωξη, από αστική αποζημίωση. Να είναι προστατευμένος απολύτως. Η αποστολή της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα διατάξεων τέτοιων που να σπάσει κατ' αρχάς ο φόβος και να υπάρξει προστασία. Η φροντίδα είναι να ενισχύουμε διαρκώς αυτό το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο προσδιορισμένη δικαστική διαδικασία», υπογράμμισε.

«Το ποινικό σύστημα δεν είναι να σε πάει στη φυλακή υποχρεωτικά. Είναι να σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αν κάνεις κάτι, ο κίνδυνος να πας φυλακή είναι μεγάλος. Όχι όπως μέχρι τώρα, που ό,τι και να έκανες παρέμεινες ατιμώρητος», κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.