«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα τα οποία πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ήταν πιθανόν κατώτερα των υψηλών στόχων που είχαν τεθεί, με κανένα τρόπο όμως δεν ήταν καταστροφικά ή αποθαρρυντικά» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Σημείωσε μάλιστα ότι σε σύγκριση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται στο κεντρικό πολιτικό φάσμα, βρέθηκε σε καλύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνοντας ένα σκαλί στην προσπάθεια την οποία κάνει.

Η συζήτηση  και η αξιολόγηση πρέπει να γίνει με ένα πολύ πιο ήρεμο τρόπο

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και η αξιολόγηση πρέπει να γίνει με ένα πολύ πιο ήρεμο τρόπο. Αντ’ αυτού, βλέπω να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αντί δηλαδή να σπαράσσεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία υπέστη μια πανωλεθρία στις εκλογές χάνοντας περίπου το ένα τέταρτο από τις δυνάμεις τις οποίες είχε πέρυσι, το 13% που μειώθηκε, είναι λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της εκλογικής δύναμης που είχε σημειώσει τότε.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέστη και αυτός μια υποχώρηση κατά το ένα τέταρτο της εκλογικής του δύναμης. Η Νέα Αριστερά, η οποία σημείωσε μια επίδοση πολύ κατώτερη των προσδοκιών της και νομίζω ότι θα άξιζε να πάει καλύτερα. Και παρόλα αυτά, αντί ο βαθύς προβληματισμός να βρίσκεται σε αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ναι μεν δεν έκανε θεαματικές επιδόσεις, πλην όμως είχε μια μικρή άνοδο η οποία θεωρώ ότι δημιουργούσε μια βάση για να τα πάει ακόμα καλύτερα» προσέθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Να γίνει ευρύτερη συζήτηση για το τι πήγε λάθος στις ευρωεκλογές

«Έτσι λοιπόν, εδώ και μερικές μέρες τοποθετήθηκα δημόσια και είπα ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται με αυτή την ένταση η αξιολόγηση του αποτελέσματος, πολύ δε περισσότερο να τίθεται με ένα εντελώς διλημματικό και πιεστικό τρόπο η ανάγκη άμεσα αντικατάστασης της ηγεσίας και στρατηγικής του κόμματος. Αντίθετα, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει, είναι να μαζευτούν οι θεσμοί του κόμματος (…), δηλαδή στο Πολιτικό Συμβούλιο, στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και ευρύτερα να γίνει μια συζήτηση, τι έγινε λάθος στις ευρωεκλογές και υπήρξαν λάθη, να σας πω και εγώ μερικά αν θέλετε, πόσο αυτά στοίχισαν και ποιοι είχαν την ευθύνη.

Και με βάση αυτά να κριθεί η περαιτέρω πορεία του κόμματος, για να είμαστε τώρα και σοβαροί. Αλλιώς τώρα, με το παραμικρό αεράκι που θα φυσήξει και αντί το πλοίο να τρέξει με ταχύτητα 12 κόμβων, τρέξει με ταχύτητα 11,5 κόμβων, θα δημιουργούμε θέμα ότι πρέπει να αλλάξει ο καπετάνιος και να τον ρίξουμε στη θάλασσα. Εγώ νομίζω ότι αυτές οι πρακτικές δεν αρμόζουν σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Εκεί έχουν υιοθετηθεί διαδικασίες αξιολόγησης, σοβαρής συζήτησης, νηφάλιων συμπερασμάτων, ριζικών μεν, αλλά νηφάλιων και έτσι έχουμε μάθει να προχωράμε» συνέχισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ανέβηκε λίγο το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Συνηθίζεται στις ευρωεκλογές, τόνισε, τα βασικά διεκδικητικά κόμματα, να σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις, ακόμα και των κόμματα πιο χαμηλών αντιπολιτεύσεων, όπως είναι το ΚΚΕ, που επίσης σημείωσε πτώση. «Μέσα σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ λίγο ανέβηκε. (…) Ε, λίγο μπάστα, λίγο να προσέχουμε να είμαστε πιο συντηρητικοί ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» συμπλήρωσε.

Υπήρχε πριν τις ευρωεκλογές το θέμα για την ένωση της Κεντροαριστεράς;

«Επίσης, να μιλάμε τώρα για όλη την Κεντροαριστερά και πώς θα ενωθεί η Κεντροαριστερά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Υπήρχε αυτό το θέμα πριν τις Ευρωεκλογές; Άρα, λοιπόν, διάφοροι οι οποίοι είδαν τις προσδοκίες τους να κατακρημνίζονται και εννοώ στα άλλα κόμματα, αμέσως τώρα τους έχει πιάσει μία ορμή, μία φλόγα, δονεί την ψυχή τους και το μυαλό τους πώς θα ενωθούν με την Κεντροαριστερά. Σιγά ρε παιδιά, μισό λεπτό. Μέχρι προχθές η Κεντροαριστερά ήταν ο στόχος της κομματικής και ιδεολογικής τοξοβολίας, την οποία κάνατε. Όλοι εκεί, για όλα φταίει η Κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία, σιγά μην ασχοληθούμε με αυτούς, σιγά μην κάνουμε αυτούς και τώρα είναι ο περιούσιος λαός» ανέφερε ακόμα ο κ. Χριστοδουλάκης.

Κάθε κόμμα να ασχοληθεί με τα του οίκου του

«Εγώ θα έλεγα λοιπόν εν συνόψει, ότι καλό θα είναι κάθε κόμμα να ασχοληθεί με τα του οίκου του. Καλοκαίρι έρχεται, δεν υπάρχει κανένα πιεστικό πολιτικό γεγονός επί θύραις, να ασχοληθούμε, να δούμε τι δεν πήγε καλά και θα μπορούσε να πάει καλύτερα στο κάθε κόμμα. Να οπλιστούμε με γνώση, μία ενδοσκόπηση, την οποία όλα τα κόμματα έχουν ανάγκη και το ΠΑΣΟΚ, δεν εξαιρώ από αυτά το ΠΑΣΟΚ. Και μετά το φθινόπωρο, όταν επιστρέψουμε, δημιουργικοί και ορεξάτοι, θα δούμε τι θα γίνει και στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα και ούτω καθεξής. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την πρεμούρα τώρα ότι πρέπει ο Ανδρουλάκης να πάει στο πολιτικό ικρίωμα, ότι πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, να ενωθεί με τους άλλους, άντε ποιος θα προλάβει να είναι ηγέτης. Τι είναι αυτά πράγματα; Πότε προέκυψαν αυτά; Είμαστε σοβαροί;» υπογράμμισε.

Η προσφυγή στη βάση για εκλογή προέδρου θα προκύψει από τα όργανα

Το εάν θα οδηγηθεί σε εκλογή προέδρου το κόμμα, θα προκύψει από τα αρμόδια όργανα, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Εάν η Κεντρική Επιτροπή πει να πάμε σε εκλογές, θα χρειαστεί άλλη διαδικασία συνεδριακή και ενδεχομένως μπορεί να γίνει. Αλλά πάντως μέχρι στιγμής αυτό το πράγμα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Και επίσης όλοι αυτοί οι οποίοι διαφωνούν, τους οποίους εκτιμώ ως άτομα βαθύτατα και έχω συνεργαστεί μαζί τους και είναι πολύ καλοί συνάδελφοι και φίλοι, αλλά έτερον εκάτερον, έχουν πει, χωρίς να θέσουν ζητήματα ιδεολογικά, πολιτικά ή άλλα, γενικώς να φύγει η ηγεσία, δεν έχουν πει κάτι άλλο συγκεκριμένο. Άρα λέει ο Ανδρουλάκης και νομίζω σωστά, ελάτε πρώτα να συζητήσουμε τα συγκεκριμένα, να δούμε τι έφταιξε, θα δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε από εκεί και πέρα και θα πορευτούμε αναλόγως, μονιασμένοι, ομονοημένοι και συνεργαζόμενοι» τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Για πιθανή υποψηφιότητα Δούκα: Όλοι θέλουν να γίνουν κάτι και είναι απόλυτα θεμιτό

Ερωτηθείς τέλος, γιατί συζητείται το όνομα του νυν δημάρχου της Αθήνας ως υποψηφιότητα, εφόσον όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα εκλογών, απάντησε «δεν ξέρω, ρωτήστε τους ίδιους. Δεν είμαι στο μυαλό των διαφόρων. Όλοι θέλουν να γίνουν κάτι και είναι απόλυτα θεμιτό. Κι εγώ θέλω τώρα στα γεράματα να γίνω αστροναύτης και άλλοι θέλουν να γίνουν κάτι άλλο, εσείς μπορεί να θέλετε να γίνετε ηθοποιός των Όσκαρ και ούτω καθεξής. Είναι θεμιτό για όλους να διεκδικήσουν μια θέση και πιστεύω ότι και ο δήμαρχος και οι άλλοι οι οποίοι εξεδήλωσαν διάφορα ενδιαφέροντα, έχουν μια λαμπρή πολιτική πορεία μπροστά τους με βάση τις συντεταγμένες και τα προτάγματα της κάθε εποχής και της κάθε θέσης στην οποία τους τοποθέτησε ο λαός».