Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μετά από εννιά ώρες με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντάει στα ομαδικά πυρά που δέχτηκε από τους «αμφισβητίες» τις τελευταίες μέρες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες στο κόμμα, παραδεχόμενος ότι έχει κάνει λάθη.

«Το κόμμα είχε αρρυθμίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του κόμματος αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Παράλληλα παραπέμποντας σε αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επανέλαβε την απειλή περί διαγραφών και ότι δεν θα ανεχτεί στη συνέχεια τοξικό λόγο και απαξίωση της πορείας του κόμματος.

Ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σχολίασε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλα με σοβαρότητα και προσπάθεια προκειμένου όπως είπε «να έχουμε καθαρό στίγμα». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών «είναι δικό μας και δεν το χρωστάμε σε κανέναν μιντιάρχη ή ολιγάρχη».

Παράλληλα, ο Ν. Ανδρουλάκης σημειώνοντας ότι μετά από 12 χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη επισημαίνοντας ότι «είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες». Ο ίδιος παραδέχθηκε ωστόσο ότι καθώς τα προβλήματα εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου μένει ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας και ο «κόσμος εκτός των τειχών» υπογράμμισε την ανάγκη «το ΠΑΣΟΚ να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε».

«Υπήρχε ένα αφήγημα από τη ΝΔ στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε συμπερασματικά ότι «οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν».

Επιπλέον είπε πως «μόνο για κακό βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ στα κανάλια» ενώ ανέφερε ότι η απάντηση της διαπλοκής στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ήταν «να αφανιστεί απο μίντια που δεν την ήθελαν». Όπως υπογράμμισε «εκεί που είχαμε εξαφανιστεί τρεις μήνες τώρα είμαστε πρωτο θέμα με δηλώσεις σημαντικών στελεχών. Αυτό δεν είναι ανεκτό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ «αυτή η πορεία θα 
αξιολογηθεί με πολλους τρόπους. Ο καθένας θα το αξιολογήσει απο δίκη του οπτική γωνία. Όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση για να νικήσεις η μάχη πρέπει να γίνεται συνολικά. Το λέω αυτό γιατί θέλω να πάω στο ζήτημα του κόμματος. Υπήρχαν αρρυθμίες. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Πρέπει να κάνουμε το κόμμα πιο λειτουργικό. Έδειξε τα όριά του ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους διαφωνούντες τους ρώτησε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό κόμμα; Το πρόγραμμά του είναι προϊόν copy paste; Δεν ήταν στα mails σας πέντε μηνες; Δεν πήγε στις νομαρχιακές; Διαφώνησε κανείς; Να βγει και να πει αυτό είναι λάθος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, χωρίς να ονοματίσει όμως πρόσωπα, κατά όσων βουλευτών και στελεχών που δεν στήριξαν κεντρικές αποφάσεις του κόμματος, όπως τη θέση του κόμματος για την ίδρυση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. 

Σημεία από την εισαγωγική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;

Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.

Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το Κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.

Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη.

Σκληρή κριτική Ευθυμίου κατά Ανδρουλάκη: Δεν είμαστε ΚΚΣΕ, άμεση προσφυγή στις κάλπες για νέο restart

Μετά την εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τον λόγο πήρε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας μάλιστα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου τον χαρακτήρισε απολογισμό ΚΚΣΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης). «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Με όσα ακούω είμαστε σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι», είπε ο Πέτρος Ευθυμίου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ευθυμίου ζήτησε την άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να υπάρξει έναν νέο restart.

Μαργαρίτης σε Ανδρουλάκη: Πρόεδρε χάσαμε - ΚΚΕ του Κέντρου η εικόνα του ΠΑΣΟΚ

Σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Θόδωρος Μαργαρίτης του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, χαρακτηρίζοντάς το ως ΚΚΕ του Κέντρου.

«Χάσαμε πρόεδρε, μην το ψάχνεις», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια την υποψηφιότητα του Ζαγοράκη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ως «μεταγραφή αεροδρομιου».

Κωνσταντινόπουλος: Μόνη λύση είναι εκλογή ηγεσίας εντός του 2024

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος με την επιστολή του έσυρε πρώτος τον χορό της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, επανέλαβε ότι η μόνη λύση είναι εκλογή ηγεσίας εντός του 2024. «Στα κόμματα δεν τους αλλάζουμε όλους, αλλάζουμε μόνο τον πρόεδρο ο οποίος εκφράζει το πολιτικό πλαίσιο, τις πρωτοβουλίες και την στρατηγική» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς τις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έπαιζαν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος: Όταν ο Γ. Παπανδρέου ήθελε να γίνει πρόεδρος τα κανάλια έπαιζαν live την επίσκεψή του στη γενέτειρα των Παπανδρέου στο Καλέντζι Αχαΐας. Μετά κάποιοι έλεγαν ότι η διαπλοκή στηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Αν θέλεις να καταγγείλεις τα κανάλια το λες την ώρα που γίνεται και κατονομάζεις ποια είναι, δεν το χρησιμοποιείς για να φτιάξεις εσωτερικούς εχθρούς» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Κάποτε, τα κανάλια έλεγαν ότι εγώ θα ρίξω την κυβερνηση Παπανδρέου. Τελικά δεν την έριξα εγώ, αλλά άλλοι. Κι επειδή δεν έχω φύγει ούτε λεπτό από το κόμμα δεν με επηρεάζουν αυτά που λέγονται».

Μιλένα Αποστολάκη: Δεν καταφέραμε να φέρουμε πολίτες στην κάλπη

Για δύο αρνητικά δεδομένα σχετικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο αρνητικό δεδομένο ήταν η αποχή, ενώ το δεύτερο η περιορισμένη άνοδος του ΠΑΣΟΚ παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα» είπε μεταξύ άλλων η Μιλένα Αποστολάκη. 

Απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις Ανδρουλάκη περί μεγάλης ασυμμετρίας μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας στις ευρωεκλογές, η Μιλένα Αποστολάκη τόνισε πως "στο λεκανοπέδιο ο παρεμβατικός ρόλος των βουλευτών δεν έχει καμία σχέση με εκείνον στην περιφέρεια. Στο λεκανοπέδιο αξιολογείται η κυβερνησιμότητα του κόμματος. Και αυτή την προσδοκία δεν καταφέραμε να την εκφράσουμε με δυναμισμό και προοπτική». 

Χριστοδουλάκης: Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές - Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρώην Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκε στο θέμα των διαγραφών που άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλακης.

"Πρόεδρε η ενότητα δεν κατακτιέται και δεν σφυρηλατείται με διαγραφές" φέρεται να είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική και όσον αφορά την λειτουργία του κόμματος, κάνοντας λόγο για απαξίωσή της.

"Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση", είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είπε ακόμα πως "Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες".

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε πως "Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ζητώντας την συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα,

"Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας", σημείωσε.

Κατρίνης: Δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%

Με αιχμές προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη.

«Η πραγματικότητα είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας. Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας στη συνέχεια «προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης με στόχο «μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση»

Χρηστίδης: Αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών

Σαφείς αιχμές κατά της στρατηγικής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Παύλος Χρηστίδης κατά την τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Αθήνας είπε ότι το ποσοστό του κόμματος είναι κατώτερο των προσδοκιών, ενώ μίλησε για έλλειψη προεργασίας προεκλογικά.

«Δεν ήμασταν πάντα τρίτοι στις δημοσκοπήσεις», είπε ο Παύλος Χρηστίδης

Κουκουλόπουλος: Να τα δούμε όλα από την αρχή ακόμα και την εκλογή προέδρου από τη βάση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κοζάνης ζήτησε επίσπευση διαδικασιών για την εκλογή προέδρου από τη βάση. 

"Να τα δούμε όλα από την αρχή ακόμα και την εκλογή προέδρου από τη βάση", είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, ζητώντας πρωτοβουλίες από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σκανδαλίδης σε Ανδρουλάκη: Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς το σχέδιο της μεγάλης Παράταξης να πάμε σε άλλες διαδικασίες

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άσκησε από την πλευρά του και το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του οργάνου, ο πρώην υπουργός μίλησε για πύρρειες νίκες του ΠΑΣΟΚ που δεν διασφάλισαν το άλμα προς τα εμπρός.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε την ανάγκη για επανεκκίνηση με άλλους όρους λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ με ταυτόχρονη ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Στη συνέχεια είπε ότι δεν γεννήσαμε ελπίδα και δεν αναδείξαμε κυβερνητική ομάδα. Δεν υπήρξε πολιτικό κέντρο, δεν υπήρξες πρωθυπουργίσιμος, ενώ δήλωσε απογοητευμένος από την πρόσφατη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ.

Τέλος, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη φέρεται να του είπε πως «αν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος και το σχέδιο της μεγάλης παράταξης καλώς, αν δεν μπορείς να πάμε σε άλλες διαδικασίες".

Μάντζος: Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε

«Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Στην ΚΠΕ πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό, πολιτικό», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μάντζος, ενώ ζήτησε η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος να γίνει με πολιτικούς όρους εξ ολοκλήρου και κυρίως με αυτοκριτική

Κάλπη αναγέννησης ζήτησε ο Γερουλάνος

"Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές", είπε ο Παύλος Γερουλάνος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αν θέλουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα»

Ο βουλευτής στην Α΄Αθηνών είπε επίσης ότι προέχει να αποκτήσει το κόμμα πολιτικό κέντρο και ηγεσία. «Χρειάζεται το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα». 

Κάλπες το φθινόπωρο για εκλογή ηγεσίας ζήτησε η Γιαννακοπούλου

Σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά», τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Παίρνοντας θέση για το ζήτημα που έχει ανοίξει για την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε πως η συζήτηση για τα πολιτικά συμπεράσματα θα πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές, σε εύλογο χρόνο, δηλαδή το Φθινόπωρο, με χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει και θα εξασφαλίσει την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους υποψήφιους, στα μέλη και στους φίλους μας, στη δυνατότητα των υποψηφίων να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους.

Λιακούλη: Να πάρουμε πρωτοβουλίες επανεκκίνησης που θα δώσουν διέξοδο

Στην κοινή συνεδρίαση ΚΟ και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

«Οφείλουμε, την ουσιαστική αποτίμηση του αποτελέσματος της εκλογικής μάχης. Ουσιαστική αποτίμηση δεν σημαίνει μόνο διαπίστωση, αλλά και πολιτική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε, ποιες συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις θα κάνουμε, με ποιο τρόπο, σε ποιο χρόνο και ποιος θα εγγυηθεί όλων αυτών», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Η ανασυγκρότηση της Παράταξης δεν είναι επιλογή μας – είναι χρέος μας. Οφείλουμε να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θα δώσουν διέξοδο και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις επανεκκίνησης. Ο καθένας και η καθεμιά από μας, μοιράζεται αυτό το χρέος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης παρομοίασε τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Σε σκληρή κριτική κατά του Νίκου Ανδρουλάκη προχώρησε ο Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος περί διαγραφών προς όσους «συνεχίσουν τον τοξικό λόγο», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε» και πρόσθεσε ότι «θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα».

Βολές Αντωνίου κατά Ανδρουλάκη για ανάληψη ευθύνης, διαγραφές και κομματικά ασυμβίβαστα

Πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε η Τόνια Αντωνίου κατά την τοποθέτησή της στη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

«Πρόεδρε είπες ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Η ανάληψη ευθύνης δεν είναι ρητορικό σχήμα. Πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις», είπε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας στη συνέχεια πως οποιοσδήποτε οδικός χάρτης περιλαμβάνει εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας το φθινόπωρο.

«Πρόεδρε αποτύχαμε στο πολιτικό διακύβευμα για αξιωματική αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», πρόσθεσε στη συνέχεια η Τόνια Αντωνίου, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι με την τακτική της απαξίωσε τη θεσμική λειτουργία του κόμματος, με τη μη συζήτηση κρίσιμων νομοσχεδίων και πολιτικών.

Συνεχίζοντας την κριτική της στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε άλλο σημείο της ομιλίας της έθεσε το ζήτημα των κομματικών ασυμβιβάστων, υπενθυμίζοντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της καθιέρωσής τους, ενώ ως πρόεδρος προχώρησε στην άρση τους όσον αφορά τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να πάμε στις εκλογές χωρίς Γραμματέα.

Σχετικά με το ζήτημα των διαγραφών που άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Τόνια Αντωνίου του είπε ότι για την ίδια είναι μια μπαρόκ θέση, γιατί αφενός είμαστε τρίτο κόμμα και είμαστε εδώ από επιλογή και δεν περισεύει κανείς, αφετέρου οι ηγεσίες πρέπει να συνθέτουν και να ενώνουν και όχι να μιλάνε για διαγραφές.

Σημεία δευτερολογίας Νίκου Ανδρουλάκη

Όλες μου οι επιλογές ήταν αξιακές διότι έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι.
Επειδή η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη και να θυμόμαστε ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έχει πολεμήσει και έχει πολεμηθεί πολλές φορές από τον καθεστωτισμό και τη γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη.

Ήταν μια γόνιμη συζήτηση. Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης.

Για μένα η ενότητα δεν είναι μόνο λόγια, ούτε διακηρύξεις, είναι κουλτούρα. Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα. Δε γυρνάει πίσω. Σήμερα λοιπόν, -κατά κάποιους- η άνοδος κατά 5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα! Η άνοδος κατά 4% από τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι ήττα!

Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους.

Το καταστατικό δεν είναι ασπίδα κανενός, είναι ασπίδα όλων μας. Το 2019, άνοιξε και τότε μια συζήτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. «31% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% εμείς, να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν κάποιοι όπως θα θυμάστε από τη συζήτηση που έγινε εκείνη την περίοδο στην Κεντρική Επιτροπή. Κάποιοι διαφωνήσαμε και είπαμε «ναι δεν πήγαμε καλά, αλλά όχι και να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δυνατότητες». Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων.

Πέντε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά κάποιοι δεν μίλησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ούτε για τα ομόφυλα, ούτε για τα πανεπιστήμια, γιατί πολύ απλά ήταν "Πόντιοι Πιλάτοι". Οι ίδιοι σήμερα έρχονται και λένε ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα.

Το να προσπαθείς μία εβδομάδα τώρα με κάθε τρόπο να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο, που θα έπρεπε να απολογείται, για μένα είναι τυχοδιωκτισμός. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά εδώ σήμερα; Είναι τυχοδιωκτισμός. Ούτε δύο ώρες δεν επέτρεψαν κάποιοι να μπει προ των ευθυνών του ο Μητσοτάκης.

Διαγραφές: Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;

Το πολιτικό ήθος είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε. Και όχι να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο. Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο.

Όταν είπα το 2021 αυτόνομη πορεία, ήξερα πολύ καλά τις δυσκολίες. Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη. Όπως γνωρίζω και πολύ καλά πόσοι από εσάς μου λέγατε σε όλες τις ομιλίες: «βάλε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Όλες οι επιλογές είχαν ρίσκο. Αυτό που είπα το 2021, αυτό υπηρέτησα μέχρι σήμερα. Έκανα λάθη; Έκανα λάθη σας το είπα. Αλλά αυτό υπηρέτησα, την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές.