Την πόρτα της εξόδου από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «είδε» χθες ο πρώην διευθυντής της ΚΟ του Γιώργος Τσίπρας. Η συγκυρία -έστω και αν η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση ήταν με την σύμφωνη γνώμη του ιδίου- είναι τέτοια που  δημιουργήθηκαν πολλές και ποικίλες εντυπώσεις για τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός, δηλαδή, ότι η  Κουμουνδούρου αποφάσισε να λήξει την συνεργασία με τον Γιώργο Τσίπρα την συγκεκριμένη στιγμή, ήρθε μετά την απομάκρυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.  Η «σύμπτωση» αυτή έχει φέρει μεγάλη αναταραχή στο κόμμα, καθώς όσοι διαφωνούν με τον Στέφανο Κασσελάκη θεωρούν ότι υπάρχει «λίστα προγραφών». Ότι δηλαδή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να  απομακρύνει από τον ΣΥΡΙΖΑ όσους του ασκούν κριτική για όσα λέει και κάνει.

Διαβάστε ακόμα: Ο Τσίπρας δήλωσε "παρών" για την ηγεσία της ενίαιας Κεντροαριστεράς με αιχμές κατά του Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι στο «στόχαστρο» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Η τελευταία βρίσκεται όλο το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο κακόβουλων διαρροών, παρά το γεγονός -όπως λέγεται- ότι και δούλεψε  αποτελεσματικά στις ευρωεκλογές και η παρουσία της στο κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα ενεργή. Λέγεται δε, ότι δέχεται πόλεμο γιατί κάποιοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στην περιφέρεια της στις επόμενες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη πολλοί υποστηρίζουν ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί εκτός κόμματος, ενώ σε ό,τι αφορά τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος συστρατεύθηκε με τον Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας, τα πράγματα «είναι επίσης περίεργα έως  επικίνδυνα», όπως σχολιάζουν οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια της Κουμουνδούρου.


Η συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα και οι συμπτώσεις 

Πάντως, το θέμα που προέκυψε, χθες με τον Γιώργο Τσίπρα είχε αφορμή την  καταγγελία του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα «σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων.

Προφανώς η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα προχωρήσει παρά τα όποια εμπόδια γιατί είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας. Επίσης, η κατάκτηση εδώ και δεκαετίες για δημοκρατία στα κόμματα όπως και στην κοινωνία δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα και καθόλου στην πολύ βαθύτερη και ευρύτερη ανάγκη δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας. Σε ότι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση».


Τι υποστηρίζει η Κουμουνδούρου και το παρασκήνιο

Από πλευράς τους, πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η σύμβαση του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με την ανάληψη καθηκόντων ως Διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όταν εκείνος αντικαταστάθηκε από τον Θάνο Μωραΐτη, ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε να του καταβάλλεται η μισθοδοσία κανονικά μέχρι τις ευρωεκλογές. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Οικονομικός Διευθυντής του κόμματος φέρεται να είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για την αποδοχή του παραπάνω αιτήματος, το οποίο, ωστόσο, έχει εκπληρωθεί, καθώς ολοκληρώθηκαν οι ευρωεκλογές.

Ο Γιώργος Τσίπρας, ωστόσο, επιμένει ότι δεν υπήρξε τέτοιου είδους συμφωνία παρά μία γενική συζήτηση για το θέμα. Παράλληλα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι πίσω απ’ όλη αυτή την ιστορία βρίσκεται η επιθυμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τους δικούς του ανθρώπους ως κομματικά στελέχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Τσίπρας ήταν από τα στελέχη τα οποία στήριξαν από την πρώτη στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε να μην επιθυμεί να αναδείξει κομματικά κανένα από τους υποστηρικτές του. Ο Γιώργος Τσίπρας ανέλαβε για ένα διάστημα την θέση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία συνεργασία με τον πρόεδρο του κόμματος.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών σχετικά γρήγορα πάγωσα με αποτέλεσμα ο Γιώργος Τσίπρας συχνά πυκνά να ασκεί κριτική στις κινήσεις του προέδρου. Όταν μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για το «θαύμα» της βάφτισης του,  ο Γιώργος Τσίπρας έκανε λόγο  για «σοκαριστική αναφορά», προσθέτοντας με νόημα ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος δεν εξελέγη για να προχωρήσει στη μετάλλαξη του.

Ακόμα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρώην διευθυντής της ΚΟ αναφέρθηκε στην αξία του Αλέξη Τσίπρα και στις ικανότητες του, ενώ από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε το σενάριο της κεντροαριστεράς.

Σε άρθρο του στην ΕφΣυν, πάντως, μετά την απομάκρυνση του από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η υπόσχεση Στ. Κασσελάκη ότι «θα είμαστε πλειοψηφία σύντομα» δεν επιβεβαιώνεται από την αριθμητική. Μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να «ήρθε για να μείνει», αλλά η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί με πιο μαζικούς ρυθμούς απ’ ό,τι το 2019-2023».

Και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» είναι ότι παίρνει διαζύγιο από όλο και μεγαλύτερο πλήθος προοδευτικού κόσμου. Ενώ παλαιότερα πλατύτερος κόσμος έβλεπε θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούσε να τον αγκαλιάσει και δεν το έκανε, τώρα είναι η ίδια η φυσιογνωμία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» που απομακρύνει ακόμη και Συριζαίους, ενώ τα κέρδη παραέξω είναι πολύ μικρά. Περιορίζεται έτσι η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ για ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης, πολύ περισσότερο να την εκφράσει.

Αν διατηρηθεί η «νέα πορεία» ίσως διασφαλίζει την κυριαρχία Στ. Κασσελάκη στο κόμμα, αν αυτός είναι ο στόχος, εφόσον μέρος του κόμματος έχει παραιτηθεί από κάθε απαίτηση πολιτικής λειτουργίας που να αντιστοιχεί στο καταστατικό του, ή σε κόμμα με στοιχειωδώς δημοκρατική λειτουργία. Αλλά, ό,τι αποφεύχθηκε στην προοπτική να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό κόμμα μιας αυτοαναφορικής Αριστεράς, εξελίσσεται ίσως τώρα με χειρότερους όρους: και μικρό και αυτοαναφορικό στον αρχηγό και λιγότερο πειστικό για το ευρύ δημοκρατικό ακροατήριο και την προοπτική να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα».