Δίκαιη απόφαση και κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης με πολιτική και ηθική νομιμοποίηση χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβολή έκτακτης φορολογίας, ύψους 33% στα «πολύ υψηλά κέρδη των διυλιστηρίων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Μια πρώτη εκτίμηση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι είναι τα έσοδα από την εισφορά αυτή θα είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ και προανήγγειλε τη χορήγηση βοηθήματος στο τέλος του έτους στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση.

Όπως επισήμανε η ακρίβεια πονάει, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, αλλά βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. «Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές πριν από 3 χρόνια όπως και οι μισθοί δεν είναι ίδιοι πριν από 3 χρόνια αλλά θα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την πιθανότητα να αλλάξει η νομοθεσία για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες και επισήμανε ότι παρατηρείται μια συμμόρφωση των επαγγελματιών κατηγοριών.

Ακόμα, μίλησε για την κριτική για δεξιά στροφή της ΝΔ επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών του ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον χώρο της Κεντραριστεράς είπε ότι βλέπει  επιστροφή στον λαϊκισμό και την τοξικότητα που τιμωρήθηκε στις ευρωεκλογές χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση Πηνελόπη με περισσότερους μνηστήρες αλλά όχι πρόταση.

Διαβάστε ακόμα: Μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε ταξί και παράδοση καφέ και επιβάλλεται συνεισφορά 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων


Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ΕΔΩ

Live Real FM 97.8 - Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου


Μητσοτάκης: Στα 300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια - Θα στηριχθούν οι συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι πολίτες

«Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την έκτακτη εισφορά 33% που επέβαλε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση λόγω των πολύ υψηλών κερδών ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στην διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που αναμένεται να είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022, κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ, θα κατευθυνθούν στη στήριξη του προυπολογισμού και ασφαλώς στη στήριξη ευάλωτων ομάδων στο τέλος του έτους και δη εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων, που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως «δεν δημεύουμε τα κέρδη και δεν τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα».

Για τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς. Όπως είπε ότι είναι μια σημαντική απόφαση γιατί η κατάσταση των μέσω μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. «Πήρα μία σημαντική απόφαση για μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα ταξί για να στηρίξουμε τη μετακίνηση μέσω ταξί και να μην υπάρξει αύξηση στα κόμιστρα» σχολίασε.

«Το ίδιο κάνουμε και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος που θα πηγαίνει στη δουλειά του και για το delivery» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, πρέπει να περάσουμε και σε μειώσεις των τιμών των προϊόντων στο ράφι και απευθυνόμενος στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που εισηγούνται πρόσκαιρη μείωση του ΦΠΑ, επεσήμανε ότι πρέπει να μας πουν «πότε θα αυξήσουν εκ νέου τον ΦΠΑ».

«Χθες τόνισα την ανάγκη να συμβάλουν όλοι και οι επιχειρήσεις να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και να κάνουν και οι επιχειρήσεις μία προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές», τόνισε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε το ισπανικό μοντέλο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι να μειωθούν οι τιμές και να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός. «Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό γι' αυτό τόνισα από το υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι και τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις», είπε.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι ο αγώνας για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και για την αύξηση των μισθών είναι διαρκής και τόνισε χαρακτηριστικά: «Το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε σε δύο με τρεις μήνες από τώρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες μειώσεις τιμών είμαι σίγουρος, θα κάνουμε και μια συζήτηση με τους μεγάλους παίκτες στην αγορά, είναι σαφές ότι σε ευρωπαικό επίπεδο υπάρχει ζήτημα με τις πολυεθνικές. Εάν χρειαστεί να δημοσιοποιήσω, αυτά που κάνουν και να υποστούν το κόστος της φήμης και όχι του προστίμου δεν θα διστάσω να το κάνω».

«Έμφαση δίνεται στην αύξηση των ονομαστικών μισθών»

Μιλώντας για τους μισθούς στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ηδη σε ένα βαθμό έχουν αυξηθεί οι μισθοί, αλλά η αύξηση έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια. Ξεκινήσαμε από μια πολύ χαμηλή βάση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πού ήμασταν το 2019 και πόση έμφαση δίνεται στην αύξηση των ονομαστικών μισθών. Ηδη αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και ο μέσος. Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

Για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και αν ανησυχεί ο πρωθυπουργός είπε: «Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η κρίση να έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της πατρίδας μας, αλλά όποια κρίση υπάρχει στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γαλλία μας ανησυχεί».

Θύμισε επίσης ότι «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμα να πάει στην επιτροπή οικονομικών της βουλής κατά αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών να αξιολογηθεί το πρόγραμμά του. Εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά».


Προβληματισμός για την ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Αναφερθείς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Εκτιμώ πως θα είναι πρόεδρος η Φον ντερ Λάιεν και θα ρυθμιστεί η συμφωνία για τους επιτρόπους».

Και συνέχισε: «Έχουμε αρκετές ψήφους για μπορέσουν να την εκλέξουμε και να μην γίνουν πολιτικές συμφωνίες με τα κόμματα δεξιά του ΕΛΚ» και αναφέρθηκε στον προβληματισμό που υπάρχει για την ακροδεξιά στη Γαλλία και τη Γερμανία.


«Δεν θα επιστρέψουμε σε ιδεολογική περιχαράκωση»

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική για δεξιά στροφή της ΝΔ επισήμανε ότι «θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποϊδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παραταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη».


«Δικαιωθήκαμε με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία» 

Με αφορμή την υπόθεση Λύτρα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δικαιωθήκαμε απόλυτα με τις αλλαγές που κάναμε στη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία» και χάρη στη νέα νομοθεσία ανακαλύφθηκε όλο το θέμα. Αυτή τη στιγμή κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις για φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως σχολίασε εκ των υστερών δικαιώθηκε η παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και επέμεινε πως η καλύτερη κατανομή προσωπικού θα συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

«Στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοια, μόνο από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα είχαμε 206 συλλήψεις» σημείωσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον ποινικό κώδικα για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία και δικαιωθήκαμε. Πλέον οι γιατροί και χωρίς την ομολογία του θύματος μπορεί να κάνει καταγγελία και αυτό έγινε και βγει το περιστατικό στη δημοσιότητα» και συμπλήρωσε: «Η δολοφονία της Γρίβα ήταν γροθιά στο στομάχι».

«Για πρώτη φορά οι γυναίκες ξέρουν ότι μπορούν να μιλήσουν και να έχουν προστασία. Το panic button έχει σώσει ζωές» σημείωσε.


«Αν υπάρχουν σημειακές αδικίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα τις δούμε αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία της πολιτικής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πιθανότητα να αλλάξει η νομοθεσία για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες και επισήμανε ότι παρατηρείται μια συμμόρφωση των επαγγελματιών κατηγοριών και σημείωσε πως όσοι διαμαρτύρονται αντιλαμβάνονται ότι είναι σωστή η πολιτική.

Όπως είπε «δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της κεντρικής απόφασης. Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στον κατώτατο μισθό. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Εχω ζητήσει από το υπουργεία αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, να γίνουν, αλλά δεν θα αλλάξει αυτή η φιλοσοφία της πολιτικής».


«Στις ευρωεκλογές εστάλη ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία»

Για τον ανασχηματισμό είπε ότι αξιολογήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι εστάλη ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, για προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ακρίβεια. Όπως ανέφερε δεν είναι εύκολο να δούμε άμεσα αποτελέσματα: «Μάς έδωσαν εντολή να κάνουμε γρηγορότερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα». Έφερε ως παράδειγμα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις προσλήψεις στο ΑΣΕΠ κ.α.

«Το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο. Αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα, οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα κυρίως με την αποχή. Οι πολίτες είπαν δεν μας κέρδισε το 20 ή το 3ο κόμμα και μας έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία. Μας είπαν σας εμπιστευόμαστε αλλά με ένα αστερίσκο. Οι αλλαγές προσώπων αυτό σηματοδοτούν ότι κάποιος νέος υπουργός μπορεί να φέρει αποτελέσματα ταχύτερα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Ηδη από τον νέο ΥΠΕΣ ζήτησα επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Βάλαμε ένα τεστ δεξιοτήτων για να μπορούν οι υποψήφιοι να ανταποκριθούν. Μην έχουμε αμφιβολίες ότι υπήρχαν και πολιτικά κριτήρια για τους διοικητές. Αυτό πάμε να αλλάξουμε και αυτά δημιουργούν συγκρούσεις και αντιστάσεις. Με απλές κινήσεις μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Εχουμε έτοιμους 1200 δημόσιους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και ακολουθούν 4000 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και πρέπει να πάνε να αναλάβουν και λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν να αναλάβουν δουλειά, αυτό θα το αλλάξουμε».


«Η Κεντροαριστερά επιστρέφει στη ρητορική της τοξικότητας και του λαϊκισμού» 

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν παρουσιάζει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση παρά μόνον «κλισέ, τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες» και προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή και να παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα σε αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών. «Ελπίζω πως θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση», είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, είπε ότι δεν είδε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης και πως έχει επανέλθει στη ρητορική της τοξικότητας και του λαϊκισμού.

«Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μία σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το έχουμε δει. Αντίθετα έχω δει μία επιστροφή στις χειρότερες ημέρες της τοξικότητας και αυτό φάνηκε και στις κάλπες. Αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα αλλά και τις πολιτικές» είπε χαρακτηριστικά.

«Το 2016 με ψήφισαν γιατί κόμισα μία σοβαρή πρόταση, όχι γιατί είμαι ψηλός ή τους αρέσει το μαλλί μου. Βλέπω πολλές προσωπικές φιλοδοξίες και περισσότερους μνηστήρες από όσους είχε η Πηνελόπη. Πρέπει η αντιπολίτευση να μπορεί προτείνει πράγματα και γίνει συζήτηση» συμπλήρωσε.

«Δεν είμαι αφελής ότι θα αλλάξει η Τουρκία αμέσως»

Για τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία με την Τουρκία γίνεται καλά και πως συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά των διακινητών.

«Δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μία στιγμή στην άλλη, ας κρατήσουμε όμως ότι δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις, έχουμε μία συμφωνία για τη βίζα εξπρές στα ελληνικά νησιά, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει κινητικότητα στη Θεολογική της Χάλκης, ακολουθούμε μία πολιτική αυτοπεποίθησης με καλή διάθεση, χωρίς καμία δόση αφέλειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.


«Θα θέσω το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»

Για τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι και ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας θα βρεθεί σε μία πολύ άβολη θέση εάν επιμείνει όταν συναντηθούμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα και θα έχουμε πολλούς συμμάχους. Τα Σκόπια πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα σε αυτό το θέμα».

«Αν η χώρα δεχόταν μια διπλή ονομασία το ζήτημα θα είχε κλείσει εδώ και χρόνια. Αν τεθεί σε αμφισβήτηση θα έχει προβλήματα και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στην οποία προσδοκά να γίνει μέλος» είπε.


«Αναμένουμε την αποφυλάκιση Μπελέρη και να ορκιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο»

Για την υπόθεση Μπελέρη είπε ότι αναμένει να αποφυλακιστεί και να πάει να ορκιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Θα ήθελα να είναι παρών στην ορκωμοσία των ευρωβουλευτών στις 16 Ιουλίου και να ψηφίσει για την επανεκλογή της κυρίας φον ντερ Λάιεν» είπε χαρακτηριστικά.


«Αν χρειαστούν έκτακτα μέτρα για την ακρίβεια, θα ληφθούν»

«Το αποτέλεσμα θα το κρίνετε σε δυο με τρεις μήνες» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς ξανά για το θέμα της ακρίβειας και πως αν χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα, θα το κάνει. «Δεν θα γυρίσουν οι τιμές πριν από τρία χρόνια», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.