Τα νέα νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης 20/06 ο υπουργός Δικαισούνης, Γιώργος Φλωρίδης, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπους.

Μεταξύ αυτών των μέτρων, περιλαμβάνεται η παρακολούθηση υπόπτων με «βραχιολάκι», ένα μέτρο που στοχεύει στην αυστηρότερη επιτήρηση ατόμων που βρίσκονται υπό δικαστική επιτήρηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, το Σύνταγμα επιτρέπει την προσωρινή κράτηση ακόμα και για πλημμελήματα, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της δικαστικής επιτήρησης.

«Ο κανόνας πλέον θα είναι η επιβολή προσωρινής κράτησης για κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός εάν κρίνεται απολύτως δικαιολογημένα ότι αρκεί ο κατ΄ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποτροπή του δράστη από ανάλογες αξιόποινες πράξεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου 5090/2024, εισάγονται σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία. Αυτές οι τροπολογίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των θυμάτων και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των αρχών για την άμεση ανταπόκριση σε καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας.

Περιλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας να αναφέρουν περιστατικά βίας, καθώς και τη δημιουργία δικτύου προστασίας για τα θύματα.

*Διαβάστε εδώ: Έφτασε στην Ευελπίδων ο Απόστολος Λύτρας

Αφορμή για τα ενισχυτικά μέτρα στάθηκε το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας, μετά την απολογία του για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη σύζυγό του Σοφία Πολυζωγοπούλου και στόχος είναι να περιοριστούν οι δικαστικές αστοχίες.

Αναλυτικά τα μέτρα


Ειδικότερα με τα νέα μέτρα, η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως βραχιολάκι και κατ΄οίκον περιορισμός.


  • Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ οιονδήποτε τρόπο.
  • Η παραπομπή τους σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.
  • Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
  • Για τα αυτόφωρα δε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
  • Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης τους στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
  • Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί ( για παράδειγμα να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί και λοιπά) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της αστυνομίας.
  • Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
  • Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα. (Δηλαδή να τα βρούν και να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία).
  • Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
  • Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
  • ⁃Επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.
  • Καθώς και η ημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.
  • Τέλος να σημειωθεί ότι πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή και η νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ η ελληνική νομοθεσία που άλλαξε τελευταία έχει περιλάβει πολλές προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα τέτοιων αντικοινωνικών και εγκληματικών συμπεριφορών.
  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d24p71xi7oh5)