Μετά τα... αναγνωριστικά, συντροφικά πυρά που δέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη κατά πρόσωπο αναμέτρηση με όλους όσοι τον αμφισβητούν (και είναι πάρα πολλοί), το μήνυμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως είναι ένα: άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας και επανεκκίνηση, ή μια καθ’ όλα παραλυτική εικόνα στη Χαριλάου Τρικούπη έως και το φθινόπωρο του 2025.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση GPO: "Ναι" σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Η πλειοψηφία θέλει αρχηγό τον Τσίπρα στην ενιαία Κεντροαριστερά

ΠΑΣΟΚ: Στις 30 Ιουνίου τα αποκαλυπτήρια για τους υποψήφιους διαδόχους

Ο κ. Ανδρουλάκης από μεριάς του και έπειτα από εννέα ώρες αδιάκοπου σφυροκοπήματος έκλεισε τη θυελλώδη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη δέσμευση ότι θα επιχειρήσει να διαμορφώσει για την Κεντρική Επιτροπή μια ενωτική πρόταση που θα καλύπτει όσα ειπώθηκαν και «να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης».

Τα αντίπαλα στρατόπεδα λοιπόν ετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της 30ής Ιουνίου κατά την οποία μετατίθενται οι όποιες αποφάσεις - κατ’ αρχάς για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών και ασφαλώς τα αποκαλυπτήρια για τους υποψήφιους διαδόχους, καθώς ουδείς μέχρι τώρα έχει θέσει ανοιχτά την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη.

Ο Χάρης Δούκας κατέστησε, βέβαια, σαφές ότι επιθυμεί να έχει ηγετικό ρόλο σε ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την επίσημη τοποθέτησή του ενώπιον του κ. Ανδρουλάκη στην ΚΕ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d250rek1qm5l)

Τα σενάρια για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών

Στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη έχει σημάνει συναγερμός για τη διατύπωση της πρότασης και του χρονοδιαγράμματος προς τις κάλπες, καθώς ο χρόνος διεξαγωγής της όλης διαδικασίας έχει τη σημασία του και δεν είναι λίγα αυτά που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα περισσότερα στελέχη που βρίσκονται απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη ζητούν εκλογές «τώρα», με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμα και για τον Ιούλιο.

Αυτό το σενάριο, ενδεχομένως, θα έδινε αβαντάζ στον πρόεδρο, καθώς διαθέτει ήδη καλά στημένο κομματικό μηχανισμό στην περιφέρεια, που δυνητικά θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην επανεκλογή του, ενώ, παράλληλα, θα άφηνε μικρό χρονικό περιθώριο στους αντιπάλους του να οργανώσουν την εκστρατεία τους. Το κάλεσμα, όμως, για προσφυγή σε κάλπες, έπειτα από τόσες εκλογικές αναμετρήσεις και μέσα στο καλοκαίρι, εκτιμάται ότι δεν θα βρει μεγάλη ανταπόκριση στους φίλους και τα μέλη του κόμματος.

Ενδεχόμενο που άπαντες, ανεξαρτήτως στρατοπέδου, θα ήθελαν να αποφευχθεί, καθώς βασικός στόχος σε κάθε περίπτωση παραμένει η συσπείρωση της εκλογικής βάσης. Πιο ρεαλιστικό φαίνεται οι κάλπες να στηθούν προς το τέλος του φθινοπώρου, πιθανόν τον Νοέμβριο. Αυτό θα εξασφάλιζε σε όλους τους επίδοξους δελφίνους εύλογο χρόνο να προετοιμαστούν, ενώ συγχρόνως θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις όποιες αξιώσεις του στην Κεντροαριστερά. Μετά το καταστατικό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο, η βάση του Κινήματος θα μπορεί να κάνει μια πιο «καθαρή» επιλογή για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα υπάρχουν και κάποια πολιτικά δεδομένα γενικότερα όσον αφορά την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

Υπάρχουν επίσης στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη που δεν απορρίπτουν το να προηγηθούν κάποιες άλλες καταστατικές διαδικασίες, πριν από την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Να οριστεί πρώτα συνδιάσκεψη για το φθινόπωρο, κάτι που ενδεχομένως θα παρέτεινε τη διαδικασία έως και τον Φεβρουάριο του 2025. Θα μπορούσε επίσης να προκηρυχθεί διαρκές συνέδριο, να δημιουργηθεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και ο Νίκος Ανδρουλάκης να τοποθετήσει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ άνθρωπο της επιρροής του, αντικαθιστώντας τον υπό παραίτηση Ανδρέα Σπυρόπουλο, και να εξασφαλίσει τις νέες συμμαχίες του στην ΚΕ, με τις κάλπες να μετατίθενται, το νωρίτερο, την άνοιξη του 2025. Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης αλλά και οι επίδοξοι αντίπαλοί του θα είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν.


Τα στρατόπεδα

Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Σκανδαλίδης, Πέτρος Ευθυμίου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Τόνια Αντωνίου, Έφη Χαλάτση, Χαρά Κεφαλίδου, Μιλένα Αποστολάκη, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Χάρης Καστανίδης και άλλοι συντάχθηκαν με την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για εκλογή ηγεσίας και συντονίστηκαν με τις ομιλίες τους απέναντι στους προεδρικούς, που επέμειναν στη γραμμή της επίκλησης του καταστατικού.

Προεδρικοί, όπως οι Νίκος Μήλης, Δημήτρης Μάντζος, Όλγα Μαρκογιαννάκη, έκαναν λόγο για την ανάγκη συγκρότησης πρότασης διακυβέρνησης χωρίς επίσπευση απαραίτητα των διαδικασιών. Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως λίαν συντόμως θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αν θα πάει στις εσωκομματικές κάλπες με την εκλογική βάση του 2019, η οποία εξασφάλισε και την εκλογή του, ή θα μπορούν να ψηφίσουν και όσοι δεν προσήλθαν σε εκείνη τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση θα είχε μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τον Χάρη Δούκα, καθώς σε αυτόν τον κόσμο ο δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται να έχει περιορισμένη επιρροή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή