Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και τα στελέχη που ζητούν επίσπευση διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Θυμίζουμε πως το φυτίλι της κόντρας άναψε όταν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του προς τον Ανδρέα Σπυρόπουλο ζήτησε την άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας. Μετέπειτα, το «γάντι» σήκωσαν πολλά σημαντικά πρόσωπα του κόμματος εξαπολύοντας «πυρά» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον ίδιο να προειδοποιεί μέχρι και με διαγραφές τους μη συμμορφωθέντες.

@parapolitika

Θυελλώδης η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ #parapolitikagr #politics #analysis #tiktokgreece #greece

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr


Κατά την συνεδρίαση και με αφορμή την αποτίμηση της διαδικασίας της 9ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν αρρυθμίες και καθιστώντας σαφές ότι το πρόβλημα για το κόμμα έγκειται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου «έδειξε τα όριά του» και πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό. Στην τοποθέτησή του, επανέφερε το ζήτημα των διαγραφών επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή η απαξίωση της πορείας του κόμματος και η συνέχεια του τοξικού λόγου.

Ταυτόχρονα, την ανάγκη για μία νέα εκκίνηση αλλά και άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες επισήμανε το μπλοκ των διαφωνούντων, καταγγέλλοντας θεσμική ανυπαρξία στην λειτουργία του κόμματος αλλά και την αποτυχία επίτευξης του στόχου της δεύτερης θέσης. Χαρακτηριστικά, οι τοποθετήσεις τους επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ενός νέου restart, στην ανάγκη για ένα πιο ανοιχτό και λειτουργικό κόμμα, στην ενότητα που «δεν κατακτιέται και δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» αλλά και πως δεν μπορούν να συμβιβαστούν με ένα κόμμα του 13 ή 15%. Ιδιαίτερη αξία είχαν οι τοποθετήσεις των ιστορικών στελεχών Πέτρου Ευθυμίου και Κώστα Σκανδαλίδη που μίλησαν για τα «κακώς κείμενα» που οι ίδιοι βλέπουν να λαμβάνουν χώρα.

Φυσικά, αυτό αποτέλεσε μόνο την αρχή στα όσα διαδραματίζονται, καθώς με αγωνία αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου όπου θα τεθούν αναλυτικά τα όσα ζητήματα ανέκυψαν τον τελευταίο μήνα.