«Αναμένουμε στις 30 Ιουνίου μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει η καταβολή του υπολοίπου των αποζημιώσεων» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κος Κώστας Τσιάρας, αναφορικά με την καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αγροτικής Ανάπτυξης: Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα - Επιδοτήσεις μόνο σε όσους τις δικαιούνται

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια αποζημίωση των αγροτών λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι από τα θέματα που θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί όντως η κλιματική αλλαγή επιφέρει συνέπειες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα».

Ο Κώστας Τσιάρας στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα               21-06-24

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel:

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Αναμένουμε στις 30 Ιουνίου μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει η καταβολή του υπολοίπου των αποζημιώσεων. Πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό των αποζημιώσεων οι αγρότες αλλά προφανώς και η προσδοκία του υπόλοιπου ποσού είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η ζημιά η οποία έχει υπάρξει στη Θεσσαλία είναι τεράστια.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις ΟΣΔΕ:

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Έχω την εντύπωση ότι μέσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος θα έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάσουμε τη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Η προσπάθεια η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση και να οδηγηθούμε στην καλύτερη δυνατή λύση αφενός να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με την κανονική ροή των κοινοτικών πόρων που κατευθύνονται στους Έλληνες παραγωγούς αφετέρου να μπορέσουμε σταδιακά να τελειώνουμε με όλες αυτές τις παθογένειες του οργανισμού.

Αναφορικά με αγροτικό ρεύμα:

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Υπάρχει μια «οξύμωρη» κατάσταση η οποία παρατηρείται αυτό το χρονικό διάστημα. Πιθανότατα επειδή είχαμε αποκλιμακωμένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συμμετοχή που υπήρξε από την πλευρά του αγροτικού κόσμου για την ένταξη του για αυτό το πρόγραμμα που είχε διάρκεια 6 μηνών με πολύ χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν πάρα πολύ χαμηλή. Δηλαδή δεν δικαιολογείται από τη μια πλευρά να λέμε ότι υπάρχει ζήτημα με την ακριβή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και από την άλλη πλευρά όταν η ελληνική πολιτεία δίνει την ευκαιρία στον αγροτικό κόσμο να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα προκειμένου να διασφαλίσει πολύ χαμηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος να μην υπάρχει συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα. Μιλάμε για μια συμμετοχή περίπου του 9% των καταναλούμενων κιλοβατώρων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια αποζημίωση των αγροτών λόγω της κλιματικής αλλαγής:

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι από τα θέματα που θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί όντως η κλιματική αλλαγή επιφέρει συνέπειες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.