Το μήνυμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου ελήφθη, αξιολογήθηκε και πλέον η κυβέρνηση πάτησε το κουμπί του restart στρέφοντας την προσοχή στα θέματα της οικονομίας, ιδίως αυτά που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε και χθες τις επισκέψεις στα υπουργεία αιχμής δίνοντας στους νέους υπουργούς τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν.

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των επαφών με τις νέες ηγεσίες των υπουργείων, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, βρέθηκε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλοντας να υπερτονίσει τη βαρύτητα που προσδίδει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά ζητήματα - έχοντας, βεβαίως, επίγνωση ότι στον αγροτικό κόσμο η ΝΔ κατέγραψε σημαντικές απώλειες στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Το πρώτο σήμα του Μαξίμου προς την κοινωνία μετά τις ευρωκάλπες

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμψε το πρώτο σήμα προς την κοινωνία κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου εκεί ανακοινώθηκε η παράταση των μέτρων για την ακρίβεια. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η ανακοίνωση περί επιβολής Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023, αλλά και περί μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και την παράδοση καφέ ως αγαθού (take away & delivery).
Ειδικά για τους αγρότες ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, τους υφυπουργούς Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα και στελέχη του υπουργείου έδωσε διπλή εντολή: να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στην υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και αφετέρου να στηρίξουν εμπράκτως τους ανθρώπους του μόχθου, ακούγοντας τα αιτήματά τους και λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα και την ανησυχία που προκαλούν στον κλάδο οι νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στον αγροτικό κόσμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράταση στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» για το φθηνό ρεύμα και επιστροφές-εξπρές για το αγροτικό πετρέλαιο

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» για το φθηνό ρεύμα, καθώς και επιστροφές-εξπρές για το αγροτικό πετρέλαιο, ζητώντας, ταυτόχρονα, από την ηγεσία του υπουργείου να κάνει πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών για τη δυνατότητα που δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε παρεμβάσεις σε σχέση με τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων, διαπιστώνοντας πως τα προβλήματα που καταγράφονται με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων εντοπίζονται και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. «Τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρεμβάσεις στην προσαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Σημαντική είναι και η δέσμευση του πρωθυπουργού για παρεμβάσεις στην προσαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του αγροτικού κόσμου σε όλη την ΕΕ, με τον Κ. Μητσοτάκη να εκτιμά πως «η πράσινη μετάβαση είναι μία υποχρέωση την οποία έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Πρέπει να γίνει, όμως, με μία τέτοια ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μη “στραγγαλίζει” τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς». Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν ακόμη κομβικά ζητήματα όπως ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, που θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ενώ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «θα τις εισπράττουν μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν».