«Θα ήθελα πολύ να δω αυτήν την πρόκληση». Με αυτή την ειρωνική φράση ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά µε την αποστροφή του πρωθυπουργού για την προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σηµειώνεται ότι σήµερα στα Σκόπια ξεκινούν οι διαδικασίες σχηµατισµού κυβέρνησης. Συγκεκριµένα, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον Real FM ότι «ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, εάν από τη στιγµή που αναλάβει καθήκοντα εµµένει σε αυτή τη ρητορική, θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση όταν θα συναντηθούµε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι προετοιµάζεται και ότι «θα ήθελε να δει αυτή την πρόκληση».

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Μου αρέσουν οι προκλήσεις»

Και γενικά εµφανίστηκε εξαιρετικά εριστικός και αµετανόητος, αφού επανέλαβε ότι η θέση του για τη χρήση του συνταγµατικού ονόµατος της χώρας είναι ξεκάθαρη. Όλα αυτά µόλις λίγες ηµέρες πριν από τη νατοϊκή σύνοδο, στις 9-11 Ιουλίου. «Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Θα ήθελα να δω και αυτή την πρόκληση. Εάν υπάρχουν στην Ευρώπη -και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν- Ευρωπαίοι πολιτικοί που παρουσιάζονται ως Ευρωπαίοι πολιτικοί του 21ου αιώνα και έχουν µέσα τους ταλιµπανικά κίνητρα και θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο το ανθρώπινο δικαίωµα που έχει κατοχυρωθεί µε πολλές διεθνείς συµβάσεις, τότε είµαι έτοιµος µε αυτούς τους ανθρώπους να επιχειρηµατολογήσω και να συζητήσω», προσέθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Πάντως η Αθήνα προετοιµάζεται για τη νατοϊκή σύνοδο και το βέβαιο είναι πως η σκοπιανή αντιπροσωπεία θα κληθεί να αντιµετωπίσει τη γενική δυσφορία των συµµάχων. «Βεβαίως θα το θέσω (στο ΝΑΤΟ) και νοµίζω ότι θα έχω πάρα πολλούς συµµάχους. Θα καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν µπορούν να παίζουν µε την Αθήνα σε ένα τέτοιο θέµα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός στον Real FM. Η συµπεριφορά του Μίτσκοσκι στο νατοϊκό περιβάλλον, µε τις περισσότερες χώρες που θα είναι παρούσες να είναι και κράτη-µέλη της ΕΕ εκτός από µέλη της συµµαχίας, θα κρίνει σε µεγάλο βαθµό τη διεθνή εικόνα και θέση της χώρας του. Άλλωστε, στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία µπήκε µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, µε το συνταγµατικό της όνοµα.

Επίσης, αν ενδιαφέρει πραγµατικά τους γείτονες η ευρωπαϊκή τους προοπτική, τότε θα πρέπει να σεβαστούν τα συµφωνηθέντα, ειδάλλως η πόρτα της Ευρώπης θα παραµείνει κλειστή. Κάτι που θα συνιστούσε ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τη χώρα, η οποία ως γνωστόν ταλαιπωρείται από µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα αλλά και σηµαντικά εθνοτικά ζητήµατα που απειλούν ευθέως τη συνοχή της.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»