Σε δύο μέτωπα κινείται η επιχείρηση ανασύνταξης της κυβερνώσας παράταξης από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.


Τα μεγάλα μέτωπα της κυβέρνησης

Με την επωδό ότι η Ν.Δ. παρέμεινε πρώτη και με διαφορά και πως το ακροατήριό της κάθε άλλο παρά μετακινήθηκε μαζικά σε άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά επέλεξε να στείλει ηχηρό μήνυμα μέσω της αποχής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ο ίδιος μπροστά για να απορροφήσει τους εσωκομματικούς κραδασμούς, αλλά και να δώσει το σύνθημα της επανεκκίνησης του κυβερνητικού σχήματος σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία και μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή.

Το μεγάλο μέτωπο δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια το ελληνικό καλοκαίρι. Ο ίδιος, άλλωστε, έδωσε μια πρώτη γεύση των προθέσεών του με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και ταξί, καθώς και με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια.


Νέα Δημοκρατία: Η διατήρηση της συνοχής και ο ρόλος του Γιώργος Μυλωνάκη

Ωστόσο, μεγάλη σημασία αποδίδεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και στη διατήρηση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του συνόλου της κομματικής πυραμίδας, καθώς το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και οι συνεπακόλουθες σε κάθε ανασχηματισμό πικρίες έρχονται να λειτουργήσουν επιπρόσθετα στις «πληγές» που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες με φόντο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη ρύθμιση για το Μεταναστευτικό, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και τα παράπονα για την ποιότητα της επικοινωνίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το Μέγαρο Μαξίμου.

Κομβικό ρόλο στην εξισορρόπηση αυτών των καταστάσεων παίζει εδώ και μερικές ημέρες ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (σε αυτήν τη φάση κυρίως με την κατηγορία των πικραμένων, είτε γιατί δεν εισήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα είτε γιατί εξήλθαν από αυτό), με τη θητεία του ως γενικού γραμματέα της Βουλής να συνιστά asset στο συγκεκριμένο πεδίο λόγω της τριβής που δημιουργήθηκε μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, «επί της ουσίας θα αποτελεί μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ Νέζη (σ.σ.: που επίσης εκ της θέσεώς του έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας µε τα κοινοβουλευτικά στελέχη) και Μπρατάκου», λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες τα µυστικά των αρµοδιοτήτων και των καθηκόντων του έµπιστου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.


ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει για τη στρατηγική του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Τα δικά του, όµως, διακυβεύµατα στο κοµµάτι της ενότητας θα παραθέσει την προσεχή Τετάρτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα προχωρήσει σε µια ενωτική τοποθέτηση, ακούγοντας τους πάντες, και δη εκείνους που έχουν διατυπώσει ενστάσεις για σηµαντικές παραµέτρους της κυβερνητικής πολιτικής. «Θα είναι παρών από την αρχή έως το τέλος», διαµηνύουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη φυσιογνωµία του κυβερνώντος κόµµατος, θα υπενθυµίσει πως από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραµανλή µέχρι και σήµερα η Ν.∆. κέρδιζε όταν ανοιγόταν στην κοινωνία, χωρίς να συρρικνώνεται, προχωρώντας όµως και σε µια αναγνώριση της ανάγκης να µην αποµακρυνθεί το κόµµα από τις παραδοσιακές του αξίες.

Πάντως, για ακόµα µία φορά θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την εικόνα της µέγιστης εσωκοµµατικής συσπείρωσης ενόψει των µεγάλων κυβερνητικών στοιχηµάτων της ερχόµενης περιόδου. Ως εκ τούτου, θα θέσει επί τάπητος τις µεγάλες στοχεύσεις στην Υγεία, τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και, βεβαίως, την καθηµερινότητα, µε έµφαση, βεβαίως, στην ακρίβεια και την Παιδεία.

«Θα πρόκειται ουσιαστικά για µια πρόγευση των πυλώνων που θα παρουσιάσει, πολύ πιο αναλυτικά φυσικά, ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ», τονίζουν στα «Παραπολιτικά» συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, δίνοντας το στίγµα των διαθέσεών του για την επικείµενη συνεδρίαση. Από εκεί και πέρα, µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγµατοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας και σε ακόµα ένα κρίσιµο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα σηµατοδοτεί και τις κυβερνητικές προτεραιότητες του αµέσως επόµενου διαστήµατος. Σε αυτήν τη λογική θα κινηθεί µέχρι και την επέλαση του... βαθέος θέρους, σε µια προσπάθεια να ενισχύσει εκ νέου το ηγετικό του προφίλ και, κατά συνέπεια, να αντιστραφεί το κλίµα που διαµορφώθηκε µετά τις ευρωεκλογές, αλλά και να περιοριστεί η αντίστοιχη εικόνα που θα καταγράφουν (και θα κατα γράψουν µε µαθηµατική ακρίβεια) οι πρώτες δηµοσκοπήσεις µετά την εκλογική αναµέτρηση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά