Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ήταν η αφορμή για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και εξηγεί τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος. Αναφέρεται στην υποψηφιότητα Δούκα, ενώ σχολιάζει και την πρόταση του Νίκου Παππά για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Πότε, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να στηθούν οι κάλπες;

Η πρότασή μου, την οποία εξέφρασα στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, είναι να γίνουν εκλογές μέχρι το τέλος του 2024. Να γίνει αποτίμηση, οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν το πολιτικό πλαίσιό τους για το ΠΑΣΟΚ και τη διεύρυνση. Να γίνουν οι εκλογές με όρους αξιοπιστίας, όπως το 2017 και το 2021. Στόχος είναι να προσέλθουν πολύ περισσότεροι ψηφοφόροι από το 2021, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 8,1%, και να ξεπεράσουμε τους 300.000.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος αρχηγός;

Οταν φτάσει η στιγμή που θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, θα στηρίξω τον άνθρωπο που θα έχει πρωθυπουργίσιμα χαρακτηριστικά. Περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο σπίτι τους. Αυτούς πρέπει να πείσουμε για να νικήσουμε.

Μπορεί ο κ. Δούκας να είναι υποψήφιος πρόεδρος, ενώ είναι μόλις πέντε μήνες δήμαρχος; Γράφτηκε, μάλιστα, ότι τον υποστηρίζετε…

Θεωρώ ότι ο κ. Δούκας είναι μια αξιόλογη επιλογή. Φυσικά και μπορεί να είναι δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος. Οταν, το 2021, στήριζα τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι αντίπαλοί του έλεγαν ότι είναι στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτής και δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Οταν, όμως, το σενάριο έγινε πράξη, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα πρακτικά. Ούτε με τη θέση του στις Βρυξέλλες ούτε με τις υποχρεώσεις του στο κόμμα. Υπήρξαν παραδείγματα στην Ευρώπη που οι δήμαρχοι έγιναν και πρόεδροι κομμάτων και πρωθυπουργοί. Υπάρχουν, όμως, και άλλα αξιόλογα στελέχη, όπως ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Τι απαντάτε στην κριτική πως είχατε προσχεδιάσει την αντίδραση και δεν περιμένατε το αποτέλεσμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ;

Το αποτέλεσμα ήταν ολοφάνερο και έδειξε τον δρόμο. Δεν αμφισβητώ ούτε υποτιμώ ότι υπήρξε μια άνοδος του ΠΑΣΟΚ κατά 0,96%, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος έθεσε ποιος ήταν ο στόχος των ευρωεκλογών, δηλώνοντας ότι η τρίτη θέση είναι πολιτική ήττα. Υπενθυμίζω ότι η Φώφη Γεννηματά σε μια κρίσιμη στιγμή με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30% κατάφερε το 4% να το κάνει 8%. Ετσι και ο σημερινός πρόεδρος, σε μια ευνοϊκότερη πολιτική συγκυρία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%, κατάφερε να πάει το κόμμα από το 8% στο 12% σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Σήμερα, όμως, δείχνει να μην μπορεί να το ανεβάσει περισσότερο. Αυτό δεν μπορούμε να μην το αξιολογήσουμε. Ο κόσμος μάς δίνει ένα μήνυμα και εμείς πρέπει να το ακούσουμε. Ο κ. Ανδρουλάκης προχωρώντας σε εκλογές θα δείξει ότι ακούει τον κόσμο, ο οποίος είτε θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του είτε θα προκρίνει κάποιον άλλον υποψήφιο. Αυτό είναι δημοκρατία.

Πώς εκλάβατε τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι θα προχωρήσει σε διαγραφές στελεχών που αμφισβητούν την πορεία του κόμματος;

Φοβάμαι ότι με τέτοιες πρακτικές εκείνοι που μίλησαν για εσωστρέφεια είναι και οι ίδιοι που την υφαίνουν. Η έκφραση της άποψης είναι απολύτως δημοκρατικό δικαίωμα. Πόσω μάλλον σε ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ. Μην απορρίπτουμε την αυτοκριτική και τις λύσεις που προτείνονται για ένα καλύτερο μέλλον του κόμματός μας. Αυτό πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα και όχι η προσωπική επιβίωση. Οι διαγραφές είναι «φόβος», οι εκλογές στη βάση είναι χαρά νίκης και αισιοδοξίας.

Μπορεί να υπάρξει συνεργασία με δυνάμεις της Αριστεράς; Αν ναι, με ποιες και με τι τρόπο; Π.χ., με μια ενιαία εκλογή προέδρου, όπως πρότεινε ο Νίκος Παππάς;

Τα σενάρια που πρότεινε ο Νίκος Παππάς ειπώθηκαν για να μη συμβεί καμία αλλαγή στα δύο κόμματα. Η λογική του λέει ότι θα έχουμε δύο αρχηγούς κομμάτων, αλλά θα ψηφίσουμε άλλον για υποψήφιο πρωθυπουργό. Αρα, αυτό που συμπεραίνουμε από την τοποθέτηση του κ. Παππά είναι ότι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων δεν είναι τόσο καλοί, θα τους κρατήσουμε στα κόμματά μας για τις δικές μας εσωκομματικές ισορροπίες και θα βρούμε κάποιον άλλον να γίνει πρωθυπουργός. Εγώ από την πρώτη στιγμή υποστήριξα ότι με τον κ. Κασσελάκη το ΠΑΣΟΚ και η προοδευτική παράταξη δεν έχει καμία σχέση. Ο κ. Κασσελάκης έχει ένα κόμμα σουπερμάρκετ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες του, να απευθυνθεί στον κόσμο που κάθεται σπίτι του και ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια, καθώς και στα στελέχη που πιστεύουν στον προοδευτικό χώρο.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»