ΕΕ: Παζάρια και σενάρια για τον επίτροπο - Τα ευρωπαϊκά πόστα που διαπραγματεύεται ο Μητσοτάκης και τα πρόσωπα που βρίσκονται στο τραπέζι - "Ακούγονται" Τζιτζικώστας, Σχοινάς, Μπακόλας
Τα χαρτοφυλάκια
H κίνηση «µατ» για την «ενδυνάµωση» του Βορρά, µετά τα χαµηλά ποσοστά της ευρωπαϊκής κάλπης, και τα πρόσωπα-έκπληξη για το κρίσιµο ευρωπαϊκό πόστο
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. για τη διαμόρφωση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο νέο τοπίο που προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών βγήκε «μαύρος» καπνός, όπως επιβεβαίωσε και ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ωστόσο ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την εκλογή του νέου Προέδρου της Κομισιόν να εξελίσσεται σε θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που διεκδικεί την ανανέωση της θητείας της, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη και τον Πολωνό Ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ να έχουν αναλάβει επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του ΕΛΚ.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν τέσσερα «φαβορί» για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν, ο Αντόνιο Κόστα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ρομπέρτα Μέτσολα για το Ευρωκοινοβούλιο και η Κάγια Κάλας, που προορίζεται για Υπατη Εκπρόσωπος.
Επόμενος σταθμός είναι η Σύνοδος στις 27 - 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, οπου οι ηγέτες της ΕΕ, που συγκλίνουν ως προς μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα επιδιώξουν να υπερκεράσουν τις μεταξύ τους διαφορές, ενώ ορόσημο αποτελεί η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (16-19 Ιουλίου), όπου διεξάγεται η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, η διαδικασία μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το κεντροδεξιό ΕΛΚ, που προτείνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Κομισιόν, ειναι η πρώτη ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη και μαζί με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και τους Φιλελεύθεροι (Renew), μπορούν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «361» που απαιτείται για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τις δύσκολες διαπραγµατεύσεις για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά χειρίζεται προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο πλαισιώνει η «τετράδα» που γνωρίζει το ευρωπαϊκό παιχνίδι και πραγµατοποιούν επαφές σε κόµµατα και κυβερνήσεις του εξωτερικού.
Πρόκειται για την υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τη διευθύντρια του ∆ιπλωµατικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Αννα-Μαρία Μπούρα, τον βουλευτή Σερρών και γραµµατέα ∆ιεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας ∆ηµοκρατίας, Τάσο Χατζηβασιλείου, και την ειδική σύµβουλο ∆ιεθνούς Πολιτικής και ∆ηµόσιας ∆ιπλωµατίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.
Το ενδιαφέρον µετά τις διαβουλεύσεις του Ιουλίου µετατίθεται στο παζάρι για τα χαµηλότερα πόστα και το πορτφόλιο που θα αναλάβει η χώρα µας, το οποίο, κατά πληροφορίες, θα είναι ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο που θα αφορά όχι µόνο τη ζωή των Ελλήνων, αλλά των Ευρωπαίων πολιτών.
Αλλωστε, η συγκεκριµένη συζήτηση θα ξεκινήσει µετά την ανάδειξη της προεδρίας της Κοµισιόν, όπου θα εκκινήσει ένας πρώτος γύρος καταγραφής προθέσεων.
Τα «προσόντα» που θα πρέπει να πληροί ο Ελληνας επίτροπος είναι η γνώση, η ευρωπαϊκή εµπειρία και η κατάρτιση, ούτως ώστε να ικανοποιεί την αναβάθµιση του ρόλου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Ωστόσο, πριν από την επιλογή του προσώπου θα έχει προηγηθεί η συζήτηση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, που θα καθορίσει εν πολλοίς την τελική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για τον Ελληνα επίτροπο.
Κίνηση «µατ»
Σε επίπεδο προσώπων, ανεβασµένες είναι οι µετοχές του σηµερινού επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά για ανανέωση της θητείας του. Αλλωστε αυτή η εξέλιξη θα έβρισκε απόλυτα σύµφωνη τη Φον ντερ Λάιεν, εφόσον επανεκλεγεί, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, κερδίζει συνεχώς έδαφος και θα αποτελούσε πολιτικά κίνηση «µατ» για την «ενδυνάµωση» του Βορρά, µετά τα χαµηλά ποσοστά της ευρωπαϊκής κάλπης.
Για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. έχουν «παίξει» τα ονόµατα του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, του υπουργού Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραµέως, του γενικού γραµµατέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, ωστόσο δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε πρόσωπο έκπληξη για το κρίσιµο ευρωπαϊκό πόστο.
Τα χαρτοφυλάκια
Με τα µέχρι σήµερα δεδοµένα, τα σενάρια για την Ελλάδα αφορούν τα χαρτοφυλάκια της Αγροτικής Πολιτικής, της Ανταγωνιστικότητας και της ∆ιεύρυνσης, ενώ τα «κους κους» των Βρυξελλών αναφέρουν πως η Αθήνα ενδιαφέρεται για τα πορτφόλια της Μετανάστευσης και της Αµυνας. Εξάλλου, ως προς τον τοµέα της Αµυνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός οµόλογός του Ντόναλντ Τουσκ αιτήθηκαν, µε επιστολή στην πρόεδρο της Κοµισιόν, τη δηµιουργία µιας κοινής ασπίδας για την αεράµυνα της Ευρώπης, από ευρωπαϊκούς πόρους. Ωστόσο ακόµη ένα κυρίαρχο σενάριο είναι να αναλάβει η Πολωνία την Επιτροπή Αµυνας.
Τις ελληνικές διεκδικήσεις φωτογραφίζουν οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για τις µεγάλες προκλήσεις τη Ε.Ε. για την επόµενη πενταετία, µε αιχµή την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας, το Αγροτικό, την κοινή άµυνα και το Μεταναστευτικό, ωστόσο εκτιµάται ότι η Αθήνα προσανατολίζεται σε παραγωγικό πόστο, που θα συνδέεται µε τη διαχείριση κρίσιµων πόρων, µε πιθανότερο το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, θέση που έχει µέχρι σήµερα ο Πολωνός Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, αλλά δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να διεκδικήσει και το χαρτοφυλάκιο της Γειτονίας και ∆ιεύρυνσης, το οποίο κατέχει ο Ούγγρος Ολιβερ Βάρχεϊ.
Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή