Για τις επόµενες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, µε στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών, µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος ανακοινώνει ότι το επόµενο διάστηµα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στο Gov.gr Wallet τα ακίνητά τους.

Συγκεκριµένα, όπως λέει ο υφυπουργός, όλη η πληροφορία ενός ακινήτου, η οποία πρέπει να διαµοιραστεί µε έναν συµβολαιογράφο, µε έναν µηχανικό, µε έναν επαγγελµατία, θα βρίσκεται στην mobile εφαρµογή του wallet ώστε να είναι άµεσα διαθέσιµη τη στιγµή της συναλλαγής. Επιπλέον ο κ. Κυρανάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση για τις δηλώσεις στο Κτηµατολόγιο, µιλά για τις παρεµβάσεις µε σκοπό την ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και τοποθετείται για την πολιτική κατεύθυνση της Ν.∆. µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών.

Είχατε δεσµευθεί πως στο τέλος της κυβερνητικής θητείας οποιαδήποτε επαφή του πολίτη µε το κράτος θα γίνεται και ψηφιακά. Πώς προχωρά αυτός ο στόχος; Ποια νέα εργαλεία να περιµένουµε το αµέσως επόµενο διάστηµα;

∆ιαθέτουµε περισσότερες από 1.787 ψηφιακές υπηρεσίες ήδη και συνεχίζουµε κάθε µέρα να προσθέτουµε καινούργιες, καταργώντας όµως παράλληλα και αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες και πιστοποιητικά. Σηµασία για εµάς δεν έχει απλά να ψηφιοποιούµε τις διαδικασίες, αλλά να µειώνουµε τη γραφειοκρατία. Σύντοµα για πρώτη φορά θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να έχουν τα ακίνητά τους στο wallet, στο Gov.gr Wallet. Αρα, όλη η πληροφορία ενός ακινήτου, η οποία πρέπει να διαµοιραστεί µε έναν συµβολαιογράφο, µε έναν µηχανικό, µε έναν επαγγελµατία, θα βρίσκεται στη mobile εφαρµογή του wallet, ώστε να είναι άµεσα διαθέσιµη τη στιγµή της συναλλαγής. Επίσης, το Κτηµατολόγιο από αυτήν την εβδοµάδα θα είναι ο πρώτος φορέας του ελληνικού κράτους που θα εκδίδει διοικητικές αποφάσεις µε την υποβοήθηση της Τεχνητής Νοηµοσύνης. Σε συνεργασία µε την Open A.I., ο αλγόριθµος διαβάζει το ψηφιακό συµβόλαιο σε φυσική γλώσσα, εντοπίζει τα απαιτούµενα στοιχεία µέσα στο κείµενο και δηµιουργεί αυτόµατα µια εισήγηση προς υπογραφή για τον προϊστάµενο. Είναι ένα µέτρο που αναµένεται να αυξήσει δραστικά τη διεκπεραίωση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεµοτήτων που συνεχίζουν και εισέρχονται από τα Υποθηκοφυλακεία.

Η δήλωση περιουσιών στο Κτηµατολόγιο παραµένει σε χαµηλά ποσοστά, παρά την προσθήκη του νέου ψηφιακού χάρτη. Πώς θα επιλυθούν τα ζητήµατα που εντοπίζονται, εξετάζετε παράταση της προθεσµίας;

Τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σηµαντικά και οι µόνες περιοχές που έχουν πρόβληµα είναι η ∆υτική Κρήτη και οι µη αστικές περιοχές σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία. Στις 30 Νοεµβρίου τελειώνουν οι δηλώσεις για όλους και δεν θα υπάρξει καµία παράταση, το λέµε ξεκάθαρα εδώ και µήνες. Αποτελεί δέσµευση του πρωθυπουργού, το 2025 η χώρα να έχει ολοκληρωµένο Κτηµατολόγιο. Τα 30 χρόνια από την έναρξη του έργου είναι πάρα πολλά, δεν µας τιµά ως χώρα αυτή η καθυστέρηση και γι’ αυτό είµαστε αποφασισµένοι να τηρήσουµε το χρονοδιάγραµµα. Το 2025 όλη η Ελλάδα θα µιλά την ίδια γλώσσα, µε ίδιους κανόνες, σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, και θα δοθούν νέες, απλές, εξωδικαστικές δυνατότητες για τη διόρθωση λαθών που προέρχονται από το παρελθόν. Μέσω του maps.gov.gr, που εγκαινιάσαµε πριν από 1 µήνα, δίνουµε τη δυνατότητα σε πολίτες και επαγγελµατίες να δουν ψηφιακά τη χαρτογραφηµένη πληροφορία που ζητούν χωρίς να πάνε σε κάποια δηµόσια υπηρεσία, όπως γινόταν µέχρι πρόσφατα.

Στο κοµµάτι που αφορά το χαρτοφυλάκιό σας, τι σχεδιάζετε για την ψηφιακή µετάβαση του ΑΣΕΠ, προκειµένου να µετριαστούν οι διαπιστωµένες δυσλειτουργίες του;

Το ΑΣΕΠ αυτή τη στιγµή δεν αποδίδει. Οφείλουµε να το παραδεχθούµε και συνολικά η κυβέρνηση να εργαστεί για ένα καλύτερο και πιο γρήγορο σύστηµα διαχείρισης και πρόσληψης κατάλληλου ανθρώπινου δυναµικού. Από την πλευρά µας, επιδιώκουµε την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητάς του µε κρατικούς φορείς που εµπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δηµόσιο τοµέα, ώστε να αντιµετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εµπόδια που σήµερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόµη περισσότερο το κύρος της διαδικασίας. Ετσι θα έχουµε ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων µέσω της άντλησης δεδοµένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Τα πιστοποιηµένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άµεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συµβάλλοντας στη µείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι µέρος της ευρύτερης στρατηγικής µας για την ψηφιοποίηση της δηµόσιας διοίκησης, ώστε να διασφαλίσουµε ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε γρήγορες, αξιόπιστες και διαφανείς υπηρεσίες.

 

Ποια είναι η οπτική σας για τη συζήτηση που ξεκίνησε µετά τις ευρωεκλογές ότι η «δεξαµενή» του Κέντρου έχει εξαντληθεί και οι διαρροές της Ν.∆. εντοπίστηκαν από τα δεξιά;

Η Νέα ∆ηµοκρατία, παρά το εκλογικό αποτέλεσµα, παραµένει η κυρίαρχη πολιτική δύναµη στην Ελλάδα και το µεγαλύτερο κεντροδεξιό κόµµα στην Ευρώπη. Ο κόσµος έχει θέσει τον πήχυ πιο ψηλά, έχει µεγαλύτερες απαιτήσεις και καλά κάνει. ∆ιαρροές είχαµε και προς τα δεξιά και προς το Κέντρο, αλλά κυρίως προς την αποχή. Εχουµε λάβει το µήνυµα και εργαζόµαστε ήδη για να ξαναχτίσουµε τη σχέση εµπιστοσύνης µε όλες τις ηλικιακές και επαγγελµατικές οµάδες. Μια βασική διαφορά µας µε προηγούµενες κυβερνήσεις είναι ότι έχουµε το θάρρος να κάνουµε αυτοκριτική, να αναγνωρίζουµε δηµόσια τα λάθη µας, να ζητάµε συγγνώµη για τις αποτυχίες µας και να δουλεύουµε σκληρά για να διορθώσουµε τα κακώς κείµενα. Αυτή η νοοτροπία είναι κάτι που πηγάζει από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντίληψή του για την πολιτική. Η ταυτότητα της Νέας ∆ηµοκρατίας λοιπόν δεν αµφισβητείται. Είναι η παράταξη των µεγάλων εθνικών επιλογών που δικαιώνονται ιστορικά. Εκπροσωπούµε τους Ελληνες που δουλεύουν σκληρά, τους ανθρώπους του µόχθου, τους ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα, τους νέους που επιστρέφουν στη χώρα και τους ακόµη νεότερους που θέλουν να κάνουν εδώ τα όνειρά τους πράξη. Οι αξίες της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι που έχουν δηµιουργήσει, τα τελευταία 50 χρόνια, τις βαθιές κοινωνικές ρίζες που δίνουν περιεχόµενο στην πολιτική. Τα επόµενα 50 χρόνια, η νέα γενιά έχει χρέος να κρατήσει ψηλά τον πυρσό και να µεγαλώσει την παράταξη που µπορεί να κάνει την Ελλάδα πραγµατικά ισχυρή.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή