Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ανήκει ήδη στο παρελθόν, το νέο σχήμα έχει πλέον πιάσει δουλειά, ωστόσο οι προκλήσεις στα πέντε υπουργεία που άλλαξαν επικεφαλής είναι μπροστά και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την αντιμετώπισή τους. Τα τελικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη Πληθωρισμού στη χώρα τον Μάιο, στο 2,4%, ενώ και ο πληθωρισμός τροφίμων υποχώρησε στο 2,5%.

Η μεγάλη πρόκληση για τον Τάκη Θεοδωρικάκο

Οι τιμές, ωστόσο, παραμένουν σε γενικές γραμμές υψηλές και η πρόκληση είναι μεγάλη για τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, καθώς η ακρίβεια αναδείχθηκε σε έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για την πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες, θα μπουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, που σχεδιάζει ακόμα ένα μέτρο που θα ενισχύσει εμμέσως το εισόδημα των εργαζομένων.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα με συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, προγραμματίζεται, στο πλαίσιο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα από 1ης/1/2025 και κατά μία συνολικά έως το τέλος της τετραετίας. Δηλαδή, εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66%, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει μισή μονάδα, που θα κοπεί έως το 2027, ενώ οι εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025 και σε 21,19% το 2027.

Η σπαζοκεφαλιά

Μια «πιο αποτελεσματική επιδοματική πολιτική» είναι ακόμα ένας τομέας στον οποίο θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του κατά τους προσεχείς μήνες. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της πολιτικής επιδομάτων, προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή που αφορά την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας, αλλά και άλλων παροχών.

Η «σπαζοκεφαλιά», όμως, για τη νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, είναι πώς θα διαχειριστεί ενδεχόµενη κλιµακωτή µείωση ή άλλου είδους περιορισµό των επιδοµάτων, ώστε να µη γίνονται σε ορισµένες περιπτώσεις αντικίνητρο για την εργασία. Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σίγουρα προβληµατίστηκε όταν είδε την πρώτη κιόλας ηµέρα στο γραφείο του τα νέα στατιστικά που αφορούν τις αφίξεις αλλοδαπών (προσφύγων και µεταναστών) το πρώτο τετράµηνο της χρονιάς. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2024, οι αφίξεις έφτασαν τις 11.835, ενώ το αντίστοιχο διάστηµα πέρυσι ήταν 4.660. Μόνο τον φετινό Απρίλιο, οι µεταναστευτικές ροές ήταν αυξηµένες κατά 166% σε σύγκριση µε τον Απρίλιο του 2023.

Οι διαµένοντες στα νησιά τον ίδιο µήνα ήταν περισσότεροι κατά 95% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα πέρυσι. Η καλοκαιρία που επικρατεί τους τελευταίους µήνες και πλέον ενισχύεται δεν βοηθάει στη µείωση των ροών. Η στενότερη συνεργασία µε την Τουρκία και την ακτοφυλακή της γείτονος χώρας, η καλύτερη συνεργασία µε τις Βρυξέλλες και µε τη Frontex είναι ζητήµατα που θα απασχολήσουν τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Το νέο ΑΣΕΠ

Στο υπουργείο Εσωτερικών, το πρώτο µεγάλο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο Θεόδωρος Λιβάνιος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, τόσο για την πρόσληψη εργαζοµένων όσο και για την επιλογή νέων διοικήσεων στα νοσοκοµεία, στις υγειονοµικές περιφέρειες και στη συνέχεια στους υπόλοιπους φορείς και οργανισµούς του ∆ηµοσίου. Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, ώστε να σταµατήσει το φαινόµενο του πλασµατικού εν µέρει ποσοστού αποχής στις εκλογές, είναι ακόµα µία αποστολή για τον κ. Λιβάνιο τους προσεχείς µήνες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι ουσιαστικά υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, οι καθυστερήσεις σε πληρωµές και αποζηµιώσεις και άλλα παράπονα που έχουν αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη τεθεί υπόψη του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει µε τους νέους υπουργούς, ζητώντας επιτάχυνση του έργου και µεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσµατικότητα στην υλοποίησή του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά