Με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (σήμερα το πρωί) και το Υπουργείο Εργασίας (σε δεύτερο χρόνο) κλείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης τον πρώτο κύκλο επισκέψεων στα πέντε υπουργεία που άλλαξαν πολιτική ηγεσία με τον πρόσφατο ανασχηματισμό και θέτει σαφείς πλέον και επείγουσες προτεραιότητες:
  • Τον περιορισμό της ακρίβειας, με μονιμοποίηση των μέχρι πρότινος προσωρινά μειωμένων συντελεστές ΦΠΑ στα ταξί και στην παράδοση καφέ, την εξάμηνη παράταση στα μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ράφι και την ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ με επιπλέον 30 στελέχη για περισσότερους ελέγχους στην αγορά.
  • Την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών προσλήψεων νέων δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να καλυφθούν γρήγορα τα κενά που παρατηρούνται σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς. Το ΑΣΕΠ «πρέπει να συγχρονιστεί με την ψηφιοποίηση του υπόλοιπου κράτους ώστε να υλοποιεί ταχύτερα την συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της αξιοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για πιο γρήγορο έλεγχο των αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και οι προσλήψεις. Ο στόχος πλέον είναι εντός της τρέχουσας θητείας της κυβέρνησης, το αργότερο δηλαδή μέχρι το 2027, οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος.
  • Τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, με παράταση έως το φθινόπωρο για όσους αγρότες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ για φθηνές προβλέψιμες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και με άλλες παρεμβάσεις στο αγροτικό πετρέλαιο, στο αγροτικό ρεύμα αλλά και με τη χαμηλότερη φορολογία σε ζωοτροφές και λιπάσματα.
  • Ειδικά στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τον νέο Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή μέσα στο καλοκαίρι, σε συνεργασία φυσικά με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2024, φέτος δηλαδή, οι αφίξεις έφτασαν τις 11.835, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 4.660. Μόνο τον φετινό Απρίλιο, οι μεταναστευτικές ροές ήταν αυξημένες κατά 166% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023. Οι διαμένοντες στα νησιά τον ίδιο μήνα ήταν περισσότεροι κατά 95% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Το καλοκαίρι παραδοσιακά ευνοεί λόγω των καλών καιρικών συνθηκών τις αυξημένες ροές και στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Μεσόγειο και βούληση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει κατά το δυνατόν, σε συνεργασία και με την Τουρκία και με την Αίγυπτο, το φαινόμενο αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Νέο ΑΣΕΠ με fast track διαδικασίες - Προσλήψεις σε μόλις 6 μήνες μετά την προκήρυξη - Όλο το σχέδιο Λιβάνιου

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στην ΚΟ της ΝΔ

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται και για την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, όπου αναμένεται να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν αρκετοί βουλευτές.

Ο ίδιος αναμένεται μεταξύ άλλων να υπογραμμίσει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι και παραμένει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και ότι θα συνεχίσει να στρέφει όλη του την προσοχή στο να δίνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, επιδιώκοντας να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.