Την απόλυτη στροφή στα ζητήµατα της καθηµερινότητας σηµατοδοτούν οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού µετά την ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήµατος και οι συζητήσεις του µε τα νέα και τα παλαιότερα κυβερνητικά στελέχη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να καταδείξει τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού restart, το οποίο θέλησε να υπογραµµίσει µέσω των αλλαγών στις οποίες προχώρησε σε µια σειρά κρίσιµων χαρτοφυλακίων, επισκέφθηκε µέσα σε λίγες ηµέρες τα υπουργεία Ανάπτυξης, µε τον Τάκη Θεοδωρικάκο πια στο τιµόνι, Εσωτερικών, µε επικεφαλής πλέον τον Θοδωρή Λιβάνιο, και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανέλαβε ο Καρδιτσιώτης Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα, επίκειται η παρουσία του στο υπουργείο Υγείας και σε ακόµη ένα, το οποίο πρόκειται να προσδιοριστεί άµεσα.

Πλην του τελευταίου χαρτοφυλακίου, όπου ο Αδωνις Γεωργιάδης παρέµεινε στον υπουργικό θώκο, οι υπόλοιποι υπουργοί καλούνται εδώ και µερικές ηµέρες να δώσουν τη µάχη κατά της ακρίβειας, των «ασθενειών» της δηµόσιας διοίκησης και των προβληµάτων του αγροτικού κόσµου αντίστοιχα, τρία µέτωπα δηλαδή που θα καθορίσουν αποφασιστικά το πολιτικό περιβάλλον του επόµενου διαστήµατος και θα κρίνουν την επιστροφή ή µη στη Ν.∆. των ψηφοφόρων που πριν από τρεις Κυριακές είτε απείχαν από την κάλπη είτε προχώρησαν σε µια διαφορετική επιλογή.

Στον Τάκη Θεοδωρικάκο, η συνάντηση µε τον οποίο είχε ιδιαίτερη σηµειολογία µετά την επιστροφή του στην κυβέρνηση και την ειδική αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας, ο πρωθυπουργός την εποµένη του έκανε «δώρο» τις ανακοινώσεις για τη διατήρηση του µειωµένου ΦΠΑ σε ταξί και καφέ, ενώ προχωρώντας ακόµη παραπέρα -και σε µια ένδειξη άµεσης αντίδρασης στο µήνυµα της κάλπης- προχώρησε την ίδια ηµέρα στην ανακοίνωση για την έκτακτη εισφορά σχετικά µε τα κέρδη των διυλιστηρίων. Παράλληλα, εξετάζεται και δροµολογείται και µια σειρά επιπρόσθετων µέτρων µε χρονικό ορίζοντα τη ∆ΕΘ, όπως η περαιτέρω µείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο επιπλέον έλεγχος των στρεβλώσεων στο πεδίο της αγοράς.

Την ίδια στιγµή, ο άριστος γνώστης των εκκρεµοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, θα κληθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υιοθέτηση ενός νέου συστήµατος στο ΑΣΕΠ που θα διευκολύνει τις προσλήψεις σε κρίσιµους τοµείς του ∆ηµοσίου και ειδικά σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών στην Παιδεία και την Υγεία. Ο Κώστας Τσιάρας, µε τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ την Κυριακή, έχει να αντιµετωπίσει τον βραχνά του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, καθώς και την όσο το δυνατόν πιο άµεση αποδέσµευση των κονδυλίων για πληρωµές και αποζηµιώσεις προς τους αγρότες, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά και αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς λόγους για την επανεµφάνιση των τρακτέρ στις εθνικές οδούς. 

Υπενθυµίζεται ότι οι αγρότες, µαζί µε τους ελεύθερους επαγγελµατίες (όπου ο Κωστής Χατζηδάκης µε τον νέο υφυπουργό Οικονοµικών Χρίστο ∆ήµα αναζητούν εναλλακτικές για τις αδικίες της αντίστοιχης φορολογικής ρύθµισης) ήταν οι κοινωνικές οµάδες όπου ενώ το κυβερνών κόµµα είχε κυριαρχήσει µε ποσοστά... µεταπολίτευσης στις εθνικές εκλογές του 2023, υπέστη δραµατική πτώση στις ευρωεκλογές. Κεντρική στόχευση των παρεµβάσεων αυτών είναι να έχουν φέρει αποτέλεσµα µέχρι το διάστηµα της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέµβριο (όπου τοποθετείται το πρώτο µεγάλο ραντεβού για τον «επαναπατρισµό» των ψηφοφόρων που έχασε η Ν.∆.) καθώς και να δηµιουργήσουν τον χώρο για περισσότερες ανακοινώσεις µε θετικό περιεχόµενο στον οικονοµικό τοµέα.

Το παράδειγμα του 2021

Στο µεταξύ, µπορεί ο πρόσφατος ανασχηµατισµός της κυβέρνησης να είχε ορισµένα δοµικά χαρακτηριστικά για τα δεδοµένα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο, µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο Μέγαρο Μαξίµου επιµένουν σε αυτή τη συγκυρία ότι η αξιολόγηση των υπουργών και των υφυπουργών συνιστά πλέον µια συνεχή και δυναµική διαδικασία, ιδιαιτέρως στα κρίσιµα µέτωπα του επόµενου διαστήµατος.

Βλέπετε, διακυβεύµατα όπως η κλιµατική αλλαγή και οι συνέπειές της κατά τη θερινή περίοδο τα τελευταία χρόνια, τα ζητήµατα της Ασφάλειας, ακόµη και οι συζητήσεις για τη λειτουργία της ∆ικαιοσύνης έπειτα από υποθέσεις, η ουσία των οποίων αγγίζει τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργούν δικαστές και εισαγγελείς, αποτελούν σταθερά αντικείµενο αναλύσεων και προβληµατισµού για την ηγεσία της κυβέρνησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραπέµπουν στο παράδειγµα του 2021, όταν η κυβερνητική ανασύνθεση ουσιαστικά ξεδιπλώθηκε σε δύο φάσεις, µία στην αρχή του χρόνου και µία την τελευταία ηµέρα του καλοκαιριού, οπότε και πραγµατοποιήθηκαν οι πιο σηµαντικές αλλαγές.

Φυσικά, όπως αντιλαµβάνεται κανείς, το χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί στην προκειµένη περίπτωση είναι πολύ πιο περιορισµένο, ωστόσο αν στο µεταξύ έχει προκύψει κάποια σοβαρή ανάγκη, είτε σε επίπεδο κυβερνητικής λειτουργίας, παραγωγής έργου και αντιµετώπισης κρίσεων, είτε ακόµη και σ’ αυτό της επικοινωνίας, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο να πατήσει εκ νέου ο πρωθυπουργός το... µπουτόν για απολύτως στοχευµένες και χειρουργικές κινήσεις, µικρής κλίµακας βεβαίως, αλλά πιθανόν µεγάλης σηµασίας.

Ως εκ τούτου θα έχει τη δυνατότητα να πάει στη ∆ΕΘ, διαµορφώνοντας όσο το δυνατόν καλύτερες πολιτικές και επικοινωνιακές συνθήκες (ιδιαιτέρως µετά το αρνητικό για τη Ν.∆. αποτέλεσµα της ευρωκάλπης) και καθιστώντας πιο πρόσφορο το έδαφος για την επιχειρηµατολογία περί επανεκκίνησης της κυβέρνησής του.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή