Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και τα στελέχη που ζητούν επίσπευση διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Στην πρώτη συζήτηση μετά τις κάλπες και αναφορικά με την αποτίμηση της διαδικασίας της 9ης Ιουνίου, ο κ. Ανδρουλάκης -σε μία κίνηση που τον τιμά παρά τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα-, ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί για το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι «το κόμμα είχε αρρυθμίες» αλλά όλα έγιναν με σοβαρότητα και προσπάθεια με σκοπό «να έχουμε καθαρό στίγμα». Σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη μετά από 12 χρόνια, γεγονός που όπως ανέφερε αποτυπώνεται από την δεύτερη θέση που κατέλαβε σε 19 περιφέρειες, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει και τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την παράταξη. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι το πρόβλημα έγκειται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου το κόμμα «έδειξε τα όριά του» και πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό. Κατά την τοποθέτησή του, επανέφερε το ζήτημα των διαγραφών επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή η απαξίωση της πορείας του κόμματος και η συνέχεια του τοξικού λόγου, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά βουλευτών και στελεχών που δεν στήριξαν κεντρικές αποφάσεις του κόμματος.

Η «ατζέντα» των διαφωνούντων

Κοινή συνισταμένη των κορυφαίων στελεχών που τέθηκαν απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε μία σειρά ζητημάτων που «πυροδότησαν» την ένταση του τελευταίου διαστήματος. Χαρακτηριστικά, στην ατζέντα των διαφωνούντων βρέθηκαν η άμεση προσφυγή στη βάση για την εκλογή νέας ηγεσίας, η καταγγελλόμενη θεσμική ανυπαρξία στη λειτουργία του κόμματος, οι προειδοποιήσεις για διαγραφές που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του πριν την διεξαγωγή του Πολ. Συμβουλίου αλλά και η ανάληψη ευθύνης για την αποτυχία επίτευξης του στόχου της δεύτερης θέσης.

Συγκεκριμένα, την ανάγκη για μία νέα εκκίνηση επισήμαναν -μεταξύ άλλων- οι βουλευτές M. Αποστολάκη, Π.Γερουλάνος, Ν. Γιαννακοπούλου, Μ. Κατρίνης, Π.Κουκουλόπουλος, Ο.Κωνσταντινόπουλος, Ε. Λιακούλη και Μ. Χριστοδουλάκης, ενώ ιδιαίτερη αξία είχαν οι παρεμβάσεις των ιστορικών στελεχών Πέτρου Ευθυμίου και Κώστα Σκανδαλίδη, όπου σε μία εφ’όλης της ύλης κριτική στάθηκαν στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος αλλά και στην ανάγκη επανεκκίνησης της «Δημοκρατικής Παράταξης». Ο πρώτος ασκώντας σκληρή κριτική επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης για να κάνει ανάλυση με ποσοστά», ζητώντας άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες με στόχο ένα νέο restart. O κ. Σκανδαλίδης με τη σειρά του εστίασε στην απαίτηση ανασύστασης του κόμματος και στην υιοθέτηση νέων όρων λειτουργίας, δηλώνοντας απογοητευμένος από την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στην σε διαγραφές. Απευθυνόμενος στον ίδιο ζήτησε εκλογή ηγεσίας από τη βάση «αν δεν μπορεί να εγγυηθεί το σχέδιο της μεγάλης Παράταξης».

Όπως φανερώθηκε και από την συνεδρίαση της Τετάρτης, η ομάδα των διαφωνούντων τοποθετήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος υπό το πρίσμα της κοινής γραμμής ως προς τα καταγγελλόμενα κακώς κείμενα που λαμβάνουν χώρα, στη βάση της διαδικασίας λειτουργίας του κόμματος και την ανασύνθεσή του και όχι ως προς το πρόσωπο που θα αποτελέσει -σε περίπτωση εκλογικής διαδικασίας- τον διεκδικητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το διακύβευμα για τους ίδιους -όπως αποτυπώθηκε και από την στάση τους- δεν είναι η επιλογή του προσώπου που θα αποτελέσει τον εσωκομματικό αντίπαλο για την «επόμενη ημέρα», αλλά ένα κόμμα πιο αντιπροσωπευτικό και λειτουργικό που θα μπει σε τροχιά κυβερνησιμότητας, θέση που αποτελεί τόσο για τώρα όσο και για την συνέχεια πυρηνικό στοιχείο για την ενιαία στάση τους.

Τι αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μίλησαν αποκλειστικά στο ‘’Καρφί’’ αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναφέροντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φοβήθηκε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να κάνει την αυτοκριτική του, παραμένοντας ταυτόχρονα ο εγγυητής της ενότητας. Όπως αναφέρουν κατά την διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακούστηκαν όλες οι απόψεις με σεβασμό στο διάλογο, παρά τις μεμονωμένες υπερβολές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο τον πρόεδρο αλλά και το ΠΑΣΟΚ είναι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου όπου και αναμένεται να παρουσιάσει μία όσο το δυνατόν πιο ενωτική πρόταση για την επόμενη ημέρα του χώρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, λαμβάνοντας υπ’όψιν τα όσα ακούστηκαν στη διαδικασία επιθυμεί να συγκεράσει τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο Πολ. Συμβούλιο, με σκοπό το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει ενωμένο στις κοινοβουλευτικές και κοινωνικές μάχες.

Δημοσιεύτηκε στο «ΚΑΡΦΙ»