«Κρίσιμη η συνεδρίαση της Κυριακής, θα πρέπει να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τι θα πει ο Πρόεδρος», είπε ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Σε σχέση με τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, σημείωσε πως η ενοποίηση «είναι σήμερα μια αναγκαιότητα», προσθέτοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ποτέ συγκολλήσεις χώρων, δεν κατέφυγε ποτέ σε συμφωνίες κορυφής ή σε διάφορους παρασκηνιακούς ή προσκηνιακούς διαλόγους». Τόνισε, δε, πως «έπεται η ηγεσία» και πως δεν έχει νόημα οι διεργασίες αυτές να ξεκινήσουν από τα πρόσωπα.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Μιλένας Αποστολάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, η Μιλένα Αποστολάκη επεσήμανε:

Αναφορικά με την ενοποιημένη κεντροαριστερά

Μ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ποτέ συγκολλήσεις χώρων, δεν κατέφυγε ποτέ σε συμφωνίες κορυφής ή σε διάφορους παρασκηνιακούς ή προσκηνιακούς διαλόγους. Εγώ υποστηρίζω ότι η ενοποίηση αυτού του προοδευτικού χώρου είναι σήμερα μια αναγκαιότητα, την ζητούν οι πολίτες με εκκωφαντικό τρόπο μέσα από τα μηνύματα που αφήσαν στις ευρωεκλογές.

Ερωτηθείσα ποιο είναι το πρόσωπο που θα μπορούσε να εκφράσει τον ενοποιημένο χώρο της Κεντροαριστεράς

Μ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Δεν νομίζω ότι σε ένα τόσο σύνθετο θέμα έχει νόημα και στόχευση το να ξεκινήσει κανείς από τα πρόσωπα. Έπεται η ηγεσία. Σημερα παγκοσμίως υπάρχει ένα ζήτημα ρευστοποίησης των ηγεσιών και αναζήτησης ηγεσιών. Το ζήτημα της ηγεσίας είναι κάτι πολύ ευρύτερο και σύνθετο και πάντως όχι αυτό από το οποίο θα πρέπει να ξεκινάει η ανάλυση ενός εκλογικού αποτελέσματος -που ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί- κι ο οδικός χάρτης και η κριτική όλων αυτών που οδήγησαν σε αυτό το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα ώστε να μπορέσουμε να το υπερβούμε και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται, να υπάρξει πλειοψηφική εναλλακτική προοδευτική λύση απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη που κατά την άποψη μου υπάρχει ώριμο αίτημα για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Μ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Επειδή η λογική των συγκολλήσεων με εξαιρετικά προβληματικό άθροισμα, των μυστικών ή προσκηνιακών συμφωνιών και των συμφωνιών κορυφής είναι κατά την άποψή μου εντελώς έξω από το τραπέζι των συζητήσεων και είναι άλλος ο οδικός χάρτης προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να εκφράσει ξανά πλειοψηφικά τον προοδευτικό χώρο. Δηλαδή είναι ο οδικός χάρτης των θητειών και των πολιτικών του Ανδ. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου με τον τρόπο με τον οποίο οι πρωθυπουργοί αυτοί σχημάτισαν κοινωνικές πλειοψηφίες, είναι κατά την άποψή μου μια συζήτηση εκτός περιεχομένου.

Ερωτηθείσα αν θα δεχόταν μια ενιαία κεντροαριστερά με επικεφαλής τον κ.Τσίπρα

Μ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Δεν θεωρώ ότι οι συγκολλήσεις χώρων είναι κάτι το οποίο ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να λειτουργήσει.

ΔΗΜ: Εγώ σας είπα για το συγκεκριμένο πρόσωπο τον οποίο τον χαρακτηρίσατε ως ακραίο λαικιστή

Μ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Δεν είσαι προσηλωμένος στο χθες αλλά προσηλωμένος στο αύριο αλλά όποιος ξεχνάει το παρελθόν του κινδυνεύει να το ζήσει άρα η ιστορική μνήμη είναι χρέος όπως χρέος είναι και ο προσανατολισμός στο μέλλον. Ζήσαμε ότι ζήσαμε ως χώρος και το ξεπεράσαμε και είμαστε σήμερα όρθιοι και νομίζω ότι είμαστε ένας χώρος στον οποίο η κοινωνία προσβλέπει. Δεν την πείθουμε αλλά προσβλέπει σε εμάς θα πάμε με τέτοιους όρους δεν θα πάμε κολλημένοι στο παρελθόν όμως αυτού του είδους οι διαδικασίες όπως ιστορικά αποδεικνύεται δεν έχουν δουλέψει και είναι κατά την άποψή μου κάτι που δεν απαντά στις ανάγκες των πολιτών.

Για το ΠΑΣΟΚ

Μ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Την Κυριακή είναι μια κρίσιμη συνεδρίαση γιατί στην προηγούμενη συνεδρίαση μίλησαν βουλευτές και στελέχη, σε αυτή τη συνεδρίαση θα πρέπει να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τι θα πει ο Πρόεδρος. Γιατί πέρα από την σύντομη δήλωση του προέδρου το βράδυ των εκλογών δεν έχουμε ακούσει την άποψη του προέδρου, την κριτική και αυτοκριτική του προέδρου, την σκέψη του και το σχέδιό του για το μέλλον άρα αυτό είναι το βασικό προκειμένου να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτά.

Ερωτηθείσα αν θα την ενδιέφερε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Μ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Θα ήμουν τρομερά ασυνεπής αν σας έλεγα ότι τα πρόσωπα έπονται και έσπευδα να σηκώσω χέρι ότι είμαι και εγώ παρούσα ή ότι δεν με ενδιαφέρει θα ήμουν ανακόλουθη με βάση αυτό που σας είπα ότι τα πρόσωπα δεν είναι πρωτεύοντα.

H Μιλένα Αποστολάκη στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή     25 -06-24