Για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και σχετικά με το αν αυτή η κινητικότητα, που παρατηρείται, θα οδηγήσει κάπου μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, Θωμάς Γεράκης, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως αρχικά ανέφερε: «Νομίζω ότι η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη ήταν σαφής. Αν έβαζα ένα τίτλο, θα έλεγα ότι ''Εγώ αυτό που θέτω ως προτεραιότητα είναι το σχέδιό μου για το ΣΥΡΙΖΑ''. Με άλλα λόγια, να δώσω στο ΣΥΡΙΖΑ-και έχω αυτό το σχέδιο-την κυβερνητική προοπτική. Ουσιαστικά δηλαδή, αυτό που δεν κατάφερα στις ευρωεκλογές θα το καταφέρω μέχρι το τέλος του χρόνου (…). Από ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο Κασσελάκης και υπάρχει και προσπάθεια να κοπούν οι γέφυρες με ό, τι σηματοδοτεί το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχεια ο Θωμάς Γεράκης πρόσθεσε: «Ουσιαστικά αυτό που κάνει ο Κασσελάκης είναι μια προσπάθεια να απασφαλίσει αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να εμφανιστεί ως αρχηγός ενός νέου, άφθαρτου, σύγχρονου κόμματος που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Είναι σαν να κόβει τις γέφυρες με τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό φαίνεται αν διαβάσετε προσεκτικά τη δήλωσή του, από το «παρέλαβα χάος» έως τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι στόχοι που θέτει για τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι είναι προφανές (…). Θεωρώ πάντως ότι το σημαντικότερο ήταν ότι παίρνοντας θέση σε όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται για το νέο πόλο στο χώρο της, για την αναγκαιότητα του νέου πόλου στην Κεντροαριστερά, νομίζω ότι προτάσσει αναγκαίες βελτιώσεις που χρειάζονται στο κόμμα. Προτάσσει δηλαδή την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και απομακρύνει τη συζήτηση για την ενότητα του χώρου. Απομακρύνεται δηλαδή το σενάριο της Κεντροαριστεράς (…)».


«Προτεραιότητα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»

Συνεχίζοντας να μιλά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Αυτό το οποίο νομίζω ότι θέτει ως προτεραιότητα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Κεντροαριστερά, νομίζω ότι περισσότερο το μέλημά του φαίνεται να είναι η εγκαθίδρυσή του, η εξασφάλιση της θέσης του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, η ισχυροποίηση της θέσης του στο νέο ΣΥΡΙΖΑ, παρά η αυτοδιάλυση του».

Τέλος, ο Θωμάς Γεράκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Είναι στο τραπέζι όντως και εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Θεωρώ όμως ότι θα μείνει αρκετό καιρό στο τραπέζι. Με άλλα λόγια, οι προτεραιότητες των δύο κομμάτων είναι κατ’ αρχήν τα του οίκου τους. Εάν λοιπόν λυθούν τα θέματα τα του οίκου, τότε και μόνο τότε προφανώς θα θέλουν να δουν και να μετρήσουν και το βηματισμό τους το επόμενο διάστημα. Υπό αυτή την έννοια, εάν ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια, θεωρώ ότι ο χρόνος θα είναι λίγο πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές».