Στον απόηχο του χαµηλότερου των προσδοκιών εκλογικού αποτελέσµατος της ευρωπαϊκής κάλπης, αλλά και του πρόσφατου ανασχηµατισµού που εξέπεµψε το µήνυµα συνολικής επανεκκίνησης της κυβέρνησης, µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας που θα πραγµατοποιηθεί αύριο (26/6) στις 11 π.µ. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ξεκινήσει έναν γύρο επισκέψεων στα υπουργεία «αιχµής», που άλλαξαν χέρια µετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, αναμένεται να απευθυνθεί στους βουλευτές του κόµµατος, αποτιµώντας την ετυµηγορία των πολιτών στην κάλπη της 9ης Ιουνίου και παράλληλα δίνοντας το στίγµα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, έχοντας πλέον λάβει το µήνυµα των εκλογών.

Η συζήτηση αναµένεται να εστιάσει στα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια σχεδόν 1 εκατοµµυρίου ψηφοφόρων, αλλά και στη φυσιογνωµία του κόµµατος σε αυτή τη φάση, καθώς αρκετά στελέχη έχουν εκφράσει το προβληµατισµό τους µετά το εκλογικό αποτέλεσµα, κάνοντας λόγο ακόµη και για αποµάκρυνση από τις παραδοσιακές αρχές της Ν.∆., εκλαµβάνοντας την αποχή των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς παράταξης ως προειδοποιητικό µήνυµα της βάσης.

Υπέρ του ανοίγµατος στο Κέντρο και της διεύρυνσης

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του αναµένεται να επιχειρηµατολογήσει υπέρ του ανοίγµατος στο Κέντρο και της διεύρυνσης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει σε αυτή τη «γραµµή», παρά τις εσωκοµµατικές αντιδράσεις, πιστεύοντας πως η συγκεκριµένη στρατηγική έχει δώσει 40% στη Ν.∆. και αυτοδύναµες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Μιλώντας στο Real FM την Τετάρτη, άλλωστε, απάντησε σε αυτές τις φωνές επικαλούµενος τα λόγια του ιδρυτή της Ν.∆., Κωνσταντίνου Καραµανλή, σηµειώνοντας πως ο Εθνάρχης ήταν ο πρώτος που αποϊδεολογικοποίησε τη συζήτηση της ταυτότητας της Ν.∆. το 1974, λέγοντας ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν πρακτικές και εφαρµόσιµες λύσεις στα προβλήµατα. «∆εν υπάρχει περίπτωση επί δικών µου ηµερών η Ν.∆. να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής. Πλήρωσε τέτοιες επιλογές µε ποσοστά χαµηλότερα στο παρελθόν. Πόσω µάλλον όταν η στρατηγική µας αποδείχθηκε επιτυχηµένη στις κάλπες», είπε στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός, σε µια σαφή αιχµή για το 18% του Αντώνη Σαµαρά.

Πάντως, το κλίµα αναταραχής που επικρατεί στη Βουλή επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηµόσιες τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών, µε ενδεικτικότερη εκείνη του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαµάνη, ο οποίος µε παρέµβασή του σε κυριακάτικη εφηµερίδα τόνισε πως η παράταξη «έγινε αυτοσχέδιο παράρτηµα του ΠΑΣΟΚ», βάλλοντας κατά των «κεντρώων» και ζητώντας «επιστροφή στις ρίζες». Ο δε βουλευτής Χίου της Ν.∆. και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, λίγο µετά το 28%, άνοιξε τη συζήτηση για την ψήφιση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας, εκφράζοντας µια µερίδα βουλευτών που εισηγούνται για ένα πρόσωπο µε εντονότερο το «δεξιό» στοιχείο, στο ανώτατο πολιτειακό αξίωµα.

Οι πικραµένοι του ανασχηµατισµού

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι πικραµένοι του ανασχηµατισµού, βουλευτές που εκτιµούν πως αδικήθηκαν από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήµατος και µε κάθε ευκαιρία εµφανίζονται παραπονούµενοι, καθώς υποστηρίζουν ότι είχαν λάβει «εγγυήσεις» πως θα περιληφθούν στο νέο σχήµα, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο έδωσαν τον µεγάλο αγώνα στην πρώτη γραµµή για τη νίκη της Ν.∆. Τη συγκεκριµένη... κατηγορία έχει αναλάβει ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος έχει επωµιστεί τον δύσκολο ρόλο της διαρκούς επαφής του Μαξίµου µε τη «γαλάζια» Κ.Ο., έχοντας ήδη ξεκινήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις µε βουλευτές, στο πλαίσιο του «µασάζ» στους προβληµατισµένους της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η συνύπαρξη των «δύο πρώην»

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η συνύπαρξη των «δύο πρώην» τη ∆ευτέρα 1η Ιουλίου, όπου οι Κώστας Καραµανλής και Αντώνης Σαµαράς θα τοποθετηθούν σε εκδήλωση παρουσίασης για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραµανλή».

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που το τελευταίο διάστηµα έχουν ανακαλύψει ότι είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από εκείνα που τους χώριζαν στο παρελθόν, θα πραγµατοποιήσουν την πρώτη δηµόσια τοποθέτησή τους µετά τις ευρωεκλογές, ενώ αξίζει να σηµειωθεί πως αµφότεροι δεν τοποθετήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο. Η τελευταία τους άλλωστε κοινή εµφάνιση ήταν στο Συνέδριο του Ζαππείου για τα 50 χρόνια πολιτικής ζωής της Ν.∆., όπου επέλεξαν να µην πραγµατοποιήσουν οµιλίες, ενώ αµφότεροι έχουν εµφανιστεί κριτικοί στην προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέµατα εξωτερικής πολιτικής.

Τα θέματα στα οποία θα αναφερθούν Καραμανλής - Σαμαράς

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Καραµανλής, κρίνοντας από τις τελευταίες παρεµβάσεις του, αναµένεται να αναφερθεί στην οπτική του για τα εθνικά θέµατα, αλλά και τις εξελίξεις στην Ε.Ε. µετά την άνοδο της Ακροδεξιάς στις 9 Ιουνίου, ενώ ο Αντώνης Σαµαράς, στην οµιλία του µε τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόµι», είναι εξαιρετικά ισχυρό το ενδεχόµενο να εκφραστεί υπέρ της «στροφής στα δεξιά», δεδοµένης της γενικότερης κατάστασης στην Ευρώπη, αλλά και να αναφερθεί στη διαφωνία του µε την πολιτική προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά.

Το Μέγαρο Μαξίµου, πάντως, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, τείνει χείρα φιλίας στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, κάνοντας λόγο για «πάρα πολύ καλή ευκαιρία και πρωτοβουλία» και προσθέτοντας ότι: «Μόνο θετικά µπορεί κανείς να υποδεχθεί τις απόψεις και τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων που κράτησαν, σε δύσκολα µάλιστα χρόνια, το τιµόνι και της παράταξης και της χώρας».