Την πιο ευαίσθητη χορδή, αυτή που αφορά στα οικονομικά του κόμματος, χτύπησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Και το έκανε με τον πιο προσβλητικό τρόπο για τον προκάτοχό του, υπονοώντας πως επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα κυκλοφορούσε μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτηση που έκανε χθες το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά έκανε τα τύμπανα του πολέμου να χτυπήσουν με εκκωφαντικό τρόπο. Στην πραγματικότητα έβαλε οριστικά απέναντί του τον κ. Τσίπρα και το έπραξε με τρόπο που δεν χωράει στο απώτερο μέλλον καμία συνεννόηση. Διότι είναι άλλο η πολιτική διαφωνία και εντελώς άλλο να αφήνεις υπονοούμενα για μαύρο χρήμα και σχέσεις με τη διαπλοκή. Πολύ περισσότερο για τον κ. Τσίπρα που πολλά μπορείς να του καταλογίσεις αλλά σίγουρα όχι θέματα ηθικής τάξεως.

Γιατί επισπεύδει τις εξελίξεις ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τη χθεσινή του κίνηση επισπεύδει τη σύγκρουση και οδηγεί τα πράγματα σε οριστικό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωρίζει ότι αν κάτι χρειάζεται ο κ. Τσίπρας είναι να κερδίσει χρόνο για να προετοιμάσει και άλλο το φρεσκάρισμα της εικόνα του, να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον κόσμο ή και με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο στην κεντροαριστερά.

Ο κ. Κασσελάκης γνωρίζοντας όλα αυτά, θέλησε αφενός να περιορίσει τον χρόνο του κ. Τσίπρα αφετέρου να σπρώξει στην έξοδο τα στελέχη που έχουν αναφορές σε αυτόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύει πως τα στελέχη που διαφοροποιούνται ή θέτουν μετ’ επιτάσεως το θέμα των συνεργασιών προσβλέπουν στην επαναφορά του κ. Τσίπρα. Για αυτό και ο ίδιος είχε μιλήσει απαξιωτικά για μεσσίες και τοτέμ, εννοώντας προφανώς τον κ. Τσίπρα. Συν τοις άλλοις, μόνο τυχαίες δεν είναι εδώ και μέρες οι διαρροές για διαγραφές στελεχών, πχ της κυρίας Νοτοπούλου ή του κ. Σπίρτζη, όπως επίσης και οι απολύσεις που έκανε. Μιλάμε πάντα για πρόσωπα που είναι ταυτισμένα με τον πρώην πρωθυπουργό.

Το ποτάμι της σύγκρουσης πίσω δεν γυρνά

Την ίδια ώρα, οι χυδαιότητες που εκτόξευσε εναντίον του αναγκάζουν τον κ. Τσίπρα να επισπεύσει τις αποφάσεις του και κυρίως να μπει στη διαδικασία των απαντήσεων. Διότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τον πρώην πρωθυπουργό είναι να αιωρούνται υπόνοιες για μαύρο χρήμα.

Ταυτοχρόνως, οι δηλώσεις Κασσελάκη πιέζουν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν άμεσα θέση. Τα φώτα στρέφονται κυρίως στην Όλγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Γιώργο Βασιλειάδη κ.α.

Καλούνται άμεσα να αποφασίσουν αν θα δεχτούν αυτές τις προσβολές και θα αναμείνουν το καταστατικό συνέδριο που θέλει να κάνει ο κ. Κασσελάκης ή αν θα πάνε άμεσα σε ευθεία σύγκρουση. Διαπρύσιος υποστηρικτής της σύγκρουσης είναι ο κ. Σπίρτζης.

Σε κάθε περίπτωση, από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα γίνονται σε πρώτη φάση απαξιωτικές διαρροές για το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη. Πλέον, όμως, το ποτάμι της σύγκρουσης πίσω δεν γυρνά και είναι θέμα χρόνου η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει στο τέλος της ημέρας αυτό που επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης. Ένα κόμμα αποκλειστικά δικό του, χωρίς στελέχη με προσωπικότητα, χωρίς καμία συλλογική-δημοκρατική λειτουργία, που δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με την ιστορία του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο την ιδεολογία του. Ένα κόμμα ΙΧ, σχεδόν αποκλειστικά με υποτακτικούς.