Ουσιαστικές παρεμβάσεις στο νόμο της ενδοοικογενειακής βίας είχαν να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα με το νόμο 5090 έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και στο νόμο για την ενδοοικογενειακή βία. Λόγω των παρεμβάσεων αυτών μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων τα οποία προέκυψαν πρόσφατα” δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Εκείνη και εγώ”, με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας.

Ο κ. Μπούγας τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών και ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες κινήσεις, όπως τον ανασχηματισμό, για να υλοποιήσει τις εντολές των πολιτών. «Με την κίνηση του ανασχηματισμού θα υλοποιήσουμε αυτά που οι πολίτες μας έδωσαν εντολή να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την αντιπολίτευση:

Ο υφυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόδοση τόσο της αξιωματικής όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Η αξιωματική αντιπολίτευση και η ελάσσων αντιπολίτευση δεν διαδραματίζουν τον ρόλο που οφείλουν. Μένουν σε στερεότυπη κριτική χωρίς επιχειρήματα και αναλώνονται σε προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κεντροαριστερά χρειάζεται έναν ηγέτη που να μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα της χώρας.

Για τις νέες ρυθμίσεις για την ενδοοικογενειακή βία:

Ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία με το νόμο 5090, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχή προσαρμογή στις νέες προκλήσεις. Παράδειγμα τέτοιας παρέμβασης είναι η επέκταση της προθεσμίας αναβολής για τα αυτόφωρα πλημμελήματα από τρεις σε πέντε ημέρες, καθώς το τριήμερο κρίθηκε ανεπαρκές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής αποδεικτικών στοιχείων. Επιπλέον, τροποποιήσεις έγιναν και στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, με τον ανακριτή και τον εισαγγελέα να αποφασίζουν για την προσωρινή κράτηση ή την επιβολή περιοριστικών όρων με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται και στο πλαίσιο συμμόρφωσης με την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία η χώρα έχει υποχρέωση να εφαρμόσει μέχρι το 2027. «Με τις διατάξεις που αναμόρφωσαν το δίκαιο της ενδοοικογενειακής βίας και αυτές που θα θεσπιστούν τον επόμενο μήνα, ολοκληρώνουμε τη συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή οδηγία», κατέληξε ο κ. Μπούγας.

Ο Γιάννης Μπούγας  στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα               25-06-24

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με το μήνυμα των ευρωεκλογών

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Το μήνυμα των ευρωεκλογών η ΝΔ το έχει λάβει, ο πρωθυπουργός έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Με την κίνηση του ανασχηματισμού θα υλοποιήσουμε αυτά που οι πολίτες μας έδωσαν εντολή να κάνουμε.

Για την αντιπολίτευση

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Λυπάμαι που το λεω αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η ελάσσον αντιπολίτευση δεν διαδραματίζει τον ρόλο τον οποίο οφείλει. Μένει σε μια στερεότυπη κριτική χωρίς επιχειρήματα, αναλώνεται σε προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης και αυτό δεν συνιστά μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να αλλάξει υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ένα πρόσωπο το οποίο θα συγκεντρώνει εκείνες τις ιδιότητες που η Κεντροαριστερά θα δει το πρόσωπο αυτό ως μελλοντικό ηγέτη. Μπορουμε να βρούμε αυτό το πρόσωπο στους ανθρώπους που έχουν σήμερα έναν ηγετικό ρόλο στην Κεντροαριστερά; Φοβάμαι πως όχι. Επομένως όσο δεν βρίσκεται ένα πρόσωπο το οποίο στο πρωθυπουργόκεντρικό σύστημα το οποίο έχει η χώρα μας να μπορεί να εμφανιστεί εν δυνάμει πρωθυπουργός νομίζω ότι οι προσπάθειες της Κεντροαριστεράς θα αποβαίνουν άκαρπες.

Αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Ουσιαστικές παρεμβάσεις στο νόμο της ενδοοικογενειακής βίας είχαν να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα με το νόμο 5090 έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και στο νόμο για την ενδοοικογενειακή βία. Λόγω των παρεμβάσεων αυτών μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων τα οποία προέκυψαν πρόσφατα. Επειδή το κοινωνικό φαινόμενο και ιδιαίτερα σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι δυναμικό και εξελίσσεται καθημερινά προέκυψαν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να παρέμβουμε, και αυτό κάνουμε, οι οποίες όμως είναι σημειακές, δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία των προσφάτων ρυθμίσεων. Για παράδειγμα αντί για το τριήμερο της αναβολής που έχουμε στα αυτόφωρα πλημμελήματα της ενδοοικογενειακής βίας παρατείναμε την προθεσμία κατά δύο μέρες και το κάνουμε πέντε μέρες. Αυτό γίνεται γιατί πρόσφατα προέκυψε ότι ενδεχομένως το τριήμερο που πρέπει να κρατιέται ο δράστης είναι μικρό για να έχει τα αποδεικτικά στοιχεία τη διάθεση του το δικαστήριο προκειμένου να αποφασίσει. Επίσης τροποποιήσουμε τον κανόνα σε ότι αφορά τα κακουργήματα της ενδοοικογενειακής βίας, και λέμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ανακριτής με τον εισαγγελέα θα πρέπει να αποφασίζουν την προσωρινή κράτηση λόγω της επικινδυνότητας που έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο τέλεσης νέων κακουργημάτων και σε περίπτωση που κρίνουν ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά της υπόθεσης δικαιολογούν την επιβολή περιοριστικών όρων να διατάζουν περιοριστικούς όρους με ηλεκτρονική επιτήρηση. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις σημειακές γίνονται στον πρόσφατο νόμο έτσι ώστε αυτός να βελτιωθεί και όποια κενά διαπιστώθηκαν από τις πρόσφατες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας να συμπληρωθούν.

Γ.ΜΠΟΥΓΑΣ: Οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται και θα εξακολουθήσουν να γίνονται, δεν γίνονται με δική μας μόνο πρωτοβουλία υπάρχει μια πρόσφατη οδηγία της ΕΕ στην οποία η χώρα έχει υποχρέωση συμμόρφωσης μέχρι το 2027· όμως με τις διατάξεις οι οποίες αναμόρφωσαν το δίκαιο της ενδοοικογενειακής βίας και αυτές που εξαγγείλαμε και θεσπιστούν τον επόμενο μήνα εμείς ολοκληρώνουμε τη συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή οδηγία.