Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη να εξηγήσει τι εννοεί με την ατάκα για «μαύρα χρήματα» στο κόμμα.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει σχέσεις με μαύρα χρήματα και ούτε θα πρέπει να υπάρχει κάποια υπόνοια αδιαφάνειας.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο πρόεδρος του κόμματος άφησε τέτοιο υπονοούμενο. Να προσέλθει στη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και να μας εξηγήσει τι ήθελε να πει. Όποιος έχει γνώση για μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει τα στοιχεία στον εισαγγελέα».

Δείτε το βίντεο:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d29arasgfp01)

Νοτοπούλου στα "Παραπολιτικά": Γραφικότητες τα περί διαγραφών

Με πολύ σκληρό τρόπο απαντά η Κατερίνα Νοτοπούλου στις διαρροές κύκλων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφών, την ίδια ώρα που η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Πώς αξιολογείτε το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι μηνύματα λάβατε;

Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπιασε τον στόχο που είχε θέσει προεκλογικά ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης. Οφείλουμε να προβληματιστούμε γιατί δεν μπορέσαμε να ενεργοποιήσουμε όσους μας στήριξαν το 2023. Γιατί δεν μας εμπιστεύτηκαν τα εκατομμύρια συμπολιτών μας που απογοητευμένοι απομακρύνθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και όσοι επέλεξαν την αποχή. Πρέπει να αναλύσουμε τους λόγους που σε περιοχές,
π.χ. στη Θεσσαλονίκη -όπου εκλέγομαι-, καταφέραμε να είμαστε δεύτερο κόμμα και εναλλακτική επιλογή των Θεσσαλονικιών, ενώ σε άλλες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η επιρροή μας μειώθηκε πάρα πολύ.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ξεκάθαρες, προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματα και κυρίως στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, πρωτοβουλίες ενημέρωσης των συμπολιτών μας και συμμετοχής τους στη διαμόρφωση των θέσεών μας, πρωτοβουλίες σύγκλισης και συμπόρευσης με το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων και συλλογική πολιτική λειτουργία. Κυρίως όμως πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Τι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι είναι ενδεδειγμένος ο τρόπος που πολιτεύεται ο κ. Κασσελάκης αυτούς τους μήνες;

Γνωρίζετε ότι έχω διατυπώσει προτάσεις για την πολιτική γραμμή και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο συνέδριό μας και πάνω σε αυτές πολιτεύομαι όλο αυτό το διάστημα. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη και δημοκρατική συμμετοχική αντίληψη. Θεωρώε πιβεβλημένο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να εφαρμόζει όσα είχε δεσμευτεί πριν από έναν χρόνο, πριν από την εκλογή του, ο Στέφανος Κασσελάκης, για ενίσχυση του κόμματος, ανοιχτή, δημοκρατική και θεσμική λειτουργία, την ύπαρξη κριτηρίων και λογοδοσίας στις λειτουργίες όλων των οργάνων, επαγγελματισμό, περισσότερη διαφάνεια και δυνατότητα να γνωρίζουν τα μέλη του κόμματος με κρυστάλλινο τρόπο τη λειτουργία μας, για να αναδειχθεί η
δυναμική μας αντιπολίτευση στη Βουλή και την κοινωνία.

Πρέπει να ανοίξει διάλογος με το ΠΑΣΟΚ και με τι στόχο; Για παράδειγμα, πώς ακούσατε την πρόταση του κ. Νίκου Παππά για κοινή κάλπη για την εκλογή προέδρου, που θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός;

Ο διάλογος αυτός έχει ήδη ανοίξει και ήταν ένα από τα μηνύματα των ευρωεκλογών, καθώς οι πολίτες μάς είπαν ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν έχει κυβερνητική τύχη. Πιστεύω στη συνάθροιση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει. Σας θυμίζω το 35% του Αλέξη Τσίπρα το 2015 και το 43% του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.

Πρέπει να αναζητήσουμε πού πήγε αυτός ο κόσμος, γιατί δεν τον βρίσκουμε στην πλευρά των προοδευτικών δυνάμεων και να πασχίσουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να κερδίσουμε τον μητσοτακισμό. Αυτό θα το κάνουμε συλλογικά στα όργανα του κόμματος, όταν συνεδριάσουμε για την αποτίμηση του αποτελέσματος, αλλά και ενόψει του συνεδρίου μας.

Στο πλαίσιο αυτό συζητώ όλες τις προτάσεις για την υλοποίηση της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, ανταποκρινόμενη στην επιθυμία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών και των προοδευτικών ανθρώπων για σύγκλιση και συνεργασία. Σε αυτή τη νέα πορεία μας απαιτείται εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, σοβαρότητα, δημοκρατία για να πετύχουμε τον στόχο της προοδευτικής στροφής της χώρας.

Στη συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς συμπεριλαμβάνετε τη Νέα Αριστερά; Μπορεί να μετέχει το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου;

Η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη πάντοτε κέρδισε όταν κατόρθωσε να συγκροτήσει πλατιά πολιτικά κοινωνικά μέτωπα, όταν κατόρθωσε να συμπυκνώσει αιτήματα και στόχους που εξέφραζαν τους πόθους και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης δεν μπορεί να γίνεται με αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις.

Αλλωστε, η συμβολή του καθένα κρίνεται εν τοις πράγμασι από την ίδια την κοινωνία στις εκλογές, αλλά και κάθε μέρα. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιθυμία ενός εκάστου να συμμετέχει σε μια τέτοια προσπάθεια και η αναγνώριση μιας τέτοιας αναγκαιότητας. Κατά τη γνώμη μου, η συζήτηση αυτή
οφείλει να είναι εμπροσθοβαρής και όχι με τοβλέμμα στραμμένο προς τα πίσω, αλλά και ρεαλιστική: Από τη μία, δεν μπορούν να υπάρξουν
αποκλεισμοί στο προσκλητήριο στον προοδευτικό χώρο, από την άλλη, εκτιμώ πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία κάποιων σε κοινό πολιτικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, οι διατυπωμένες θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας δεν οδηγούν σε κοινό πολιτικό πλαίσιο ούτε με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ούτε με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Ποιος είναι, κατά την άποψή σας, ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει ο Αλέξης Τσίπρας; Κάτι σαν «Νέστορας» του χώρου ή σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο;

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε με το πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε το ίδρυμά του αλλά και με τις πολιτικές του παρεμβάσεις ότι δεν έχει καθίσει σε μια γωνιά να κάνει επίδειξη σοφίας. Αντιθέτως, είναι παρών, όπως λίγοι πρώην πρωθυπουργοί, και εκφράζει την αγωνία του, καταθέτει τις προτάσεις του για την κατεύθυνση που κρίνει κατάλληλη για τον χώρο. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής στη διαδικασία σύγκλισης του προοδευτικού κόσμου και ως συγκολλητική ουσία στις πολλές, διαφορετικές εκφράσεις του

Συμφωνείτε με τις δηλώσεις στελεχών, πως γίνονται εκδικητικές απολύσεις από τον κ. Κασσελάκη; Αναφέρομαι στις περιπτώσεις των κ. Τσίπρα και Θεοχαρόπουλου.

Από θέση αρχής είμαι αντίθετη στο να κατέχουν έμμισθη θέση στο κόμμα πολιτικά στελέχη. Απαιτείται να υπάρχουν διαφανείς κανόνες και κριτήρια για τους συνεργάτες, για την περιγραφή της κάθε θέσης, με στόχο να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, ότι δεν είμαστε ένα κόμμα όπου βολεύονται κάποιοι μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας και της διαφάνειας, που αφορά την ανασύσταση του χώρου. Οι συγκεκριμένες απολύσεις δεν έγιναν σε τυχαίο χρόνο ούτε στο πλαίσιο συνολικής αναδιοργάνωσης προσωπικού, πρέπει να ανακληθούν και να συζητηθεί συνολικά το ζήτημα στελέχωσης στα συλλογικά μας όργανα.

Πώς ακούτε τα περί διαγραφών;

Γραφικότητες. Οσοι αναζητούν εσωτερικούς εχθρούς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είτε για να έχουν ρόλο είτε γιατί αδυνατούν να εκφράσουν αξιόπιστη και συγκεκριμένη πολιτική άποψη είτε για προσωπικούς σχεδιασμούς, καταφεύγουν σε διαρροές στοχοποίησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά έχει πληρώσει πολύ ακριβά τέτοιες πρακτικές, διαχρονικά. Οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες πορεύομαι από τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα δεν μου επιτρέπουν να τους ακολουθήσω στον ολισθηρό τους κατήφορο.


* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 22/6