Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκεί όπου αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της 9ης Ιουνίου. Κεντρικό ζητούμενο είναι να εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν την κεντροδεξιά παράταξη σε πύρρειο νίκη, καθώς η ΝΔ ήταν μεν πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, ο στόχος, όμως, του 33% δεν επετεύχθη.

Αντιθέτως, το 28%, που ήρθε να αντικαταστήσει το 41% των εθνικών εκλογών, εκλαμβάνεται από αρκετά «γαλάζια» στελέχη ως προειδοποιητικό μήνυμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων απέναντι στις επιλογές του τελευταίου έτους, με αιχμή τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d298cukn2rih)

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητοστάκης για τη διεύρυνση σε ευρύτερα ακροατήρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να επαναλάβει πως το Μαξίμου έχει αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα, όμως, όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη «στροφή στα δεξιά» και την επιστροφή στις καραμανλικές ρίζες, ο κ. Μητσοτάκης θα ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης σε ευρύτερα ακροατήρια, η οποία εντέλει απέφερε στη ΝΔ μεγάλες εκλογικές νίκες και τον σχηματισμό δύο αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα διαφέρει, πάντως, από όσες είχαμε δει την τελευταία πενταετία, που η ΝΔ βρίσκεται στη διακυβέρνηση. Κι αυτό, καθώς το χαμηλότερο των προσδοκιών αποτέλεσμα και η απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων έφεραν στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια αρκετών βουλευτών για τα ανοίγματα στο Κέντρο και την κατάληψη θέσεων ευθύνης από στελέχη προερχόμενα από το «σημιτικό» ΠΑΣΟΚ.


Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ: Ποιες ομιλίες αναμένονται με ενδιαφέρον

Σε αυτό το πλαίσιο με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του βουλευτή Α΄ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, που πρόσφατα ξεσπάθωσε κατά των «κεντρώων», λέγοντας πως η ΝΔ «έγινε αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ». Θα τοποθετηθεί ακόμη ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, που πρώτος ζήτησε σύγκληση της ΚΟ, αλλά και ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση για την ανανέωση (ή μη) της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας τμήμα βουλευτών που εισηγούνται άλλο πρόσωπο στην Προεδρία της Δημοκρατίας µε εντονότερο το «δεξιό» στοιχείο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η πιθανή παρέμβαση της γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, όπως και η τοποθέτηση του Θανάση Πλεύρη.


Μεταξύ των βουλευτών που θα ζητήσουν τον λόγο είναι οι Γιώργος Βλάχος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Γιάννης Οικονόμου, Στράτος Σιμόπουλος, Σέβη Βολουδάκη, Γιώργος Στύλιος. Ακόμη, πιθανό είναι να τοποθετηθούν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βρεττάκος, Χρήστος Μπουκώρος, Χάρης Θεοχάρης, Μιχάλης Λιβανός, Γιάννης Λοβέρδος, Κώστας Βλάσης.

Αρκετοί βουλευτές θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή εάν θα μιλήσουν βάσει και της ροής της συνεδρίασης.