«Ο προσωπικός αριθμός στην ουσία σαρώνει οριζόντια όλα τα μητρώα που υπάρχουν σήμερα στο ελληνικό δημόσιο και άρα δε θα ξαναζήσουμε σκηνές, όπου κάποια υπηρεσία δεν είχε το ΑΦΜ μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον προσωπικό αριθμό, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι: «Περιμένουμε τα σχόλια του ΣτΕ προκειμένου να γίνουν οι τελευταίες συντακτικές κυρίως διορθώσεις έτσι ώστε να βγει το προεδρικό διάταγμα. Από εκεί και πέρα η πλατφόρμα για να μπουν οι πολίτες να αποκτήσουν τον προσωπικό αριθμό είναι έτοιμη. Δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να βγάλει νέα ταυτότητα εφόσον έχει ήδη αποκτήσει τις νέες ταυτότητες παρά μόνο για δική του πληρότητα, για να έχει μια ταυτότητα με προσωπικό αριθμό αλλά πρώτα θα πρέπει να προτάξουμε τους ανθρώπους που έχουν παλιές ταυτότητες. Ούτως ή άλλως ο προσωπικός αριθμός πάνω στην ταυτότητα υπάρχει για να τον θυμόμαστε». Και πρόσθεσε: «Ο προσωπικός αριθμός στην ουσία σαρώνει οριζόντια όλα τα μητρώα που υπάρχουν σήμερα στο ελληνικό δημόσιο και άρα δεν θα ξαναζήσουμε σκηνές όπου κάποια υπηρεσία δεν είχε το ΑΦΜ μας. Όλες οι περιπτώσεις που κάποιο μητρώο κάπου στο ελληνικό δημόσιο είχε κάποιο λάθος στοιχείο μας πλέον διορθώνονται. Τελειώνει η ιστορία των λαθών, των αυτονόητων ζητημάτων που προκύπτουν και εκνευρίζουν δικαιολογημένα τους πολίτες στη δημόσια διοίκηση. Είναι όλη η δημόσια διοίκηση στην ίδια σελίδα σε σχέση με το ποιος είναι ο πολίτης».

Με αφορμή την εφαρμογή ''Μy Coast'' ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι «Είναι μια εφαρμογή η οποία προέκυψε από την ανάγκη των ανθρώπων που θέλανε να βρούνε χώρο στην παραλία να απλώσουν την πετσέτα τους, την ομπρέλα τους και να κάνουν τις διακοπές τους. Είναι μια εφαρμογή στην οποία περάσαμε δεδομένα δηλαδή ποια είναι τα σημεία τα οποία έχουν νοικιαστεί νόμιμα από το ελληνικό δημόσιο σε επιχειρηματίες. Περάσαμε σε έναν χάρτη αυτά τα σημεία και έτσι ο πολίτης πηγαίνοντας σε μια παραλία από το κινητό του μπορεί να δει αν στο σημείο στο οποίο βρίσκεται είναι νομίμως κατειλημμένο από ξαπλώστρες και ομπρέλες ή όχι. Η εφαρμογή my coast έχει ήδη περίπου 60 χιλιάδες downloads. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 8.911 καταγγελίες, μόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έγιναν 1.731 καταγγελίες».

Τέλος, αναφορικά με τον υπερ-υπολογιστή Δαίδαλο ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μηχανήματα στην Ευρώπη του οποίου ο διαγωνισμός βγήκε χθες στον αέρα. Δημιουργούμε πολύ μεθοδικά, ακολουθώντας το όραμα του Πρωθυπουργού, ένα καινούργιο οικοσύστημα για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα. Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι 2/9, και 31/12/25 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του».

O Δημήτρης Παπαστεργίου στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή            26 -06-24