«Δεν πρόκειται να νικήσουμε τις τιμές με ένα νόμο και ένα άρθρο όποιος πιστεύει ή λέει τέτοιου είδους πράγματα απλώς μας θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που με ένα νόμο και ένα άρθρο παραλίγο να καταστραφεί η χώρα. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας καταναλωτές, καταναλωτικές οργανώσεις, ανεξάρτητες αρχές, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και η υγιής επιχειρηματικότητα που πρέπει να ανταποκριθεί με όρους κοινωνικής ευθύνης στις ανάγκες της κοινωνίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ο ότι «Το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλει να κάνει πράξη το όραμα της κυβέρνησής μας για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που περιλαμβάνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, περιλαμβάνει την επαναβιομηχάνιση της χώρας και την προσέλκυση νέων σημαντικών και καινοτόμων ιδιωτικών επενδύσεων και όλα αυτά με στόχο την παραγωγή πλούτου στη χώρα, την ανάπτυξη πολλών χιλιάδων νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας προκειμένου στο τέλος της τετραετίας να εχουμε πετύχει το στόχο που ο πρωθυπουργός έχει θέσει ο μέσος μισθός να είναι τουλάχιστον 1.500€ ώστε να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτά είναι η βασική αποστολή αυτού του υπουργείου».

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια ο υπουργός «Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση των τιμών, στόχος ο μηδενισμός του πληθωρισμού τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης και σταδιακά και οι αρνητικοί πληθωρισμοί για να μειωθούν οι τιμές. Η στρατηγική μας για αυτή την υπόθεση είναι ότι πρέπει να συμβάλουμε ο καθένας από τη δική του πλευρά. Πρώτον, ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει δύναμη για το σκοπό αυτό αναβαθμίζουμε και προβάλλουμε την πλατφόρμα ekatanalotis η οποία περιλαμβάνει 3.000 κωδικούς. Δεύτερον, στηρίζουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό τον οποίο ενισχύουμε, ενισχύουμε τη ΔΙΜΕΑ με νέα στελέχη και κάνουμε στοχευμένους πλέον ελέγχους προκειμένου να ελέγχονται τα μέτρα που έχε αποφασίσει η κυβέρνηση τα οποία διατηρούμε σε ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024 και ταυτόχρονα στηρίζουμε και τις ανεξάρτητες αρχές που μάχονται και εκείνες για την σωστή λειτουργία της αγοράς όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όπως είναι ο Συνήγορος του καταναλωτή. Μέσα στον κύκλο των επαφών μου είναι και εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητάς. Έχω δει πάρα πολλούς από τον χώρο των Supera market και θεσμικά και ατομικά βασικούς παίκτες της αγοράς όπως έχω τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων στο χώρο των τροφίμων και επίσης έχω ξεκινήσει και βλέπω τους επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα διότι θέλουμε να δούμε ξεχωριστά το κομμάτι των πολυεθνικών εταιρειών και των τιμών που πουλάνε τα προϊόντα τους εδώ. Από το διάλογο που έχουμε υπάρχει η διάθεση θετικής ανταπόκρισης στην αναγκαία κοινωνική ευθύνη που πρέπει να δείχνει η υγιής επιχειρηματικότητα σε μια εποχή που δοκιμάζονται τα όρια της κοινωνικής συνοχής». Επίσης πρόσθεσε ότι: «Δεν πρόκειται να νικήσουμε τις τιμές με ένα νόμο και ένα άρθρο όποιος πιστεύει ή λεει τέτοιου είδους πράγματα απλώς μας θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που με ένα νόμο και ένα άρθρο παραλίγο να καταστραφεί η χώρα. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας καταναλωτές, καταναλωτικές οργανώσεις, ανεξάρτητες αρχές, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και η υγιής επιχειρηματικότητα που πρέπει να ανταποκριθεί με όρους κοινωνικής ευθύνης στις ανάγκες της κοινωνίας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε ότι «Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού αυτό αφορά και την ΔΙΜΕΑ η οποία έχει ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης. Από Δευτέρα θα πάνε 30 νέα στελέχη αλλά και πάλι υπάρχει θέμα ενίσχυσης του μηχανισμού. Θέλω να συζητήσω με τις Περιφέρειες το ζήτημα των ελέγχων στις Περιφέρειες γιατί και εκεί βλέπω ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένοι και αυτό αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα. Αλλά πέρα από αυτά έχω ζητήσει σε ένα βασικό παρατηρητήριο 100 προϊόντων που είναι αυτά που αγοράζει ο καθένας μας από το super market, θέλω εκεί να παρακολουθήσουμε τις τιμές πώλησης και τις τιμές που προμηθεύονται τα super market προκειμένου οι έλεγχοι των μηχανισμών της ΔΙΜΕΑ να είναι στοχευμένοι, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί».

Σχετικά με το «μαύρο χρήμα» και τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη (25/06) στα Παραπολιτικά 90,1 υποστήριξε ότι «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα χρήματα», ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «Η δική μου αρχή είναι διαφάνεια παντού για τους πάντες και για τα πάντα».

Διαβάστε ΕΔΩ τη δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη στα Παραπολιτικά 90,1


Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στη χθεσινή ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «Ήταν μια πολύ ουσιαστική και δημοκρατική συζήτηση στην ΚΟ της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει όλες τις θέσεις, τις σκέψεις, τις προτάσεις, τις κριτικές τα πάντα. Το κλίμα ήταν ενωτικό και δημοκρατικό». Κλείνοντας πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι η ΝΔ ταυτίζεται πολιτικά με τον Μακρόν. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη λαϊκή φιλελεύθερη παράταξη η οποία δεν στέκεται στις ετικέτες του Κέντρου, της Αριστεράς και της Δεξιάς, τις παραπλανητικές ετικέτες όπως έλεγε ο Κων/νος Καραμανλή στην ιδρυτική διακήρυξη. Είναι μια παράταξη η οποία εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες. Τα τελευταία οκτώ χρόνια υπό την ηγεσία του Κυρ. Μητσοτάκη υπάρχει πια το κεκτημένο της ανανέωσης και της διεύρυνσης της παράταξης όμως όλοι μας στην ΝΔ οφείλουμε να σεβόμαστε, και σεβόμαστε, με τις πράξεις, την πολιτική μας και τη στάση μας τις ιδέες του πατριωτισμού, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ΝΔ».

O Τάκης Θεοδωρικάκος στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα               27-06-24