“Θεωρώ ότι μετά την αλλαγή που έχει έρθει στο νόμο έτσι ώστε ο πρόεδρος Δημοκρατίας πια να μην χρειάζεται τις ευρύτατες πλειοψηφίες που χρειαζότανε στο παρελθόν, η Κεντροδεξιά έχει στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλοί πρόεδροι Δημοκρατίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Σχετικά με τα μειωμένα ποσοστά της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι υπήρξαν διαχειριστικά προβλήματα που οδήγησαν στο αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι οποίοι ενόχλησαν ένα τμήμα του κόσμου, καθώς και στην αίσθηση της ακραίας ακρίβειας που ένιωθαν οι πολίτες. Τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να γίνουν σχετικές συζητήσεις για τη χάραξη πολιτικής που θα εξυπηρετεί το καλό των πολλών.

Πολιτική και τεχνοκρατία

Ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε τη σημασία των πολιτικών προσώπων στη χάραξη πολιτικής, απορρίπτοντας την ιδέα της εξάρτησης από τεχνοκράτες. «Δεν ψάχνουμε τεχνοκράτες, ψάχνουμε πολιτικούς», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί είναι εκείνοι που πρέπει να εκπροσωπούν τους πολίτες και να χαράσσουν πολιτικές. Εξέφρασε επίσης την απορία γιατί να υπάρχει ασυμβίβαστο για έναν γενικό γραμματέα να κατέβει για βουλευτής, ενώ δεν υπάρχει το ίδιο για έναν εξωκοινοβουλευτικό υπουργό.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κατσανιώτης υποστήριξε ότι η Κεντροδεξιά έχει στελέχη που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας. «Γιατί όχι να μην έχουμε έναν άνθρωπο από την Κεντροδεξιά ως επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι η επιλογή αυτή θα είχε μεγάλο συμβολισμό για τον ίδιο.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ψήφιζε την κα Σακελλαροπούλου, ο κ. Κατσανιώτης απάντησε ότι αυτό θα εξεταστεί την κατάλληλη στιγμή, αλλά ξεκαθάρισε ότι προτιμά έναν υποψήφιο από τον χώρο της ΝΔ.

Αλαζονεία και διαχείριση

Σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης αλαζονείας από την κυβέρνηση απέναντι στους βουλευτές, ο κ. Κατσανιώτης αναγνώρισε ότι υπήρξαν υπουργοί, κυρίως εξωκοινοβουλευτικοί, που συμπεριφέρθηκαν ως μάνατζερ εταιρειών. Ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, πίστη και πάθος για επιτυχία, και όχι διαχειριστές. Υπογράμμισε τη σημασία των βουλευτών που γνωρίζουν τα προβλήματα των περιοχών τους και μεταφέρουν τον παλμό της κοινωνίας στην κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης   στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  27-06-24

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με το χαμηλό αποτέλεσμα της ΝΔ των ευρωεκλογών

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Υπάρχουν προβλήματα που οδήγησαν στο αποτέλεσμα και πρέπει να ειπωθούν. Πιστεύω ότι όχι τόσο το ίδιο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά οι πανηγυρισμοί μετά πείραξαν πολύ περισσότερο ένα κομμάτι του κόσμου ή το ότι κάποιοι ανθρωποι ένιωθαν ότι η ακρίβεια είναι εξαιρετικά μεγάλη και εμείς δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο νόμο για την ισότητα στο γάμο και τον κουβεντιάζουμε ένα μήνα από το δικό τους πρόβλημα. Δηλαδή υπήρξαν προβλήματα διαχείρισης και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα, και υπάρχουν και μια σειρά συζητήσεις που θα πρέπει να γίνουν. Εγώ είπα ότι οι πολιτικοί είναι το κυρίαρχο άρα οι εκπρόσωποι των πολιτών είναι αυτοί που θα πρέπει να χαράσσουν την πολιτική για το καλό των πολλών. Άρα αν θέλουμε και ψάχνουμε τεχνοκράτες είναι καλό να κάνουμε ένα δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για να προσλάβουμε Πρωθυπουργό. Δεν ψάχνουμε τεχνοκράτες με αυτό τον τρόπο, ψάχνουμε πολιτικούς και ο Πρωθυπουργός προέρχεται από την πολιτική ευτυχώς καταλαβαίνει, κατανοεί, κάθε τέσσερα χρόνια κατέβαινε στον κόσμο και ζητούσε τη στήριξή του άρα μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να μπορούμε να παράγουμε πολιτική. Και να σας πω και κάτι, πως γίνεται να έχει ασυμβίβαστο ένας γενικός γραμματέας να κατέβει για βουλευτής και να μην έχει ασυμβίβαστο ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός να κατέβει για βουλευτής.

ΔΗΜ: Είναι θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού;

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Δεν μιλάμε για εταιρείες, εγώ θεωρώ ότι οι πολιτικοί οργανισμοί δεν είναι εταιρείες , δεν χρειάζονται όρους όπως CEO ή CFO, είναι θέμα αντίληψης των πραγμάτων. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος ασκεί πολιτική, είναι υπουργός, ξαφνικά να λεει ότι διά αυτού του τρόπου θα μπω στην πολιτική.

Σε ότι αφορά το πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Θεωρώ ότι μετά την αλλαγή που έχει έρθει στο νόμο έτσι ώστε ο πρόεδρος Δημοκρατίας πια να μην χρειάζεται τις ευρύτατες πλειοψηφίες που χρειαζότανε στο παρελθόν η Κεντροδεξιά έχει στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλοί πρόεδροι Δημοκρατίας. Άρα γιατί όχι να μην έχουμε έναν άνθρωπο που να προέρχεται από την Κεντροδεξιά για επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν θα ψήφιζε την κα Σακελλαροπούλου

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα κομμάτι που θα το δούμε εκείνη τη στιγμή η άποψή μου για το τι θα ήθελα είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει να προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, για μένα θα είχε μεγάλο συμβολισμό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπήρξε ζήτημα αλαζονείας από την κυβέρνηση απέναντι και στους βουλευτές

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Όταν κάποιος με ευκολία βρίσκεται σε έναν υπουργικό θώκο, όταν κάποιος δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει να εκλέγεσαι, όχι να μεταφέρεις ρουσφέτια ψηφοφόρων σου στον υπουργό αλλά να μεταφέρεις τον παλμό της κοινωνίας. Η εύκολη κριτική που μπορούν να κάνουν κάποιοι τεχνοκράτες στους πολιτικούς είναι ότι «αυτός θέλει τα ρουσφέτια του». Δεν είναι ρουσφέτι τι θα γίνει με το νοσοκομείο της Πάτρας, δεν είναι ρουσφέτι τι θα γίνει με τα αρδευτικά συστήματα του κάμπου της Δυτ. Αχαΐας είναι μεγάλα ζητήματα που οι βουλευτές τα ξέρουν καλύτερα από τους υπουργούς. Ναι υπήρξαν υπουργοί, κυρίως εξωκοινοβουλευτικοί, οι οποίοι θεώρησαν ότι είναι μάνατζερ σε εταιρεία. Η χώρα δεν θέλει μάνατζερ η χώρα θέλει ανθρώπους με όραμα, πίστη και πάθος για επιτυχία.