Ολικό «λίφτινγκ» στην πρόσοψη του Πενταγώνου και του περιβάλλοντος χώρου ετοιμάζουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αφού ξηλωθεί το σκουρόχρωμο μεταλλικό Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους -γνωστό και ως… «μνημείο Φλώρου», καθώς φτιάχτηκε επί των ημερών του-, στη θέση εκείνη θα τοποθετηθεί έργο του εικαστικού και καθηγητή στο ΑΠΘ Κωνσταντίνου Βαρώτσου.

*Διαβάστε ακόμα: Παρουσίαση του έργου "Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ"

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2a3ngpxiedl)
Πρόκειται για ένα σύγχρονο λεπτεπίλεπτο μνημείο, όπου θα σχηματίζεται ανοιχτοπράσινος κυκλικός λαβύρινθος από ανοιχτοπράσινες γυάλινες στήλες, πάνω στις οποίες θα είναι χαραγμένα τα ονόματα των 121.692 πεσόντων, τα οποία τη νύχτα θα φωσφορίζουν από το φως που θα αναδύεται από τη λευκή βάση του μνημείου αλλά και από το λαμπύρισμα της φλόγας που θα βγαίνει από την εστία. Η φλόγα θα τοποθετηθεί στο κέντρο της βάσης του μνημείου και θα είναι αναμμένη όλο το εικοσιτετράωρο.

Δεξιά και αριστερά του μνημείου θα φτιαχτούν δύο μικρά πάρκα, που στο ένα θα φυτευτούν 28 ελιές και στο άλλο 25 ελαιόδεντρα, παραπέμποντας στις δύο εθνικές εορτές, της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.

Η προμετωπίδα-επιδερμίδα του Πενταγώνου θα καλυφθεί με κάθετους αλουμινένιους δοκούς, που θα έχουν στενό πλάτος και φαρδύ μήκος, έτσι ώστε το κτίριο να προστατεύεται από τον ήλιο και ταυτόχρονα να περνάει το φως της ημέρας στα γραφεία.

Εικόνες από τη μακέτα του έργου

birdeye-scaled
day06-scaled
day05
day03-scaled